Asla Suyla Temizlememeniz Gereken 7 Yer
Su, hem kişisel temizlik, hem de ev temizliğinde yaygın olarak kullanılır. Ancak bazı eşyaları temizlerken su kullanmak, faydadan çok zarara yol açabilir. İşte, suyla temizlememeniz gereken yerler:

Temizlik yaparken her köşeyi suyla siliyorsanız sizi böyle alalım. Mutfak, banyo, salon gibi evin birçok noktasını temizlerken sudan ve temizlik ürünlerinden yararlanıyoruz. Ancak bazı eşyaları suyla temizlemek, kullanım ömrünü kısaltabilir. Kimyasal ürünlerin seyreltilmesi amacıyla da yaygın olarak kullanılan su, özellikle deri mobilyalarda ve elektronik eşyalarda ciddi hasarlara yol açabilir. İşte, asla suyla temizlememeniz gereken yerler:

  1. Deri eşyalar

Deri koltuk, deri ceket gibi eşya ve mobilyalar, kesinlikle su ile temizlenmemelidir. Çünkü deriyi suyla temizlemek, istenmeyen lekelere ve derinin çatlamasına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka deri temizleyici solüsyonlardan faydalanılmalıdır.

  1. Elektronik aletler

Televizyon, bilgisayar, telefon gibi eşyalar, su ile temizlenmemelidir. Çünkü su, elektronik eşyaların içine sızarak bozulmasına yol açabilir. Kumanda ve klavye gibi eşyalar da bu gruba dahildir. Elektronik eşyaları mikrofiber bez ile temizleyin. 

Bakınız; Tv ve bilgisayar ekranı nasıl temizlenir?

  1. Ahşap mobilyalar

Ahşap mobilyaları su ile temizlemek, mobilyada bulunan koruyucu kaplamaların zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden ahşap mobilyaları temizlerken önce tozunu alın. Ardından ahşap cilası veya limon yağı ile temizleyin. Eğer parkeler ahşapsa, ahşap temizleyicisini su ile seyrelterek derinlemesine temizlik yapabilirsiniz.

Bakınız; Ahşap mutfak dolapları nasıl temizlenir?

  1. Gazlı ocak

Gazlı ocaklara dikkatsizce su püskürtmek veya ıslak bezle silmek, ateşleyicilere zarar verebilir. Bu durum ateşleyicilerin kendi kendine çalışmasına veya kalıcı olarak hasar görmesine neden olabilir. Bu yüzden temizleyiciyi beze püskürtmek ve bezdeki fazla suyu sıktıktan sonra ocağı temizlemek daha doğru olacaktır.

Bakınız; Ocak nasıl temizlenir?

  1. Süet ve kadife kumaşlar

Kadife veya süet kumaştan oluşan koltukları veya perdeleri su ile temizleyin. Su, kadife ve süet kumaşın lekelenmesine ve dokusunun bozulmasına yol açabilir. Ayrıca tüylenmeyi de artırır. Bu yüzden temizlik için yumuşak bir fırça ve süet temizleyicisi kullanın.

  1. İpek kumaşlar

İpek, narin bir kumaş türü olduğu için su ile temizlenmemelidir. Çünkü su ipekte iz bırakabilir ve dokusunu bozabilir. İpek kumaşları hassas programda veya özel deterjan ile elde yıkamayı deneyebilirsiniz. En güvenli seçenek ise kuru temizleyiciye temizletmektir. 

  1. Pirinç ve gümüş eşyalar

Pirinç ve gümüşleri temizlerken su ile temizlemek ilk başta cazip görünebilir ve kısa vadede lekeleri çıkarabilir. Ancak bu malzemelerin su ile temizlenmesi, koruyucu kaplamaların yıpranmasına ve matlaşmaya neden olur. Özellikle gümüşler, su ile temas ettikçe kararmaya başlayacaktır.

Bakınız; Kararan gümüşler nasıl parlatılır?

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Mutfağınızda sirke ile temizlemeniz gereken yerler
  3. Mutfağınızda karbonatla temizlemeniz gereken yerler
  4. Bulaşık makinesinin içi nasıl temizlenir?
  5. Ahşap mutfak gereçleri nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?