Çay yaprakları doğal olarak kafeinlidir ancak evde çayı kafeinsiz hale getirmek için kullanabileceğiniz basit bir yöntem vardır. En sevdiğiniz çayın tadını çıkarmanıza izin verirken, kafeinin büyük bir kısmını ortadan kaldırır. Ancak bu "demleme" yönteminin çaydaki kafeini gerçekten sulandırdığını unutmayın. Çaydaki kafeini tamamen ortadan kaldırmaz.
1. Adım: Çayı Suda Demlemek
- Bir demleme kabı edinin. Bu amaçla çaydanlık kullanabilirsiniz. Çay yapraklarını tencereye koyun. Çayı az miktarda suyla doldurun. Çayın üzerini çok fazla suyla kapatmayın; yaprakları kaplayacak kadar uygulayın.
- Çayın demlenmesi için suyu ısıtın. Çayı sıcak suda 30 saniye ila bir dakika kadar demleyin. Sıcak su çay yapraklarındaki kafeinin bir kısmını çıkarmalıdır.
- Çayın türüne bağlı olarak sıcaklığı değiştirin. Farklı çay türleri farklı kafein seviyelerine sahip olduğundan öneriler farklılık gösterir.
2. Adım: Demleme İşleminin Tamamlanması
- Demlenmiş çayın suyunu dökün. Aynı çay yapraklarına tatlı su ekleyin. Artık çayı içmek için yeniden demlemeye hazırsınız.
- Bunun yerine bir bardak sıcak suya bir çay poşeti koyun. Bu işlem çaydanlık kullanmaya benzer ancak tek bir çay poşeti ile de yapılabilir.
3. Adım: Doğal Çay Tercih Edin
- Bitki çayını tercih edin. İçinde kafein olmayan çay içtiğinizden emin olmak istiyorsanız doğal davranıp karmaşık süreci unutabilirsiniz.
- Kafeinsiz çay satın alın. Kafeinsiz çayı elbette mağazadan satın alabilirsiniz, ancak genellikle kimyasal bir süreçten geçmiştir.
- Yeşil çay seçin. Kafein alımınızı azaltmak ama yine de en sevdiğiniz çayın tadını çıkarmak istiyorsanız rengine dikkat edin.
Şunlara da göz atın;
- Muz kabuğu çayı nasıl yapılır?
- Kimyon çayı nasıl hazırlanır?
- Anason çayı nasıl yapılır?
- Gül çayı nasıl yapılır?