Asla Dondurucuda Saklamamanız Gereken 12 Baharat
Eksiksiz ve çeşitli bir baharat koleksiyonu, iyi stoklanmış herhangi bir mutfağın baş tacıdır. Saklama dendiğinde insanların aklına ilk gelen yöntem dondurucuda saklamaktır. Sizler için dondurucuda saklamamanız gereken baharatları listeledik. İşte, asla dondurucuda saklamamanız gereken baharatlar:

Eksiksiz ve çeşitli bir baharat koleksiyonu, iyi stoklanmış herhangi bir mutfağın baş tacıdır. Tuzuna (ya da safran ya da kimyona) değer veren herhangi bir şef, doğru baharatların bir yemeği gerçekten yapıp bozabileceğini bilir. Hiç kimse gerçek bir şovmen yemeği için doğru malzemeler olmadan yakalanmak istemez. Ancak, yalnızca bir tutam ihtiyacınız olduğunda ve geriye dolu bir kavanoz kaldığında ve yakın gelecekte tekrar kullanma planınız olmadığında ne olur?

Uzun süreli saklama söz konusu olduğunda, çoğu insan hemen derin dondurmanın en iyi seçenek olduğunu varsayar. Ne de olsa, daha sonra dondurmak ve yeniden ısıtmak için harika olan pek çok yemek var. Ancak baharatlarınızı dondurmaya başlamadan önce iki kez düşünmek isteyeceksiniz. Hangi baharatları saklamak istediğinize bağlı olarak uzun vadede kendinize herhangi bir iyilik yapmıyor olabilirsiniz. En yüksek lezzetlerinde kalmalarını sağlamak için soğuktan uzak tutmak isteyeceğiniz birkaç yaygın baharat vardır.

  1. Tarçın Çubukları

Tarçının tadı çok sıcak. Bir tatlıda veya hamur işinde merkez sahneye çıkabilen veya lezzetli yemeklere arka plan sıcaklığı ekleyebilen baharatlardan biridir. Çoğu insan, sık sık rotasyonlarında bir kavanoz öğütülmüş tarçın bulundurur. Bununla birlikte, bazen bütün bir çubuk tarçın gerektiren bir tarif bulursunuz. Kendinizi birkaç artık çubukla buluyorsunuz ve onların o güzel tadı kaybetmelerini istemiyorsunuz, peki onları saklamanın en iyi yolu nedir?

Çubuk tarçın donarsa güçlü lezzetini kaybeder. Tatsız bir tarçın çubuğu sadece bir çubuktur! İyi haber şu ki, doğru şekilde kullanırsanız inanılmaz derecede uzun bir raf ömrüne sahipler. Açılmamış bir çubuk tarçın çubuğu, kuru bir ortamda ve doğrudan ışıktan uzak tutulursa dört yıla kadar dayanabilir. Paketi açtıktan sonra, iki yıla kadar hala iyi durumdalar. Onları sıcak ve kuru tutun ve bir paket tarçın çubuğunun birçok tatil tarifinde size dayandığını göreceksiniz.

  1. Muskat

Çoğu zaman tarçının arkadaşı olan muskat, pek çok farklı yemeğe sıcaklık ve derinlik katar. Turtalara veya balkabağı ve elma çeşitlerine katkısıyla tanınır, ancak patates püresi gibi lezzetli yemeklere de boyut katar. Bu küçük somun şeklindeki tohum, gerçek bir lezzet yumruğu sunar.

Yine de muskatı dondurucudan uzak tutun. Muskat özellikle öğütüldüğünde küflenme eğilimi gösterir. Nem burada gerçek düşmandır. Dondurucular, özellikle sık sık açılıp kapananlar, şaşırtıcı derecede nemli ortamlar olma eğilimindedir. Küflü küçük muskat küf kokabilir ve hastalığı önlemek için hemen atılmalıdır.

  1. Kırmızı Biber

Biber, çeşidine bağlı olarak, kurutulmuş öğütülmüş biberlerin karışımından oluşur. Isı ve lezzet seviyeleri, işlemde hangi biberlerin kullanıldığına bağlıdır ve sade veya tütsülenmiş, İspanyol veya Macar olabilir. Kırmızı biber dünyası aslında inanılmaz derecede nüanslıdır ve sonradan akla gelen bir düşünceden çok daha fazlasıdır.

Kullandığınız kırmızı biber çeşidi ne olursa olsun, baharatlı, biberli lezzetini olabildiğince uzun süre korumak istersiniz. Ve bu, onu dondurucudan uzak tutmak anlamına gelir. Sorunsuz bir şekilde donabilir ancak sorunun onu çözdüğünüzde ortaya çıkacağı konusunda uyarır. İşte o zaman nem baharatın içine girerek tadı bozabilir ve küf tehdidini davet edebilir. Donma ayrıca kırmızı biberin güçlü tadının matlaşmasına neden olabilir. Opak bir kapta, kuru ve karanlık bir yerde saklayarak baharatınızın lezzetini koruyun ve size 2-3 yıl hizmet etsin.

  1. Fesleğen

Taze fesleğen, birçok İtalyan yemeğinin temelidir. Aynı zamanda evde yetiştirmesi çok kolay olan ve kendinizi tamamen dolu tutan bitkilerden biridir. Bununla birlikte, kendinizi bol miktarda taze fesleğenle bulabilir ve daha sonraki bir tarihte kullanmak üzere dondurup saklayamayacağınızı merak edebilirsiniz.

Fesleğen dondurmaya gelince iyi ve kötü haberler var. Doğranmış veya bütün yaprakları kesinlikle dondurabilirsiniz ve lezzetlerini koruyacaklardır. Takas, yapraklar bir kez çözüldükten sonra siyaha dönme veya renksizleşme eğilimine sahip olmalarıdır. Bu renk değişikliği, yapraklardaki enzimlerin bozulmasının bir sonucudur ve bitkinin lezzetini değil, sadece görünüşünü etkiler.

Dondurulmuş fesleğeninizi bir çorbaya veya sosa ekliyorsanız, bu sorun olmamalıdır çünkü lezzet, dondurduğunuz zamanki kadar güçlü olacaktır. Ancak, geleneksel yeşil tazeliğin pizzanızın üzerine serpilmesini veya pestonuza canlılık katmasını istiyorsanız, her zaman taze fesleğen kullanmak isteyeceksiniz.

  1. Biber Tozu

Biber tozu olmadan hiçbir kiler tamamlanmış sayılmaz. Çorbalardan çikolatalı keklere kadar eklendiği her yemeği hareketlendirir. Biber tozu, içine konulduğu tabaklara bir sıcaklık alt notu ekler. Kırmızı biber gibi, bu öğütülmüş biber karışımının ısı seviyesi değişebilir.

Biber tozunun buzdolabında veya dondurucuda saklanmasını önermez. Dondurucuların, biber tozunu hangi kapta saklarsanız saklayın içinde yoğuşmaya neden olabileceği gerçeğinden bahsediyorlar. Yoğuşma lezzetin düşmanıdır ve ayrıca ince toz baharatta küf oluşumunu teşvik edebilir. Lezzet, derin dondurucuda donabilir ve gücünü kaybedebilir ve bir kez çözdüğünüzde topaklanabilir. Kendinizi hayal kırıklığından kurtarın ve mümkünse biber tozunuzu bir dolapta tutun. Baharatı doğrudan ışıktan uzak tutmak da parlak rengini koruyacaktır, bu nedenle biber tozunuzun etkisini koruması için hava geçirmez bir teneke veya opak bir kap en iyi seçeneğinizdir.

  1. Vanilya

Vanilya çekirdekleri çok güzel ve hoş kokulu. Orkide bitkilerinden elde edilirler ve dünyanın neredeyse evrensel olarak pişirme ve pişirmede kullanılan bu önemli bileşene sahip olmasını sağlamak için zahmetli bir şekilde yetiştirilirler. Elle tozlaştırıldıkları ve çok fazla emek ve kaynak gerektirdikleri için, saf vanilya çekirdeği kabukları oldukça pahalı olma eğilimindedir. Bunu akılda tutarak, onları düzgün bir şekilde saklamak istersiniz.

Vanilya çekirdeklerinin dondurulması onları çürümeye ve küflenmeye karşı duyarlı hale getirebilir. Vanilya çekirdekleri en iyi oda sıcaklığında saklanır. Dondurucunun soğuğu baklaları kurutabilir veya daha da kötüsü, dondurucu içindeki yoğuşma çekirdeklerde küf oluşumunu teşvik edebilir.

Taze vanilya çekirdeklerinizi doğrudan güneş ışığından uzakta, hava geçirmez bir kapta saklayın. Kapta nem birikmediğinden emin olmak için birkaç haftada bir kontrol edin. Sekiz haftada bir nefes almak için vanilya çekirdeklerinizi kaptan çıkarmanızı önerir. Hasat edildikleri narin çiçek gibi, vanilya çekirdeklerinin de dikkatli ve dikkatli bir şekilde ele alınması gerekir.

  1. Kakule

Kakule, tarif etmesi zor ama hemen tanınan tatlardan biridir. Yeşil kakulenin kokusu, yemeklere ve baharat karışımlarına belirli bir tatlı, bitkisel sıcaklık getiren okaliptüs, nane ve biberin kesişimi gibidir. Chai çayı karışımlarında ve garam masalada görünür. Aslında zencefil ailesinin bir üyesidir ve lezzet profili için çok önemli olan zencefili beraberinde taşır.

Kakule dondurulabilir, ancak dondurursanız, lezzetinden o çabukluğu alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kullanılmadan önce baharatlarınızdaki zing'i boşaltmanın bir anlamı yoktur, özellikle de taşıdığı yumruk çok bütünleyici olduğunda. Bu yüzden lezzetini korumak için oda sıcaklığında saklamak istersiniz. Yapabiliyorsanız, kakule tohumlarını bütün olarak alın ve ihtiyaç duyduğunuzda öğütün, çünkü bütün kakule kabukları iki yıla kadar dayanabilir.

  1. Karabiber

Dolaplarınız baharatsızsa, en azından tuz ve karabiber bulundurmanız gerekir. Onlar, baharat takımıdır ve hazırlayabileceğiniz her yemek için pratik olarak bir gerekliliktir. Bir tarifte "etinizi baharatlayın" ifadesini görürseniz, bu, yiyeceği pişirmeden önce üzerine sağlıklı dozda tuz ve taze çekilmiş karabiber serpmek anlamına gelir. Biber, aroma oluşturmanın temel taşıdır ve bu nedenle, maksimum potansiyellerini ortaya çıkarabilmeleri için karabiber tanelerinin uygun şekilde saklanması gerekir.

Mizaç baharatları söz konusu olduğunda, karabiberlerin saklanması ve bakımı aslında çok kolaydır. Sadece hava geçirmez bir kaba ve serin, kuru bir saklama alanına ihtiyaçları var. Karabiberleri dondurmak için çok az neden var, ancak dondurursanız tatlarının yoğunlaştığını görebilirsiniz. Biberinizi ne kadar güçlü sevdiğinize bağlı olarak bu iyi veya kötü bir şey olabilir.

  1. Sarımsak

Doğranmış sarımsak ve ocakta sotelenen tereyağının kokusu gibisi yoktur. Çok basit ve hemen lezzetli. Sarımsak, yemek pişirirken biraz zaman kazanmak için önceden toplu olarak hazırlamak isteyebileceğiniz malzemelerden biridir.

Sarımsağı dondurduğunuzda aslında lezzetini oldukça iyi koruyor, ancak karanfillerinizi ezmeye başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç uyarı var. Sarımsak, dondurulup çözüldüğünde acılaşma riski taşır. Tadı daha güçlü ve nahoş olabilir, bu da onu dondurmanın zaman kazandıran faktörünü ortadan kaldırabilir.

  1. Soğan

Mutlaka bir baharat olmasa da soğan, bir tabakta lezzet oluşturmanın önemli bir bileşenidir. Derin dondurucuya yapılan bir yolculukta hayatta kalma yetenekleri tamamen onları nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır.

Doğranmış çiğ soğan, hava geçirmez bir kapta dondurulabilir, lezzetleri kapatılabilir ve ayrıca diğer yiyeceklerinizi soğan olmaktan koruyabilir. Ancak, onları çözdükten sonra, taze olduklarından daha yumuşak olduklarını fark edebilirsiniz. Dondurma işlemi soğanın hücre duvarlarına zarar verir, bu da soğanın kavrulacağı anlamına gelir. Çözülmüş soğanlar çorbalarda, soslarda ve onları pişirmeyi planladığınız herhangi bir durumda kullanmak için tamamen uygundur. Yine de onları çiğ yemek istemeyeceksiniz. Salatanıza koymayı planlıyorsanız taze bir soğanı doğrayın. Bir yığın çözülmüş soğanı servis etmek yerine soğanı taze hazırlamak için ekstra çabaya değer.

  1. Köri Tozu

Köri, tipik olarak çok iyi donan ve saklamak ve daha sonra yemek için büyük partiler halinde yapılabilen bir yemektir. Bununla birlikte, köri tozunun baharat karışımının dondurulması hoş karşılanmaz.

Köri tozu, birçok farklı baharatın karışımıdır. Köri karışımları, Hindistan'ın hangi bölgesinde bulunduğunuza bağlı olarak değişir ve hatta aileden aileye değişebilir, yani hiçbir köri karışımı tamamen aynı değildir.

Körinin temel bileşenleri zerdeçal, kimyon, kişniş, zencefil ve tarçındır. Ulusal Ev Gıda Koruma Merkezi'ne göre, bir köri baharat karışımını dondurursanız, tadı küflenebilir. Bu durum, karışımı oluşturan baharatlar dondurma işlemi sırasında küflenmeye başlarsa veya tatları bozulursa meydana gelebilir. Köri tozunu dondurmak yerine, diğer baharatlarınızla birlikte ışık ve neme karşı koruyarak kuru, karanlık bir yerde saklayın.

  1. Karanfil

Tarçın çubukları gibi, karanfilleri de kuru tutmak zorunludur. Karanfilleri dondurursanız, sadece güçlü tatları azalmakla kalmaz, aynı zamanda küflenme riski de taşırlar. Bütün karanfiller uzun bir raf ömrüne sahiptir ve bütün karanfiller kuru, hava geçirmez bir kapta tutulursa güçlü lezzetlerini bir yıla kadar korurlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Baharatlar nerede yetişir?
  2. Baharatlı yiyecekleri yemek istememizin sebepleri
  3. Baharatların raf ömrü geçer mi?
  4. Baharatlı yemekler
  5. Öğütülmüş baharatları ne zaman bütün yerine kullanmalısınız?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video