Defne Yaprağı Kitabı Yazarı Aslıhan Ünal'dan Nefis Tarifler
Defne yaprağı kitabının yazarı Aslıhan Ünal'dan kuşaktan kuşağa aktarılan, birbirinden lezzetli 4 farklı tarif..

Hepimiz çocukluğumuzun lezzetlerini nasıl da özlemle ve ballandıra ballandıra anlatırız değil mi? Sevgili Aslıhan Ünal bu özlemi belgelendirmek üzere yola çıkmış ve nesilden nesile sevgiyle aktarılan lezzetleri “Defne Yaprağı” adını verdiği kitabında toplamış. Gelin bu güzel hareketi alkışlayalım ve siz okurlarımızla paylaştığı tarifleri biraz da bizden sevgi ekleyerek pişirmek için mutfağa geçelim.

Defne Yaprağı

Aslıhan Ünal’ın Akdeniz ve Ege mutfağının sevilen lezzetlerini aile yadigârı mutfak sırlarıyla harmanlayarak yeniden yorumladığı tariflerin yer aldığı “Defne Yaprağı” sizleri bekliyor. Kitap, çorbadan tatlıya, ara sıcaktan ana yemeğe geniş bir yelpazeye sahip olmasının yanı sıra her biri kolay ulaşılabilir malzemelerle evde rahatlıkla hazırlanabilecek tarifleriyle sık davetler kadar günlük sofralara da hitap ediyor.

Aslıhan Ünal Kimdir?

Makine resmi ve konstrüksiyon bölümü mezunu Aslıhan Ünal bir süre inşaat sektöründe bir sürede butik işletmeciliğinde çalıştıktan sonra 2019 yılından bu yana Ada Dreams’in kurucu ortağı ve işletmecisi olarak turizm sektöründe görev yapıyor. Aslıhan Ünal’ın en çok sevdiği is ise; eski bir Rum köyü olan ve Fethiye Kayaköy’de yer alan Ada Dreams’in mutfağında yarattığı lezzetlerle konuklarını mutlu etmek.


Annemin Tarif Defterinden Lezzetler

Üzerinde çırpılmış yumurta, un, ev yapımı krema kalıntıları ve benim çizdiğim çöp adamlar. Bu defter bana kalan büyük bir anı.

Annemin Sablesi

Malzemeler;

  1. 250 g margarin
  2. 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  3. 2 adet yumurta (1 yumurtanın beyazını kurabiyenin üzerine sürmek için ayırın)
  4. 1/2 paket vanilya
  5. 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  6. 1/2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  7. Dövülmüş ceviz

Yapılışı: Margarini tavada eritip ılınmaya bırakın. Ilık margarine pudra şekeri ve diğer malzemeleri ekleyip yoğurduktan sonra üzerini örterek buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru un serpilmiş tezgâhta bir merdaneyle 1 parmak kalındığında açın ve bir çay bardağıyla yuvarlak şekiller yapın. Tüm kurabiyeleri ilk olarak çırpılmış yumurtanın beyazına sonra da cevize batırıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Susamlı Anne Keki

Malzemeler;

  1. 4 adet yumurta
  2. 1,5 su bardağı yoğurt
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 1 su bardağı sıvıyağ
  5. 1,5 paket kabartma tozu
  6. 1 paket vanilya
  7. 3 su bardağı un
  8. Üzeri için:
  9. Susam

Yapılışı: Yumurtaları karıştırma kabına kırıp sekeri ekleyin ve mikserin hızlı derecesinde köpük köpük olana kadar çırpın. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ilave ederek çırpmaya devam edin.
Vanilyayı, un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin ve yumurtalı karışıma ekleyerek bir spatulayla karıştırın. Yuvarlak fırın tepsisini yağlayın ve biraz un serpin. Kek harcını tepsiye dökün ve eşit yayın. Üzerine bol susam serpin. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında arada kürdanla kontrol ederek pişirin. Fırından alın ve ılındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Ula Halkası

Malzemeler;

  1. 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
  2. 1.5 su bardağı toz şeker
  3. 1 su bardağı mısırözü yağı
  4. 1 su bardağı yoğurt (Oda sıcaklığında)
  5. 1 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu
  6. 1 paket kabartma tozu
  7. 1 çay kaşığı içme sodası
  8. Aldığı kadar un
  9. Üzeri için
  10. Susam

Yapılışı: Bir adet yumurtanın sarısını ayırdıktan sonra yumurtaları karıştırma kabına kırın ve şekerle beraber iyice çırpın. Sonra içine zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin. Rendelenmiş portakal kabuğu ile sıktığınız suyunu da ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra da kabartma tozu, içme sodası ve unu azar azar ekleyerek yoğurun. Yapacağınız hamur ele yapışan bir hamur olmalı. Unu azar azar ekleyerek ayarlayın. Hamurdan küçük bir portakal büyüklüğünde parçalar alıp tuzlu çubuk yapar gibi uzatın ve kendi etrafında döndürerek spiral yapın ve pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. (Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elinizi arada sırada yağlarsanız daha rahat sekil verebilirsiniz). Tüm kurabiyelerin üzerine önce yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 20-25 dakika arasında pişirin. Ilık veya soğuk servis edin. Ula halkasını teyzoşumdan daha güzel yapana rastlamadım. Ula’ya her gittiğimde doğru mutfağa koşardım, bilirdim ki, biz gelmeden çayın yanına yapılmış şahane kurabiyeler bizi bekliyor. Zamanında değerini çok bilemediğimiz güzel günlerdi...

Tennuşumun Kapaması

Malzemeler;

  1. Kalça kemiksiz dana eti
  2. 2 çorba kaşığı tuz
  3. 2 çorba kaşığı karabiber
  4. Sıvamak için
  5. Su
  6. Un

Yapılışı: Tuz ve karabiberi bir tabakta harmanlayın. Etin her tarafını hazırladığınız bu karışıma bulayın. Eti tencereye yerleştirin üzerini örtecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Su ve unu hamur haline getirip tencerenin kapağının etrafına sıvayarak hava almasını önleyin. Bu bizim kapamanın püf noktası. Tencereyi ataşe alın ve su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, su kaynayıncaya en kısık ateşte yaklaşık 1 saat süreyle pişirin. Sıcak servis edin.


Her tatilde gittiğimiz anneannemin evinde yediğim birçok lezzeti unutamıyorum. Onun evindeki zeytinin tadı bile bir başkaydı. Yumuk elleri ile yaptıgı yemeklerin lezzetini asla yakalayamasam onun anısına denemeye devam edeceğim. Tennuşum’a…


Şunlara da göz atın;

  1. Sebzeli börek tarifleri
  2. Turta tarifleri
  3. Kroket tarifleri
  4. Kuru meyveli tarifler
  5. Kahve şuruplu tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?