B3 Vitamininin (Niasin) Faydaları Nelerdir?
B3 vitamini nedir? B3 vitamini (niasin) neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, vücutta önemli işlevlere sahip olan B3 vitamininin faydaları hakkında bilmeniz gerekenler:

Niasin, beyninizden cildinize kadar tüm vücudunuza faydalar sağlayan bir B vitamini türüdür. Bunu et, balık ve kuruyemişlerden veya takviye şeklinde alabilirsiniz. B3 vitamini olarak da bilinen niasin önemli bir besindir. Aslında vücudunuzun her parçasının düzgün çalışması için bu vitamine ihtiyacı var. Takviye olarak niasin, diğer faydaların yanı sıra kolesterolü düşürmeye, artriti hafifletmeye ve beyin fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilir. Ancak yüksek dozda alınması durumunda ciddi yan etkilere de neden olabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre B3 vitamininin faydalarını inceliyoruz. 

B3 Vitamini Nedir?

Niasin sekiz B vitamininden biridir ve aynı zamanda B3 vitamini olarak da adlandırılır. B3 vitamininin vücudunuzdaki temel rolü, vücudunuzda 400'den fazla biyokimyasal reaksiyonda rol oynayan ve esas olarak yediğiniz gıdalardan enerji elde etmekle ilgili olan NAD ve NADP koenzimlerini sentezlemektir. Niasin suda çözünür, dolayısıyla vücudunuz onu saklamaz. Bu aynı zamanda vücudunuzun, ihtiyaç duyulmadığı takdirde fazla miktarda vitamini idrar yoluyla atabileceği anlamına da gelir.

B3 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

  1. Kandaki yağ seviyesini artırır

B3 vitamini, iyi kolesterolü artırmak, kötü kolesterolü düşürmek ve trigliserit seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Bu, kalp hastalığı riskinde bir azalma anlamına gelebilir, ancak birçok çalışma niasin takviyesi ile kalp hastalığı riskinde veya ölümlerde azalma arasında bir bağlantı bulamadı. 

  1. Tansiyonu azaltabilir

B3 vitamini, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olan kimyasalları salgılayarak kan akışını iyileştirir ve kan basıncını düşürür. Bu yüzden yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir. 12.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışmada araştırmacılar, günlük niasin alımındaki her 1 mg'lık artışın, yüksek tansiyon riskinde %2'lik bir azalma ile ilişkili olduğunu buldular.

  1. Diyabete iyi gelebilir

Tip 1 diyabet, vücudunuzun pankreasınızdaki insülin üreten hücrelere saldırıp yok ettiği bir otoimmün hastalıktır. B3 vitamini, hücrelerin korunmasına yardımcı olabileceğini ve muhtemelen bu durumu geliştirme şansı daha yüksek olan çocuklarda tip 1 diyabet riskini azaltabileceğini öne süren araştırmalar var. Yeni bir araştırma incelemesi, niasinin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri yönetimi üzerinde önemli olumsuz etkileri olmadığını bulunmuştur.

  1. Beyin fonksiyonunu artırır

Beyninizin enerji alabilmesi ve düzgün çalışabilmesi için NAD ve NADP koenzimlerinin bir parçası olan niasine ihtiyacı vardır. Aslında bilinç bulanıklığı ve hatta psikiyatrik semptomlar niasin eksikliği ile ilişkilidir. Bazı şizofreni türleri, niasin eksikliğinin neden olduğu beyin hücrelerindeki hasarın giderilmesine yardımcı olduğundan niasin ile tedavi edilebilir. 

  1. Cilt sağlığını iyileştirir

Niasin, ister ağızdan ister losyon olarak uygulansın, cilt hücrelerinin güneş hasarından korunmasına yardımcı olur. Bazı cilt kanseri türlerinin önlenmesine de yardımcı olabilir. Yüksek cilt kanseri riski taşıyan 300'den fazla kişide yapılan yüksek kaliteli bir çalışma, günde iki kez 500 mg nikotinamid almanın, kontrole kıyasla melanom dışı cilt kanseri oranlarını azalttığını buldu.

Not: Gıdalarda doğal olarak bulunan miktarlarda niasin tüketmenin hiçbir tehlikesi yoktur. Ancak ek dozların bulantı, kusma ve karaciğer toksisitesi gibi çeşitli yan etkileri olabilir. Ancak aşırı miktarda niasin alımı, ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden niasin kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. B3 vitamini hangi besinlerde bulunur?
  2. D vitamininin faydaları nelerdir?
  3. B2 vitamini ne işe yarar?
  4. B10 vitamininin faydaları nelerdir?
  5. B12 vitamini eksikliğinde görülen belirtiler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan