Bardaklardaki Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?
Sıcak bir çay içmek gününüzün bir parçası olabilir. Ancak sıklıkla aynı kupada çay içiyorsanız kupanızın içerisinde çay lekesi olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. İşte, bardağınızdaki, kupanızdaki çay lekesi nasıl temizlenir:

Güzel bir fincan sıcak çayın tadını çıkarmak her günün rahatlatıcı bir parçası olabilir. Ancak düzenli olarak çay içerseniz kupanızın veya çay fincanınızın iç kısmında kahverengi lekelerin oluştuğunu fark edebilirsiniz. Zamanla bu lekeler koyulaşmaya ve büyümeye devam edecek ve genellikle düzenli yıkamayla kaybolmayacaktır. Neyse ki, en sevdiğiniz bardağı temizlemenin birkaç kolay yolu var; daha da iyisi, mutfağınızda halihazırda bulunan eşyaları kullanabilirsiniz.

Karbonat ve Suyla Lekeler Nasıl Çıkarılır?

  1. Bardağınızın içini soğuk suyla ıslatın ve fazlasını dökün. Çay fincanınızı musluğunuzdan akan soğuk veya soğuk suyun altına tutun. Bardağın kenarları tamamen ıslanıncaya kadar suyu yavaşça çevirin, ardından fazla suyu dökmek için bardağı lavabonuzun üzerine yatırın.
  2. Bardağa yaklaşık 1/4 bardak (45 g) karbonat serpin. Kabınızın içi hala ıslakken kabartma tozunu ekleyin. İsterseniz karbonatı ölçebilirsiniz ancak kullanmak istediğiniz miktarı da tahmin edebilirsiniz. Çok fazla dökerseniz, bir tabağa biraz sallayın ve atın. Yeterli değilse biraz daha serpin.
  3. Kabı yanlara çevirin ve kabartma tozunu eşit şekilde yaymak için döndürün. Kupayı yan çevirdikten sonra, kabartma tozu bardağın içini alttan üste kadar (veya en azından lekenin başladığı çizgiye kadar) kaplayacak şekilde hafifçe sallayın. Daha sonra bardağı kendinize doğru yuvarlayın ve bunu yaparken kabartma tozu öne doğru düşecek şekilde sallayın. Bunu bardağın içi karbonatla kaplanana kadar yapın.
  4. Kabartma tozunun yaklaşık 30 dakika yerinde kalmasına izin verin. Çay bardağınızı rahatsız edilmeyeceği bir yere koyun ve karbonatın bardağın iç kısmında yarım saat kadar kurumasını bekleyin. Bir kısmının yanlardan düşmesi sorun değil, ancak kabartma tozunun çoğunun döküldüğünü fark ederseniz, bardağınızın içinde çok fazla su kalmış olabilir ve işleme yeniden başlamanız gerekebilir.
  5. Kabartma tozunu yavaşça bardağa sürmek için yumuşak bir bez veya sünger kullanın. Kabartma tozunu kabın iç kısmından hafif dairesel hareketlerle silin. Kabartma tozu biraz aşındırıcı olduğundan çay fincanınızın içinde kalan lekeleri fırçalayarak çıkarabilmelisiniz.
  6. Bardağı her zamanki gibi yıkayın. Lekelerin çoğunu çıkardıktan sonra çay bardağınızı elde yıkayabilirsiniz ya da bulaşık makinesinde yıkanabilirse bulaşık makinenizin üst rafında yıkayabilirsiniz. Her iki durumda da, kupanız kuruduktan sonra lekelerin çok daha hafif göründüğünü, hatta tamamen kaybolmuş olabileceğini fark edeceksiniz.

Sirke ve Tuz Kullanarak Leke Nasıl Çıkarılır?

  1. Fincanınızın içine 1-2 yemek kaşığı (15-30 mL) sirke dökün. Yaklaşık 1-2 yemek kaşığı (15-30 mL) ölçün ve bardağınızın tabanına dökün, ardından kenarlarını ıslatacak şekilde çevirin. Fazlalık varsa işiniz bitince dökün.
  2. Fincanın kenarlarını yaklaşık 1/2 çay kaşığı (3 g) tuzla kaplayın. Tuzunuzu dökün, ardından bardağı yanlara doğru eğin ve çevirin, böylece tuz, bardağın içindeki lekeleri tamamen kaplar. İç yüzeyin tamamını kaplayana kadar bardağı yuvarlamaya devam edin.
  3. Tuzun yaklaşık 5 dakika beklemesine izin verin. Sirke asidiktir, bu nedenle fincanınızın içindeki çay lekelerinin parçalanmaya başlaması uzun sürmez. Bardağı uzak bir yere koyun ve temizlemeyi bitirmeden önce yaklaşık 5 dakika bekleyin.
  4. Tuzu yumuşak bir bez veya süngerle bardağa sürün. Çay lekelerini temizlemek için tuzu dairesel hareketlerle fincandan silin. Çay fincanınızı çizmek veya kırmak istemediğiniz için nazikçe fırçalayın, ancak fincandan çıkan lekeleri görebilmeniz için yeterince baskı uygulayın.
  5. Kupayı çok iyi yıkayın. Lekeleri çıkardıktan sonra bardağınızı elde yıkayın veya bulaşık makinenizin üst rafına yerleştirin. Bardağı tamamen temizlediğinizden emin olun; aksi halde bir sonraki çayınızın tadı sirke gibi gelebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çay lekesi nasıl çıkar?
  2. Fayanslardan pas lekesi nasıl çıkarılır?
  3. Dondurma lekesi nasıl çıkarılır?
  4. Cam pişirme kabından yağ lekesi nasıl çıkarılır?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Asla Chia Tohumuyla Birlikte Yenmemesi Gereken 5 Besin
Ton Balığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bakliyat Pişirmenin 8 Püf Noktası
Mayonez Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
Dünyanın En İlginç Yemekleri: Farklı Kültürlerden Gelen Eşsiz Tatlar
Polifenol Nedir ve Faydaları Nelerdir?