Ispanak, tek bir porsiyonda yüksek miktarlarda demir, C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum içeren, son derece besleyici bir yeşil yapraklıdır. Bir avuç dolusu sebzeyi smoothie'lere, soslara ve salatalara atmak, diyetinize daha fazla sebze eklemenin kolay bir yoludur. Ancak ıspanak yemek, önemli besinleri almanın harika bir yolu olsa da, yeşilliklerin artıklarını tekrar ısıtmak sağlığınıza zararlı olabilir.
Ispanak, kanser ve diğer kronik sağlık durumları riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek, doğal olarak oluşan bileşikler olan nitratlarla doludur. Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre çok fazla nitrat tüketmek, özellikle bebekler için "ciddi sağlık etkilerine" yol açabilir. Ve İran'daki Tıp Bilimleri Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, pişirmenin ıspanaktaki nitrat seviyelerini önemli ölçüde artırdığını gösterirken, yapılan bir araştırma, tavada kızartmanın nitrat içeriğini %31 artırdığını gösterdi. Ayrıca ıspanağı yüksek ısıda pişirirseniz nitratlar kanserojen olan nitrozaminlere dönüşebilir. Kendinizi bu bileşiklerin potansiyel olarak tehlikeli miktarlarına maruz bırakmaktan kaçınmak için, bu yapraklı yeşillikleri yüksek sıcaklıklarda tekrar ısıtmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.
Tüm bu araştırmalar, kendinizi nitratlara aşırı maruz bırakmaktan kaçınmak için artık ıspanağınızı atmanız gerektiği anlamına gelmez ve onu güvenli bir şekilde yeniden ısıtmak mümkündür. Kısacası, ıspanağınızı çok yüksek sıcaklıklarda ısıtmadığınızdan emin olun - bu nedenle mikrodalgada tam güçle ısıtmaktan veya ocakta kızartmaktan kaçının. Mikrodalgayı kullanmak istiyorsanız, ısıyı orta veya düşük seviyeye ayarlamayı ve ara sıra karıştırmayı duraklatmayı deneyin.
Ocağı ıspanağınızı ısıtmak için de kullanabilirsiniz, ancak yine de ısıyı orta-düşük veya düşük tutun. Sadece solana kadar hafifçe soteleyin ve ardından ocaktan alın. Ve şüpheye düştüğünüzde, tehlikeli nitrat seviyelerinden tamamen kaçınmak için yapraklı yeşilliklerinizi bir salatada, tahıl kasesinde veya smoothie'de çiğ olarak tüketin.
Şunlara da göz atın;