Bu yiyecek bazı insanların 100 yaşına kadar yaşamasının bir sebebi olabilir
Fasulyegiller besleyicidir, doyurucudur. Peki, fasulye, bezelye, mercimek ve nohut gibi ürünlerden oluşan baklagiller ailesi daha uzun yaşamamıza nasıl yardımcı olabilir?

Yazar ve girişimci Dan Buettner, onlara yılını 'mavi bölgeleri' yani insanların 100 yıla kadar hatta 100 yılı aşacak şekilde uzun ve sağlıklı yaşamlar sürdüğü, dünyanın dört bir yanındaki benzersiz toplumları gezerek geçirdi. 

Bu bölgelerde yaşayanlar bitki temelli beslenme de dahil olmak üzere ortak bir çevre ve yaşam tarzını paylaşıyor. Bilim insanları da bunun uzun ömür üzerinde ortak etkisi olduğunu düşünüyor. Mavi bölgeler Yunanistan'ın Ikaria; Japonya'nın Okinawa; Kosta Rika'nın Nicoya; Kaliforniya'nın Loma Linda ve İtalya'nın Sardunya adasında keşfedilmişti. Bu bölgelerde 100 yaşını aşan insanların oranı dünyanın her yerinden fazla.

Buettner, Sardunya'da, nohut ve favanın tercih edilen baklagiller olduğunu söylüyor.

Neden Baklagiller?

CNN de konuyu işlediği makalesinde baklagillerle ilgili şu yorumu yapıyor: Baklagil ailesinin tüm üyeleri bakır, demir, magnezyum, potasyum, folik asit, çinko, temel bir amino asit olan lizin ve bol miktarda protein ve lif gibi besinlerle doludur.

Buettner ise "Lif sizi sağlıklı bir bağırsak mikrobu, daha düşük iltihaplanma ve daha iyi bağışıklık fonksiyonu ile ödüllendirir" diyor.

Fasulye, Nohut, Bakla...

Buettner, her fasulye türünün farklı bir besin profiline sahip olduğunu, bu nedenle çeşitli türleri de yemenin en iyisi olabileceğini söylüyor. Ona göre Adzuki ya da kırmızı maş fasulyesi diğer birçok çeşide göre daha fazla lif içerirken, bakla antioksidan lutein ile doludur. Siyah ve koyu kırmızı barbunya potasyumla doludur ve nohutta bol miktarda magnezyum bulunur.

Buettner, fasulyeyi tam tahıllarla eşleştirdiğinizde, ette bulunana benzer şekilde, besleyici olarak tam bir protein oluşturan tüm amino asitlere sahip olduğunuzu söylüyor.

Nicoya'da Ne Yiyorlar?

Buettner, örneğin Nicoya, Kosta Rika'da insanların güne ülkenin ulusal yemeği olan Gallo Pinto ile başlayabileceğini söyledi.

"Sos haline getirilmiş fasulyeler soğan, yeşil biber, fesleğen ya da kekik gibi bazı aromatik maddeler, belki biraz sarımsakla tatlandırılıyor. Sonra bir gün önceden kalan beyaz pirinci karıştırıyorlar. Bu ilginç çünkü pirinç gece boyunca soğutulduğunda metamorfoz geçiriyor. Pirinçteki nişasta dirençli hale geliyor, yani vücut onu daha yavaş emiyor, böylece kan şekeriniz o kadar yükselmiyor" diyor.

Japonya'da Soya

Buettner, mor patatesin tarihsel olarak Japonya'nın Okinawa kenti halkı için uzun ömürlü birincil gıda maddesi olarak kabul edilmesine rağmen, diyetlerindeki en önemli ikinci gıdanın soya fasulyesi olduğunu söylüyor: "Okinawalılar genellikle her öğünde tofu yiyorlar, yani bu onların ekmeği gibi. Genellikle kahvaltıda tofu parçaları içeren miso çorbası içiyorlar" diyor.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı