Bitter çikolata, ilave süt katı maddesi içermeyen çikolatadır. Temel bileşenler kakao çekirdekleri, şeker, dokuyu korumak için soya lesitini gibi bir emülgatör ve vanilya gibi tatlandırıcılardır. Bitter çikolata ne kadar çok kakao ve daha az şeker içerirse, tadı o kadar acı olur ve küçük bir miktarı sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Lezzet ayrıca onu çeşitli tatlılar için pişirme ve eritme için tercih edilen bir çikolata türü yapar.
Bitter çikolata, sütlü çikolatadan daha belirgin bir gerçek çikolata tadına sahiptir. Çoğu şeker çubuğunda bulunan daha tatlı çikolata aromasını oluşturan süt katıları veya fazla şeker içermez. Bununla birlikte, süt katkı maddelerinin olmaması aynı zamanda bitter çikolatanın kuru, kireçli bir dokuya ve ağızda acı bir tada daha yatkın olduğu anlamına gelir.
Farklı bitter çikolata türleri, kalıptaki katı kakao yüzdesi ile ayırt edilir. Bitter, yarı tatlı ve tatlı bitter çikolata olarak sınıflandırılırlar. Ticari bitter çikolataların kakao içeriği, tatlı bitter çikolata için yüzde 30'dan aşırı koyu, acı çubuklar için yüzde 80'e (veya daha yüksek) kadar değişebilir. Yarı tatlı ve acı tatlı isimleri bazen tariflerde birbirinin yerine geçer. Yüzde 50 ila yüzde 60 kakao arasında değişirler; daha yüksek miktar daha fazla acıyı gösterir.
Bitter çikolatayı hiç hazırlamadan paketinden çıkar çıkmaz yiyebilir veya tariflerde kullanabilirsiniz. Doğranabilir, öğütülebilir, traşlanabilir veya eritilebilir ve ganaj, sır, köpük ve puding için tercih edilir. Aklınıza gelebilecek hemen her çikolatalı tatlıda da bulunur. Yarı tatlı çikolata parçaları, çikolata parçacıklı kurabiyelerde tercih edilen formdur. Bitter çikolata süt içermediği için vegan tariflerde de faydalıdır.
Bitter çikolatayı eritmeniz gerektiğinde bunu yavaşça yapın. Set üstü ocakta çift kazanda veya mikrodalga kullanılarak kademeli olarak yapılabilir. Çikolata parçaları erimeye karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle mümkün olsa da eritmek için en iyi seçenek değildirler.
Birçok tarif, çikolata için bir ölçü olarak ağırlık kullanır ve bir mutfak terazisi kullanmak doğruluğu garanti eder. Çikolatayı kesmeden önce tartın. Pişirme kareleri, çikolatayı tarifinize göre hazırlamayı kolaylaştırır. Tipik olarak, bir kare çikolata 1 onsa ve altı kare 1 bardağa eşittir.
Genel olarak bitter çikolata, kireçli bir dokuya sahip, acı ve sütlü çikolatadan daha az tatlıdır. Tatlı bitter çikolata bile sütlü çikolata kadar tatlı veya pürüzsüz olmasa da, kakao ne kadar fazlaysa bu özellikler o kadar belirgindir.
Bitter Çikolata Yerine Geçenler
Farklı çikolata türlerini değiştirirken, muhtemelen tarifin tatlılığını dengelemek için ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Tariflerin acı tatlı ve yarı tatlıyı birbirinin yerine kullanabileceğini unutmayın.
Yarı tatlı ve bitter çikolata arasında geçiş yaparken veya sütlü çikolata ile daha tatlı bir tarif yapmak istediğinizde aynı ölçüyü kullanın.
30 gr yarı tatlı pişirme çikolatası, 3 yemek kaşığı çikolata parçasına eşittir.
30 gr yarı tatlı çikolatanın yerine 1 ons şekersiz çikolataya 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Tersine, şekersiz yerine bitter çikolata koyarken, tariften 1 yemek kaşığı şekeri çıkarın.
1 çorba kaşığı şekersiz kakao tozu, 2 çay kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı eritilmiş tereyağı veya 30 gr yarı tatlı pişirme çikolatası için katı yağ karıştırın.
Bitter çikolatanın tüm çeşitleri marketlerde ve süpermarketlerde bulunabilir. Gerçekten iyi, yüksek kaliteli bitter çikolata için, doğal gıdalara hitap eden özel pazarlara bakmanız gerekebilir. Çubuk, gofret olarak satılır ve pişirme reyonunda bulunur. Bitter çikolata genellikle şekersiz ve sütlü çikolatalardan (yarı tatlı çikolata parçaları hariç) daha pahalıdır ve kakaonun kalitesi ve miktarı arttıkça fiyat artar.
Bitter çikolatayı seçerken, özellikle acı tatlı ve yarı tatlıyı ayırt ederken, acılığının bir göstergesi olarak kakao yüzdesine dikkat edin. Acı, yarı tatlı ve tatlının kesin tanımları yoktur ve bir çikolata üreticisinden diğerine değişebilir.
Bitter çikolatayı serin ve karanlık bir yerde saklayın; ocak, buzdolabı veya diğer ısı kaynaklarının yakınında olmayan bir dolap idealdir. Fazla çikolatayı açılmış pakete sarın, ardından bir kat plastik sargı ekleyin veya nemi kapatmak için hava geçirmez bir kaba koyun. Düzgün saklanan bitter çikolata bir veya iki yıl saklanabilir. Mutfağınız gerçekten sıcak olmadıkça soğutma gerekli değildir, bu durumda üç ila altı ay dayanır. Çok iyi kapatıldığından emin olun çünkü çikolata diğer yiyeceklerden gelen kokuları alabilir.
Nem ayrıca çikolatanın "çiçek açmasına", şeker yüzeye çıktığı için beyaz, tozlu veya çizgili bir yüzey oluşturmasına neden olabilir. Kalitesi, tadı ve dokusu farklı olabilir, ancak yine de yenilebilir ve çoğu zaman en iyi şekilde eritmek için ayrılmıştır.
Şunlara da göz atın;