C vitamini, turunçgillerde yaygın olarak bulunan ve bağışıklığı güçlendiren bir vitamindir. C vitaminin eksikliği, yorgunluk ve ciltte morarma gibi belirtilerle kendini gösterir. Temel bir vitamin olduğu için, C vitamini eksikliği belirli gıdaları tüketerek ve gerekli hallerde takviye alarak tedavi edilebilir. C vitamini eksikliğinin yaygın nedenleri arasında zayıf beslenme, alkol, sigara, iştahsızlık ve akıl hastalığı bulunur. Vücut, C vitamini eksikliğinde bazı belirtilere yol açabilir.
C vitamini cilt, saç, eklemler, kemikler ve kan damarları gibi bağ dokularında bol miktarda bulunan bir protein olan kollajen üretiminde önemli bir rol oynar. C vitamini seviyeleri düşük olduğunda, üst kolların, uylukların veya kalçaların arkasında engebeli "tavuk derisi" oluşur. C vitamini eksikliğinin neden olduğu keratoz pilaris, tipik olarak üç ila beş aylık yetersiz alımdan sonra ortaya çıkar ve takviye ile düzelir.
C vitamini eksikliği ayrıca saçın uzadıkça protein yapısında gelişen kusurlar nedeniyle saçın bükülmüş veya kıvrılmış şekillerde büyümesine neden olabilir. Hasarlı saçların kırılma veya dökülme olasılığı daha yüksektir
Derinin yüzeyindeki kıl folikülleri, bölgeye kan ve besin sağlayan birçok küçük kan damarı içerir. Vücutta C vitamini eksikliği olduğunda, bu küçük kan damarları kırılgan hale gelir ve kolayca kırılır, bu da saç köklerinin çevresinde küçük, parlak kırmızı noktaların oluşmasına neden olur.
Kıymık kanaması olarak bilinen tırnak yatağında kırmızı noktalar veya dikey çizgiler, kolayca yırtılan zayıflamış kan damarları nedeniyle C vitamini eksikliği sırasında da ortaya çıkabilir.
Sağlıklı cilt, özellikle epidermiste veya derinin dış tabakasında büyük miktarlarda C vitamini içerir. Yüksek C vitamini alımı daha iyi cilt kalitesi ile ilişkilendirilirken, daha düşük alımlar kuru, kırışık cilt geliştirme riskinin %10 artmasıyla ilişkilidir.
Morarma, derinin altındaki kan damarları yırtıldığında kanın çevredeki bölgelere sızmasına neden olur. Kolay morarma, zayıf kollajen üretimi zayıf kan damarlarına neden olduğundan, C vitamini eksikliğinin yaygın bir işaretidir. Eksikliğe bağlı morluklar vücudun geniş bölgelerini kaplayabilir veya cilt altında küçük, mor noktalar olarak görünebilir.
C vitamini eksikliği kollajen oluşum hızını yavaşlattığı için yaraların daha yavaş iyileşmesine neden olur. Ciddi C vitamini eksikliği vakalarında eski yaralar yeniden açılarak enfeksiyon riski artabilir.
C vitamini eksikliği ile ilişkili, genellikle topallamaya veya yürüme güçlüğüne neden olacak kadar şiddetli bildirilen birçok eklem ağrısı vakası olmuştur. Eklemlerde kanama, C vitamini eksikliği olan kişilerde şişmeye ve ek ağrıya neden olabilir.
C vitamini eksikliği, kemik sağlığını da etkileyebilir. Aslında, düşük alım, kırık ve osteoporoz riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, C vitamininin kemik oluşumunda kritik bir rol oynadığını bulmuştur, bu nedenle eksikliği kemik kaybı oranını artırabilir.
Kırmızı, şiş, kanayan diş etleri C vitamini eksikliğinin bir başka yaygın belirtisidir. Yeterli C vitamini olmadan diş eti dokusu zayıflar, iltihaplanır ve kan damarları daha kolay kanar. Sonunda dişler, sağlıksız diş etleri ve dişlerin kireçlenmiş iç tabakası olan zayıf dentin nedeniyle düşebilir.
Çalışmalar, C vitamininin çeşitli bağışıklık hücrelerinin içinde birikerek enfeksiyonla savaşmalarına ve hastalığa neden olan patojenleri yok etmelerine yardımcı olduğunu göstermektedir. C vitamini eksikliği, zayıf bağışıklık ve pnömoni gibi ciddi hastalıklar dahil olmak üzere daha yüksek enfeksiyon riski ile ilişkilidir.
C vitamini ve demir eksikliği anemisi sıklıkla birlikte görülür. Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında solgunluk, yorgunluk, egzersiz sırasında nefes almada zorluk, kuru cilt ve saç, baş ağrısı ve kaşık şeklindeki tırnaklar bulunur. C vitamini eksikliği ayrıca kansızlığa katkıda bulunabilecek aşırı kanama riskini artırır.
C vitamini eksikliğinin en erken belirtilerinden ikisi yorgunluk ve kötü ruh halidir. Yorgunluk ve sinirlilik ilk ortaya çıkan semptomlardan bazıları olsa da, tipik olarak yeterli alımdan sadece birkaç gün sonra veya yüksek dozda takviyeden sonraki 24 saat içinde düzelirler.
C vitamini, yağ hücrelerinden yağ salınımını düzenleyerek, stres hormonlarını azaltarak ve iltihaplanmayı azaltarak obeziteye karşı korunmaya yardımcı olabilir. Düşük C vitamini seviyeleri, normal kilolu kişilerde bile daha yüksek miktarda karın yağıyla ilişkilendirilmiştir.
C vitamini vücudun en önemli suda çözünen antioksidanlarından biridir. Vücutta oksidatif strese ve iltihaba neden olabilen serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarın önlenmesine yardımcı olur. Düşük C vitamini alımı, daha yüksek düzeyde iltihaplanma ve oksidatif stresin yanı sıra kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Şunlara da göz atın;