Brokoli Hasadı Nasıl Yapılır?
Brokoli oldukça lezzetli kış sebzelerinden biridir. Eğer bir bahçeniz varsa ya da brokoli nasıl hasat edilir merak ediyorsanız sizler için anlattık. İşte, brokoli nasıl hasat edilir:

Brokoli, diyet lifi, C vitamini ve K vitamini açısından zengindir ve ayrıca anti-inflamatuar faydaları olduğu gösterilmiştir. Lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve karalahana da içeren lahana mahsulü ailesinin (Brassica oleracea) bir parçasıdır. Brokoli çeşidine göre dikiminden 50-100 gün sonra hasada hazır hale gelir. Uygun bilgiye ve araçlara sahip olmanız önemlidir, böylece brokolinizi hazır olur olmaz toplamaya hazır olursunuz. Eğer bir bahçeniz varsa ya da brokoli nasıl hasat edilir merak ediyorsanız sizler için anlattık. İşte, brokoli nasıl hasat edilir:

Hasatı Planlamak

  1. Brokolinizi ekimden 2-4 ay sonra hasat etmeyi planlayın. Bu zamanı takviminizde işaretlemeniz faydalı olacaktır, böylece hasadınıza yaklaşan günlerde hazırlanabilirsiniz. Olgunlaşmanın ne kadar süreceğini ve brokoli kafanızın tahmini boyutunu tahmin etmek için tohum paketi talimatlarınıza bakın.
  2. Bitkinizin rengini hasat zamanına yakın kontrol edin. Çiçekler, yoğun bir küçük yeşil çiçek tomurcuğu seti olmalıdır (yaklaşık bir toplu iğne başı büyüklüğünde). Bu çiçeklerden önce hasat etmek isteyeceksiniz, bu yüzden onları dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olun ve herhangi bir sararma veya çiçeklenme belirtisi varsa hasat için hazır olun.
  3. Merkezi başın büyümesine dikkat edin. Brokoliniz, orta baş kısmın büyümesi durduğunda hasat için hazır olacaktır. Evde yetiştirilen kafaların çoğu, yaklaşık 10-15 cm çapındaki boyutlara ulaşır, ancak daha iyi bir tahmin için tohum paketinize geri dönün.
  4. Brokolinizi dışarısı serinken toplamayı planlayın. Bu genellikle toprağın güneşe daha az maruz kaldığı sabah veya akşam saatlerinde olur. Soğutucu toprak daha fazla nemi tutabilir, bu da daha taze, daha az solmuş bir bitki ile sonuçlanır. Mümkün olan en iyi tat için brokolinizi sabah toplayın.


Brokolinizi Hasat Etmek

  1. Bahçe eldivenlerinizi ve budayıcılarınızı veya bir bıçağı toplayın. Ayrıca brokolinizi toplamak için bir kaba veya sepete ihtiyacınız olacak. Budama makasınızın/bıçağınızın temiz ve keskin olduğundan emin olun, çünkü bu, brokolinizi kestikten sonra sağlıklı tutacak ve büyümeye devam etmesini sağlayacaktır.
  2. Ana sapı kesmek için bıçağınızı veya budama makinenizi kullanın. Başın altındaki saptan yaklaşık 12-20 cm ölçün ve gövdeyi klipsleyin veya kesin. Yağmurun üstte birikmesini ve gövdenin ortasını çürütmesini önlemek için bir açıyla kestiğinizden emin olun.
  3. Yan sürgünleri hasat edin. Ana başlığı hasat ettikten sonraki haftalarda, bitkiniz üç aya kadar kesebileceğiniz yan sürgünler vermeye devam edebilir. Hasat edilecek yeni yan sürgünler olup olmadığını görmek için her 3-4 günde bir tekrar kontrol edin.
  4. Hasat ettiğiniz brokolilerinizi saklayın. Çiçekleri durulayın ve iyice kurulayın ve buzdolabınızı gevşek bir şekilde kapatılmış bir torba veya kapta saklayın. Bu şekilde saklanan brokoli 5 güne kadar saklanabilir. Brokoliyi daha uzun süre saklamayı planlıyorsanız, beyazlatın ve dondurun. Dondurulmuş brokoli bir yıla kadar saklanabilir.
  5. Brokoli bitkinizi, yeni büyüme olmayan bir hafta sonra çıkarın. Yan sürgünlerin büyümesi durduğunda, bu bitkinin artık üretmediğinin bir işaretidir. Eldivenlerinizi kullanarak, kökler dahil tüm bitkiyi dışarı çekin. Bu, gelecekteki mahsuller için yer açacak ve brokoli bitkisinin toprağınızda çürümesini önleyecektir.
  6. Bir kompost sisteminiz varsa, bitkiyi yığınınıza ekleyebilirsiniz ve bu, gelecekteki mahsuller için besleyici yiyecekler oluşturacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda brokoli nasıl yetiştirilir?
  2. Brokoli nasıl temizlenir?
  3. Brokoli nasıl saklanır?
  4. Brokoli nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı