Amerikan mutfağı, ABD'de yaşayanlara özgü bir mutfaktır. Bu mutfakta ana tahıl olarak buğday kullanılır. Pişirme stili olarak Batı ülkelerine benzeyen Amerika mutfağında, domuz, dana eti ve hindi eti çok sevilir. Kahvaltıda genelde domuz eti tercih edilir. Hindi eti, daha çok kutlamalarda tüketilirken, dana eti öğle ve akşam yemeklerinin ayrılmaz parçasıdır. Amerikalılar, etlerini genelde kızartma ve ızgara şeklinde pişirir. Amerika'nın mutfak kültüründe barbekülerin de yeri bir başkadır. Özellikle parti ve kutlamalarda, barbeküye sık sık yer verilir. İspanyol ve İngiliz gibi mutfaklardan etkilenen Amerikan mutfağında, ilk akla gelen fast foodlar olsa da, birbirinden farklı lezzetlere sofralarında yer verilir.
Amerikan Mutfağı Hakkında İlginç Bilgiler
- Amerikan mutfağında öğünler daha basit tutulur. Kahvaltıyı mısır gevreği, öğle yemeklerini ise sandviç ve kahve ile geçiştirmek yaygındır.
- Amerikan mutfağında yemekler büyük porsiyonlarda sunulur.
- Amerikan mutfağında tatlının yeri bir başkadır. Donut gibi büyük porsiyonlu ve bol şekerli tatlılar, bu mutfakta çok sevilir.
- Ekmek, patates kızartması gibi yiyeceklerin bile şekerli versiyonu bulunabilir.
- Amerika'nın güney kesimlerinde tahıl tüketimi yaygındır.
- California gibi sahil eyaletlerinde balık, Batı Amerika ve Teksas taraflarında ise et tüketimi fazladır.
- Amerika'nın güney kesimlerinde Afrikalı köleler tarafından çıkarılan soul food kültürü de yaygındır. Bu mutfakta kızarmış yiyecekler tüketilir.
- Amerika'nın hemen her köşe başında fast food restoranına rastlamak mümkündür.
- Amerika'da çok kısıtlayıcı nezaket kuralları yoktur. Yemekler genelde hızlı bir şekilde yenir. Fast food yiyecekler sayesinde, elle yeme alışkanlığı da yaygınlaşmıştır.
- Sos konusunda çok tutkun olan Amerikalılar, mutfaklarında çeşitli sosların kullanımına yer verirler.
- Amerika'nın olmazsa olmaz alışkanlıklarından biri de, bahşiş bırakmaktır. Self servis dışındaki tüm restoranlarda bahşiş bırakılır.
Eyaletlere Göre Meşhur Amerikan Lezzetleri
- Alaska: Dünyanın en kaliteli somonlarına sahip olmakla övünen Alaskalılar, ızgara, buhar, tütsülenmiş veya kurutulmuş somonun her haline mutfaklarında yer verirler.
- Arizona: İçi tavuk, et veya Meksika fasulyesi ile doldurulan chimichanga, bu mutfakta çok popülerdir.
- Alabama: Alabama'da kızartma yemekleri çok sevilir.
- California: Son yıllarda sağlıklı beslenme trendi ile bilinen Californialılar, yemeklerin içinde sık sık avokado kullanır.
- Georgia: 'Dev Şeftali' de denilen bu eyalette, şeftalinin yeri bir başkadır.
- Illinos: Bu soğuk eyalette chicago stili dev kenarlı pizzalar çok sevilir.
- Kansas: Kansas'ın hemen her köşesinde kaburga, tavuk ve sosis bulmak mümkün.
- Kentucky: Kentucky, tüm dünyaya yayılan bir lezzetle tanınır. Meşhur KFC'ye adını veren kızarmış tavuk kovaları, bu eyaletten çıkmıştır.
- Massachusetts: Soğuk günlerde yılın hemen hemen her günü Massachusetts'te istiridye çorbası tüketilir.
- Nevada: Nevada'nın tipik bir yemeği olmasa da, otellerin açık büfeleri bu alanda bir numaradır.
- Nebraska: Et eyaleti olarak da bilinen Nebraska'da, yolda serbestçe dolaşan ineklere rastlamanız mümkün. Çünkü bu eyalette ineklerin sayısının, insanların sayısının 3.5 katı olduğu söylenir.
- New York: Amerika'nın en meşhur eyaletlerinden biri olan New York'da bagel olmadan kahvaltı yapılmaz desek yeridir. Tatlı konusunda ise New York usulü cheesecake'ler çok sevilir.
- Pennsylvania: Bu eyaletin en meşhur lezzeti, Philly peynirli biftek sandviçtir.
- Washington: Washington denildiğinde ilk aklımıza gelen portakal olsa da, aslında bu eyalet, dünyanın elma başkenti olarak bilinir.
Şunlara da göz atın;
- Balkan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler