BBC'nin haberleştirdiği Türk lezzeti: "Bıçak ve çatalla yeniyor"
BBC'de Paul Benjamin Osterlund imzasıyla yayınlanan makalede Kahramanmaraş dondurması incelendi... İşte makaledeki yorumlar

Makalede "Türkiye'de Kahramanmaraş iliyle özdeşleşen dondurma, yoğun, esnek ve dayanıklılığı ile biliniyor. Bu efsane Türk lezzeti, bıçak ve çatalla yeniyor" deniyor.

Makalede şu notlar paylaşılmış:

Türkiye'nin güneyindeki Kahramanmaraş ilinde üretilen dondurma, bulabileceğiniz diğer gelato, şerbet veya dondurmalara benzemez. Dondurma, kalın, yoğun ve esnek dokusuyla ünlüdür ve onu bir külahtan yalamak yerine, bıçak ve çatalla bir tabakta yersiniz.

Bayrampaşa'daki Hacıhaliloğlu dükkanını işleten tatlı ustası Mehmet Vanlı, yarım asırdır dondurma yapıyor. Bu işi, ülke genelinde 300'den fazla şubesi bulunan Türkiye'nin en ikonik dondurma zinciri Mado'yu işleten ailenin en büyük kardeşi Osman Kanbur ile birlikte öğrendi. (Mado ismi "Maraş" ve "dondurma" kelimelerinin kısaltılmış birleşimidir)

Vanlı, dondurmanın geleneksel olarak tek malzemesinin süt (bu durumda keçi, koyun ve inek sütü karışımı), salep (orkide soğanı unu) ve pancar şekeri olduğunu anlattı.

"Orjinalini istiyorsanız, saf keçi sütüyle yaparsınız. Kıvamı için dağlardan gelen kaliteli salep kullanıyoruz. Bir yıl boyunca kuraklıkta kuruyor. Dondurmanın tek düşmanı rüzgardır. Güneşin sıcağında dondurma kolay kolay erimez ama rüzgarda erir" diyen Vanlı, Maraş'ın sıcak ve kurak yazları ve soğuk ve kurak kışlarıyla ikliminin dondurma üretimi için en uygun koşulları sağladığını sözlerine ekledi."

Özel Kılan 2 Sebep

Gıda ve tarım araştırmacısı Dr. Kübra Yüzyüncil, “Maraş dondurmasını özel kılan şeyin iki nedenden ötürü Ahır Dağı olduğunu düşünüyorum. Birincisi, güneydoğu Toros sıradağlarındaki bu yüksek rakımlı dağ yüksek biyoçeşitliliğe sahip. Bu zenginliğin ortasında otlayan, örneğin kekik, çiğdem ve sümbülle beslenen keçilerin sütü çok besleyici ve lezzetli oluyor. İkincisi ise bu dağın doğal florasında yetişen Dactylorhiza romana adlı salep orkidesi türüdür. Bu salep türü yüksek miktarda glukomannan (bir diyet lifi) içerir. Maraş dondurmasına kıvamını veren ve kırılmadan sürekli esnemesini sağlayan da bu özel salep orkidesi türüdür. Stabilizatör görevi görür” diyor.

Makalede Deprem de Hatırlatıldı

Makalede depremlere de atıf yapılıyor ve şu bilgi paylaşılıyor: "Şubat 2023'te merkez üsleri Maraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin Türkiye'nin bazı bölgelerini yerle bir etmesi ve yaklaşık 53.000 kişinin hayatını kaybetmesiyle Türkiye'nin sevilen yerli dondurmasının üretimi tehlikeye girdi. Yaşanan trajediye rağmen Maraş dondurma üreticileri üretimlerini sürdürmeyi ve hatta artırmayı başardı. İlde 2022 yılında 100.000 ton dondurma üretildi ve 2,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2023 yılında ise bu rakamlar 120.000 tona ve 3 milyon dolarlık ihracata yükseldi"

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri