Muharrem ayının 20 günü yapılan aşure tatlısı, buğday, toz şeker, nohut, fasulye, pirinç ve farklı malzemelerle hazırlanır. Şifalı bir tatlı olduğuna inanıldığı için, önce çocuklara ve hastalara yedirilir. Bolluk, bereket ve paylaşmanın sembolü olan aşure, farklı çeşitlerde hazırlanır. Kuru kayısı, kuş üzümü, nar, kuru dut, badem, ceviz ve fındık gibi malzemelerle zenginleştirilir. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 5 nefis aşure tarifi:
Aşure denildiğinde ilk akla gelen tarif, buğday, nohut, kuru fasulye, fıstık, kuş üzümü, kuru kayısı ve elma ile hazırlanan klasik aşuredir. Üzeri dut, incir, nar, tarçın ve ceviz gibi malzemelerle süslenen aşureyi, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Aşureyi çok sevip diyetini bozmak istemeyenler için de bir tarifimiz var. Şeker yerine çam balı ile tatlandırılan diyet aşurenin porsiyonu, yaklaşık 150 kaloridir. Sosyete aşuresini klasik aşureden ayıran en önemli özellik, yapımında su yerine süt kullanılmasıdır. Ayrıca sosyete aşuresi muhallebi kıvamında hazırlanır ve antep fıstığı ile zenginleştirilir. Osmanlı'da önemli bir yere sahip olan aşureler, büyük tencerelerde yapılarak halka dağıtılırdı. Klasik aşureye göre kıvamı daha koyu olan saray usulü aşure, gül suyu ile aromalandırılır. Okurumuzdan gelen fit aşure, şeker ve nişasta olmadan hazırlanır. Tatlandırmak için kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir gibi kurutulmuş meyveler kullanılır. Aşure zamanı yaz aylarına geldiğinde aşurenizi taze meyveler ile hazırlamaya ne dersiniz? Mevsimine uygun, lezzetli bir aşure yapmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Evinizden bolluk ve bereket hiç eksik olmasın, şimdiden afiyet olsun. Şunlara da göz atın;