Şifa deposu olarak bilinen balık, sağlık açısından son derece faydalıdır. Uzmanlar, haftada 2 kez balık tüketiminin, zihinsel gelişime büyük katkıları olduğunu söylemektedir. Ancak balığı seçerken, pişirirken ve tüketme aşamalarında yaptığımız hatalar, besin değerinin düşmesine ve sağlığı olumsuz etkilemesine neden olur. İşte, balık tüketirken dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta:
Daha önce balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmemesi gerektiğini defalarca duymuşsunuzdur. Bunun nedenine gelecek olursak, süt ürünlerinin protein yapısındaki histamin, balık bayat olduğu takdirde toksik etkiler yaratır ve zehirlenme riski oluşturur. Bu yüzden balık alırken taze olmasına dikkat edin. Eğer balığın tazeliğini bilmiyorsanız, yanında süt ürünleri tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.
Balığın yanında kola, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek, balığın vücuttaki yararlı etkilerini azaltır. Bu yüzden sindirim sistemini desteklemek için, taze limon sıkılmış maden suyu, daha sağlıklı bir seçimdir.
Balığın üzerine limon sıkmak, balıktaki omega 3 alımını artırır. Ayrıca toksik etkileri azaltır ve balığın zehirleyici etkisi varsa, bunu düşürür. Bu yüzden balığa limon sıkarak tüketmek iyi bir seçim!
Balıkta en az bulunan vitamin, C vitaminidir. Bunu artırmak için, yeşil sebzelerden oluşan bir salata hazırlayın. Salatanıza limon sıkmayı da unutmayın.
Soğan, kan şekerini düşürücü bir özelliktedir. Eğer yüksek kan şekeri seviyelerine sahipseniz, balığın yanında soğan tüketmek, kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olacaktır. Fakat gastrit ve reflüsü olan kişilerin soğandan uzak durması gerekiyor.
Balığın kılçığında kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulunuyor. Ancak özellikle büyük balıkların kılçığı tüketildiği takdirde boğazda takılmaya, yutma zorluğuna ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden büyük balıkların kılçıkları her zaman temizlenmelidir. Ancak hamsi gibi küçük balıklar, kılçıklı bir şekilde de tüketilebilir. Yine de, çocuklarınız için balık hazırlarken kılçıkları ayıklamayı unutmayın.
Balığı sosla marine etmek, önemli ölçüde lezzetini artırır. Ancak balığı şekerli, soyalı veya kremalı soslarla tüketmek, daha yüksek kalori almanıza neden olur. Bunun yerine domates ve salça bazlı sosları tercih edin veya tabağınıza sebze garnitürleri ekleyin.
Bakınız; Balık sosları
Balığı tüketirken tüm bu noktalara dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca balık seçme aşamasında, gözleri parlak ve canlı, derisi gergin ve parlak, solungaçları ise kırmızı ve pembe renkte olan balıklar tercih edilmeli. Balığı başından tutup kaldırdığınızda kuyruğu dik duruyorsa, taze olduğunu anlayabilirsiniz. Asit kokusu yayan, solgun balıklar ise bayatlığını gösterir, aklınızda bulunsun.
Şunlara da göz atın;