Aşırı veya uygun önlemler alınmadan yapılan ağır egzersizler kalbe zarar verebilir. Düzenli, orta yoğunlukta egzersizin genellikle kalp sağlığı için faydalı olduğunu ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, yoğun veya ağır egzersizin belirli durumlarda kalp üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yeterli dinlenme ve toparlanma olmaksızın aşırı ağır egzersiz yapmak aşırı antrenman sendromuna yol açabilir. Aşırı antrenman kronik yorgunluğa, ruh hali bozukluklarına neden olabilir ve kalbi olumsuz etkileyebilir. Bu durum genellikle kendilerini uzun süre çok zorlayan dayanıklılık sporcularında görülür.
Aşırı yoğun egzersiz, özellikle de buna hazır olmayan kişilerde, anormal kalp ritimlerini veya aritmileri tetikleyebilir. Bu, kalbin elektrik sinyallerinin düzensiz hale geldiği atriyal fibrilasyon gibi durumları içerebilir. Özellikle ultramaratonlar veya uzun mesafeli triatlonlar gibi ekstrem koşullarda uzun süreli, ağır egzersiz, "sporcu kalbi" olarak da bilinen miyokardiyal hasara yol açabilir. Bu durum genellikle dinlenmeyle düzelirken, kalbin pompalama yeteneğini geçici olarak zayıflatabilir. Önceden koroner arter hastalığı veya kalp hastalığı için risk faktörleri olan bireylerde, ağır egzersiz bazen kalp krizi gibi akut olayları tetikleyebilir.
Ağır egzersiz kalbin oksijen talebini artırabilir ve koroner arterlerde önemli bir tıkanıklık varsa bu talep karşılanamayabilir. Ağır egzersizler önemli ölçüde sıvı ve elektrolit kaybına yol açabilir ve bu da kalbin düzgün çalışmasını etkileyebilir. Dehidrasyon ve elektrolit dengesizlikleri aritmi riskini artırabilir. Ağır egzersizin bu olumsuz etkilerinin nispeten nadir olduğunu ve aşırı durumlarda veya altta yatan kalp rahatsızlıkları olan bireylerde ortaya çıkma eğiliminde olduğunu vurgulamak önemlidir. Çoğu insanda, orta düzeyde ve düzenli egzersiz kalp sağlığı için oldukça faydalıdır, kardiyovasküler zindeliği artırır, kalp hastalığı riskini azaltır ve genel refahı artırır.
Ağır egzersizin kalp üzerindeki potansiyel risklerini en aza indirmek için şunları yapmak çok önemlidir:
Yazar:
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ
Şunlara da göz atın;