Arpa çayı, kavrulmuş arpadan yapılan popüler bir Doğu Asya içeceğidir. Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin'de yaygındır. Hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilen bu çayın açık kehribar rengi ve hafif, kavrulmuş bir tadı vardır ve bir miktar acımsı bir tada sahiptir. Arpa glüten içeren bir tahıldır. Kurutulmuş taneleri diğer birçok tahıl gibi kullanılır. Arpa çayı, kavrulmuş arpa tanelerinin sıcak suda bekletilmesiyle yapılır, ancak öğütülmüş kavrulmuş arpa içeren önceden hazırlanmış çay poşetleri de Doğu Asya ülkelerinde kolayca bulunabilir. Bütün arpa, B vitaminleri ve demir, çinko ve manganez mineralleri açısından zengindir, ancak bu besinlerin ne kadarının demleme işlemi sırasında arpa çayına aşılandığı belirsizdir.
Potansiyel kanser karşıtı faydalarına rağmen, arpa çayı akrilamid adı verilen potansiyel olarak kansere neden olan bir anti-besin maddesinin eser miktarlarını içerir. Ayrıca arpa, glüten içeren bir tahıl olduğundan, glütensiz veya tahılsız beslenen kişiler için arpa çayı uygun değildir. Ayrıca alerjik bünyeye sahip olan kişilerde, alerjik reaksiyonlara ve ciddi sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.
Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler arpa çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;