Balık Tüketirken 7 Kurala Dikkat Edin!
'Balık tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?' diyenleri böyle alalım. İşte, balık tüketirken mutlaka dikkat edilmesi gereken 7 önemli nokta:

Şifa deposu olarak bilinen balık, sağlık açısından son derece faydalıdır. Uzmanlar, haftada 2 kez balık tüketiminin, zihinsel gelişime büyük katkıları olduğunu söylemektedir. Ancak balığı seçerken, pişirirken ve tüketme aşamalarında yaptığımız hatalar, besin değerinin düşmesine ve sağlığı olumsuz etkilemesine neden olur. İşte, balık tüketirken dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta:

  1. Yoğurt tüketimine dikkat

Daha önce balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmemesi gerektiğini defalarca duymuşsunuzdur. Bunun nedenine gelecek olursak, süt ürünlerinin protein yapısındaki histamin, balık bayat olduğu takdirde toksik etkiler yaratır ve zehirlenme riski oluşturur. Bu yüzden balık alırken taze olmasına dikkat edin. Eğer balığın tazeliğini bilmiyorsanız, yanında süt ürünleri tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.

  1. Asitli içecekler tüketilmemeli

Balığın yanında kola, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek, balığın vücuttaki yararlı etkilerini azaltır. Bu yüzden sindirim sistemini desteklemek için, taze limon sıkılmış maden suyu, daha sağlıklı bir seçimdir. 

  1. Limon kullanın

Balığın üzerine limon sıkmak, balıktaki omega 3 alımını artırır. Ayrıca toksik etkileri azaltır ve balığın zehirleyici etkisi varsa, bunu düşürür. Bu yüzden balığa limon sıkarak tüketmek iyi bir seçim!

  1. Balığın yanına yeşil salata ekleyin

Balıkta en az bulunan vitamin, C vitaminidir. Bunu artırmak için, yeşil sebzelerden oluşan bir salata hazırlayın. Salatanıza limon sıkmayı da unutmayın.

  1. Balığın eşlikçisi soğan

Soğan, kan şekerini düşürücü bir özelliktedir. Eğer yüksek kan şekeri seviyelerine sahipseniz, balığın yanında soğan tüketmek, kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olacaktır. Fakat gastrit ve reflüsü olan kişilerin soğandan uzak durması gerekiyor.

  1. Kılçıklı mı, kılçıksız mı?

Balığın kılçığında kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulunuyor. Ancak özellikle büyük balıkların kılçığı tüketildiği takdirde boğazda takılmaya, yutma zorluğuna ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden büyük balıkların kılçıkları her zaman temizlenmelidir. Ancak hamsi gibi küçük balıklar, kılçıklı bir şekilde de tüketilebilir. Yine de, çocuklarınız için balık hazırlarken kılçıkları ayıklamayı unutmayın.

  1. Balık sosu

Balığı sosla marine etmek, önemli ölçüde lezzetini artırır. Ancak balığı şekerli, soyalı veya kremalı soslarla tüketmek, daha yüksek kalori almanıza neden olur. Bunun yerine domates ve salça bazlı sosları tercih edin veya tabağınıza sebze garnitürleri ekleyin. 

Bakınız; Balık sosları

Balığı tüketirken tüm bu noktalara dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca balık seçme aşamasında, gözleri parlak ve canlı, derisi gergin ve parlak, solungaçları ise kırmızı ve pembe renkte olan balıklar tercih edilmeli. Balığı başından tutup kaldırdığınızda kuyruğu dik duruyorsa, taze olduğunu anlayabilirsiniz. Asit kokusu yayan, solgun balıklar ise bayatlığını gösterir, aklınızda bulunsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Balığın yanına ne gider?
  2. Balığın yanına hangi çorba gider?
  3. Değişik balık yemekleri
  4. Balık nasıl temizlenir?
  5. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu