Bal Neden Şekerlenir, Nasıl Çözülür?
Bal neden şekerlenir, şekerlenmiş bal nasıl çözülür? Balın şekerlenmesi, kişilerde balın sahte olduğuna dair bazı şüpheler bırakabilir. İşte, balın şekerlenmesinin altında yatan nedenler ve çözüm önerileri:

Bal, dünyanın en sağlıklı besinlerinden biridir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu besin, aynı zamanda tatlılarda doğal tatlandırıcı olarak da kullanılır. Çam balı, çiçek balı, kestane balı gibi farklı çeşitlere sahip olan bal, çeşidine göre daha yumuşak veya daha keskin bir tada sahip olabilir. Ancak günümüzde farklı hilelere başvurarak gerçek bal yerine sahte bal satışı yapan yerler de mevcuttur. Bu yüzden balın şekerlenmesi sorunu, kişinin balın sahte olduğuna dair şüphelerini artırabilir.

Gerçek Bal Şekerlenir Mi?

Şekerlenmiş bal, akışkan kıvamdaki balın yarı katı hale geçmesi durumudur. Gerçek bal, belli bir süre sonra kristallere dönüşebilir. Doğal balın şekerlenmesi, son derece normal bir durumdur. Yani balın şekerlenmesi sahte olduğu veya doğal olmadığı anlamana gelmez. Tam tersine, doğal ve gerçek balın şekerlenme ihtimali daha yüksektir. Balın gerçek olup olmadığını anlamak için bazı tüyolar mevcuttur;

  1. Gerçek bal akışkan kıvamdadır.
  2. Gerçek bal soğuk havalarda donar, kristalleşebilir veya şekerlenebilir.
  3. Gerçek bal ateşle temas ettiğinde yanar.
  4. Gerçek balın tadı genzi yakabilir.
  5. Gerçek balın kokusu azdır, koyu sarıya yakın bir renktedir.
  6. Gerçek balık sertifikası vardır ve paketlerde bu sertifika belirtilebilir.
  7. Gerçek bal kağıt havlu tarafından emilmez ve suda çözünmesi zaman alır.

Daha önce söylediğimiz gibi, gerçek bal şekerlenebilir ve kristalleşebilir.

Bal Neden Şekerlenir?

Balın şekerlenmesi, içindeki glikozun zamanla katılaşmasından kaynaklanır. Baldaki su oranının fazla olması da, şekerlenme ihtimalini artırır. Ayrıca yanlış saklama koşulları, balın sürekli şekerlenmesine yol açabilir. Bal kavanozları, 18-24 derecelik oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ancak buzdolabına veya soğuk bir alana kaldırılan bal, kısa sürede şekerlenebilir. Balın hava ve nem ile teması da şekerlenme nedenleri arasında gösteriliyor. Kapağı açık bırakılan veya nemli ortamlarda tutulan bal, bir süre sonra şekerlenir. 

Şekerlenmiş Bal Nasıl Çözülür?

Şekerlenmiş bal, tüketim açısından sorun teşkil etmez. Çözdürme işleminden sonra balı aynı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Şekerlenmiş balı çözmek için, bir kaba sıcak su doldurun ve bal kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak bu kabın içine yerleştirin. Sıcaklığın etkisiyle bal kristalleri çözülür ve ilk günkü haline dönerek akışkan bir kıvama ulaşır. Balı benmari usulü çözdürürken doğrudan ateşle temas etmemesine çok dikkat edin. Aksi takdirde yapısal özellikleri değişebilir ve sağlık açısından riskli sonuçlar ortaya çıkabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ballı tarifler
  2. Balın faydaları nelerdir?
  3. Balın kullanım alanları nelerdir?
  4. Bal nasıl saklanır?
  5. Bal peteği yenir mi?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif