Bal Kabağı veya Kabak Çekirdeği Çiğ Yenir Mi?
Sonbaharın haberci lezzetlerinden biri bal kabağıdır. Lezzetli bal kabağı, tatlı ve tuzlu farklı tariflerde kullanılabilir. Peki bal kabağı ve kabak çekirdeği çiğ olarak yenir mi:

Turtalar, kurabiyeler ve karışık karışımlar gibi leziz tariflerde sıklıkla yer alan bal kabağı ve kabak çekirdeği, özellikle sonbaharda birçok evde kullanılan temel malzemelerdir. Çoğu kişi pişmiş veya kavrulmuş olarak yemeyi tercih etse de bal kabağı ve kabak çekirdeğini çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

Yine de çiğ ve pişmiş çeşitleri özellikle tat, doku ve besin değeri açısından birbirinden ayıran temel farklılıklar vardır. Bu yazıda çiğ ve pişmiş bal kabağı ve kabak çekirdeğinin birbirleriyle nasıl karşılaştırıldığını anlattık.


Besin Değerleri

Çiğ bal kabağı ve kabak çekirdeği, pişmiş muadilleriyle karşılaştırıldığında besin açısından biraz farklılık gösterebilir. Aslında yemek pişirmek, riboflavin, tiamin ve niasin gibi B vitaminlerinin yanı sıra C vitamini de dahil olmak üzere suda çözünen vitaminlerin içeriğini sıklıkla azaltır. Pişmiş kabak ayrıca biraz daha düşük miktarlarda A vitamini, bakır ve potasyum içerebilir. Bu tablo 100 gram çiğ ve haşlanmış balkabağını karşılaştırmaktadır:


ÇİĞ BAL KABAĞI
HAŞLANMIŞ BAL KABAĞI
KALORİ
26
20
PROTEİN
1 gram
1 gram
YAĞ
0,1 gram
0,1 gram
KARBONHİDRAT
6,5 gram
5 gram
LİF
0,5 gram
1 gram
A VİTAMİNİ
Günlük Değerin %47'si
Günlük Değerin %32'si
C VİTAMİNİ
Günlük Değerin %10'si
Günlük Değerin %5'i
E VİTAMİNİ
Günlük Değerin %7'si
Günlük Değerin %5'i
RİBOFLAVİN
Günlük Değerin %9'u
Günlük Değerin %6'sı
BAKIR
Günlük Değerin %14'ü
Günlük Değerin %10'u
POTASYUM
Günlük Değerin %7'si
Günlük Değerin %5'i
PANTOTENİK ASİT
Günlük Değerin %6'sı
Günlük Değerin %4'ü
MANGANEZ
Günlük Değerin %5'i
Günlük Değerin %4'ü


Peki Kabak Çekirdeği?

Pişirmek mikro besin maddelerinin kaybına yol açsa da bir çalışma kabak çekirdeğini kavurmanın antioksidan, fenol ve flavonoid içeriğini arttırdığını buldu. Bu tohumları ıslatmak ve pişirmek, vücudunuzdaki belirli minerallerin emilimini bozan bileşikler olan anti-besin maddelerinin miktarını da azaltabilir. Bununla birlikte, bunların kavrulması, kanserojen olarak kabul edilen zararlı bileşikler olan polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH'lar) oluşumunu artırabilir.

Lezzet Ve Doku

Bal kabağı ve kabak çekirdeğinin tadı da pişirildiğinden ziyade çiğ olduğunda biraz farklıdır. Çiğ balkabağının taze, biraz acı bir tadı ve lifli bir dokusu vardır. Tek başına yemek zor olabileceğinden genellikle püre haline getirilir veya rendelenir.

Pişmiş kabak ise daha tatlıdır. Tadı genellikle tatlı patates veya kabak ile karşılaştırılır. Bu arada çiğ kabak çekirdeği çok hafif bir tada ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir. Bu nedenle pek çok kişi, tohumlara lezzetli, cevizli bir tat ve daha çıtır bir doku veren, onları kavurmayı tercih ediyor.


Çiğ Bal Kabağı Yemek Güvenli Midir?

Çiğ yiyecekler yemek, gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir. Bu özellikle Salmonella ve E. coli gibi zararlı bakterileri barındırabilen çiğ kabak çekirdeği için geçerlidir. Bu bakteriler tüketilirse gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir ve bu da ishal, kusma, ateş ve mide krampları gibi semptomlara yol açabilir. Dahası, tohumların filizlenmesi ve kurutulması bu patojenleri tamamen ortadan kaldırmaz.

Ancak kabak çekirdeğinden kaynaklanan gıda kaynaklı hastalık salgınları nadirdir. Gıda ve İlaç İdaresi gibi düzenleyici kurumlar, kirlenmeyi önlemek için gıda üreticileriyle yakın iş birliği içinde çalışır. Özellikle gıda zehirlenmesinden endişeleniyorsanız kabak ve kabak çekirdeğini iyice pişirmelisiniz. Doğru gıda güvenliğini uygulamak, kabak çekirdeğini hava geçirmez bir kapta saklamak ve 2-3 ay içinde tüketmek de önemlidir.

Çiğ Bal Kabağı Ve Kabak Çekirdeği Nasıl Yenir?

Çiğ veya pişmiş olarak bal kabağı ve bal kabağı çekirdeğinin tadını çıkarmanın birçok yolu vardır. Çiğ balkabağı püre haline getirilip süzme peynirle karıştırılabilir veya rendelenebilir ve salatalar ve fırınlanmış ürünler için besin açısından yoğun bir malzeme olarak kullanılabilir.

Bu arada pişmiş balkabağı çorbalarda, kızartmalarda, körilerde ve tatlılarda çok işe yarar. Kabak çekirdeği baharatlandırılabilir ve basit bir atıştırmalık seçeneği olarak çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca çorbalara, salatalara, sandviçlere ve ev yapımı karışımlara çıtırlık da katab

Şunlara da göz atın;

  1. Bal kabağı meyve mi sebze mi?
  2. Bal kabağı neden şekerde bekletilir?
  3. Bal kabağı nasıl dondurulur?
  4. Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan