Bolu Yöresel Yemekleri
Doğanın en güzel manzaralarına sahip bir şehir olan Bolu, doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Batı Karadeniz'de yer alan Bolu, Mengen Aşçılık Okulu ve Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali ile adını dünyaya duyuran bir şehir. Birbirinden lezzetli yemeklerin dünyaya yayılmasını sağlayan Bolu, Türk mutfağında da özel bir yere sahip. 'Bolu'nun meşhur yemekleri nelerdir? Bolu'nun yöresel yemekleri hangileridir?' sorularını sizler için cevapladık. İşte, Bolu mutfağından 14 nefis tarif:
Bolu mutfağından sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için ilk önerimiz ovmaç çorbası. Salça ve hamur parçaları ile hazırlanan bu çorba, ana yemeklerden önce servis ediliyor. Ana malzemeleri süt ve pirinç olan imaret çorbası, Osmanlı'dan miras kalan bir lezzet. Sabahları ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıyla bilinen imaret çorbası, hem lezzetli, hem de kolay bir şekilde hazırlanıyor. Mantı denildiğinde aklımıza ilk gelen Kayseri mantısı olsa da, Bolu mantısının yeri ayrıdır. İç harcında mantar kullanılan Bolu mantısı, yoğurt ve sos eşliğinde sunulur. Patlıcan, kuşbaşı et ve mantar ile hazırlanan Bolu kebabı, yörenin en sevilen ana yemeklerinden biridir. Meşhur Bolu kebabı, ortalama 45-50 dakikada hazırlanır. Bolu köftesi, sarımsaklı, kıyma ve mengen peyniri ile hazırlanır. 1 gece dinlendirilen köfte harcı, ızgarada pişirildikten sonra bol soğanla birlikte servis edilir. Bolu'nun meşhur yemeklerinden biri olan Abant kebabı, kızarmış ekmek ve patlıcan ile hazırlanır. Közlenen patlıcanlar etli harç ile doldurulduktan sonra pişirilir. Bolu da bulunan restoranların hemen hemen hepsinde Abant kebabına rastlayabilirsiniz. Bolu'nun yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan mengen pilavı, kuşbaşı et ve mantar ile hazırlanır. İsteğe göre dolmalık fıstık, badem ve ceviz konularak tatlandırılabilir. Et, havuç ve bezelye ile hazırlanan paşa pilavı, Bolu ve çevresinde sık sık tüketilir. Bol malzemesi ve lezzetiyle çok beğenilen paşa pilavı, farklı baharatlarla da zenginleştiriliyor. Çiğ börek Eskişehir ile özdeşleştirilse de, Bolu yöresinde de rağbet görüyor. İsteğe göre kıymalı, peynirli ve patatesli olarak da sunulabiliyor. Bolu ve Afyonkarahisar'ın meşhur lezzetleri arasında yer alan patatesli köy ekmeği, odun fırınlarda pişirilerek hazırlanıyor. Özellikle sabah saatlerinde bulabileceğiniz patatesli köy ekmeği, kahvaltıların vazgeçilmezi olarak görülüyor. Bolu mutfağında en çok kullanılan peynirler keş ve mengen peyniridir. Keş peynirli cevizli erişte, tereyağında kavrulduktan sonra sunulan bir yemek. Genellikle yoğurt ile birlikte servis ediliyor. Kastamonu'da çekme helva olarak bilinen saray helvası, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanıyor. İsteğe göre fıstıklı ve çikolata kaplı çeşitleri de bulunuyor. Bolu mutfağında bakla yemeklerine se sık sık yer veriliyor. Özellikle bakla çullaması ve bakla çorbası en çok ilgi gören yemekler arasında yer alıyor. Kıymalı iç harç ile hazırlanan kömbe, bir börek çeşididir. Çay saatlerinde ve misafir ağırlarken sunulan kıymalı kömbeyi, kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Zengin bir mutfağa sahip olan Bolu'ya bir gün yolunuz düşerse, dönüşte sevdiklerinize meşhur Bolu çikolatası, tereyağı ve saray helvası almayı unutmayın. Şunlara da göz atın;