Bademcik iltihabı bademciklerinizin iltihaplanması veya şişmesidir. Bu durum viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bademcik iltihabı çocuklarda daha sık görülür, ancak gençler ve yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. Boğaz ağrısı, yutkunma sırasında ağrı, kulak ağrısı, yüksek ateş, öksürme ve baş ağrısı bademcik iltihabında yaygın olarak görülen belirtilerdendir. Bademcik iltihabı boğaz ağrısına ve yutma zorluğuna neden olabilir, bu nedenle bu semptomları daha da kötüleştirebilecek belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak isteyebilirsiniz.
Bademcik iltihabı genellikle 3-4 gün sürer. Bol bol sıvı içerek, dinlenerek ve doktorun verdiği ilaçları kullanarak semptomlarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte belirli yiyeceklerden kaçınmanız, belirtilerin kötüleşmesini engelleyecektir. İşte, bademcik iltihabında kaçınmanız gereken besinler;
Bademcik iltihabı disfajiye (yutma zorluğu) neden olabilir. Cips, tahıl ve kraker gibi sert ve çıtır yiyecekler yutulduğunda ağrıya neden olabilir. Bu besinler, iltihaplı ve şişmiş bademciklerin daha fazla tahriş olmasına neden olabilir. Böyle durumlarda hem yiyeceği yutarken, hem de yedikten sonra bademciklerinizde daha şiddetli bir ağrıyla karşılaşmanız kaçınılmazdır.
Acı biber tozu, karabiber ve acı sos gibi maddeler içeren yiyecekler bademcik iltihabını tetikleyerek ağzınızı ve boğazınızı etkileyebilir. Bazı baharatların ortak bir bileşeni olan kapsaisin tüketmek, tükürük üretimini artırabilir ve boğazınızda daha fazla mukus birikmesine neden olabilir. Bu, boğazınızı temizlemenizi ve yiyecekleri yutmanızı zorlaştırabilir. Bu yüzden özellikle acı içeren besinlerden uzak durun.
Turunçgiller (portakal, limon ve misket limonu gibi) ve domatesler bademciklerinizi tahriş edebilir, çünkü asitlikleri boğazınızın iç yüzeyinde iltihaplanmaya neden olabilir. Asitli besinler, ayrıca yanma hissini güçlendirebilir ve boğazda şiddetli ağrılara yol açabilir. Böyle durumlarda yemek yemek giderek zorlaşır.
Bazı içecekler ağrıyan ve şişmiş boğazı tahriş edebilir. Narenciye meyveleri gibi, narenciye suları da bademcik iltihabınızı kötüleştirebilecek asitliğe sahiptir. Kahve gibi kafeinli içecekler vücudunuzu susuz bırakabilir. 2017'de yapılan küçük bir çalışma, kahvenin sık idrara çıkmaya neden olarak fazla sıvıyı serbest bırakarak hafif bir diüretik etkiye sahip olduğunu öne sürüyor. Çay, kahve gibi içecekleri çok sıcak bir şekilde içmek de boğazınızın daha fazla tahriş olmasına yol açar. Bu yüzden herhangi bir içeceği içmeden önce yeterince soğuduğundan emin olun.
Yumuşak yiyecekler en iyi seçenektir. Yutulması kolaydır ve yenmesi güvenlidir ve boğazınızdaki iltihabı ve tahrişi azaltabilir. Sıcak içecekler ayrıca bademciklerinizdeki ağrıyı önleyebilir veya hafifletebilir.
Bu yiyecek ve içecekleri tüketmek, bademcik iltihabınızı kötüleştirmeden tok ve susuz kalmanıza yardımcı olacaktır.
Not: Bademcik iltihabı olanlar en kısa zamanda doktora başvurmalı ve doktorun önerdiği tedavi yöntemleri eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.
Şunlara da göz atın;