14 Eşsiz Ve Sağlıklı Sebze
Görüntüsü ile ilgi çeken farklı, eşsiz ve sağlıklı sebzeleri sizler için listeledik. İşte, birbirinden eşsiz ve sağlıklı 14 sebze:

Ispanak, marul, biber, havuç ve lahana gibi yaygın olarak tüketilen sebzeler bol miktarda besin ve lezzet sağlar. Dünya çapında en popüler çeşitler arasında olmaları şaşırtıcı değil. Bu sebzeler çok sağlıklı olsa da, onlara çok fazla güvenmek, daha az bilinen seçenekleri denemenizi engelleyebilir. Aslında araştırmalar, diyetinizdeki sebze çeşitliliğini artırmanın kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza ve hatta genel yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. İnanılmaz bir şekilde, bazıları yaşadığınız yerde bulunabilecek binlerce farklı sebze dünyanın her yerinde yetişiyor. İşte diyetinize sağlıklı ve heyecan verici bir katkı sağlayabilecek 14 eşsiz sebze.

  1. Beyaz Turp

Bir diğer adı daikon olan beyaz turp, Asya yemeklerinde sıklıkla kullanılan bir kış turpudur. Gevrek bir doku ve hafif, biberli bir tada sahip, yapraklı bir tepesi olan büyük, beyaz bir havucu andırıyor. Kalorisi çok düşüktür ve 150 gram başına 25 kalori içerir. Ayrıca C vitamini, bakır, potasyum ve folat dahil olmak üzere birçok besin maddesi ile doludur.

  1. Gölevez

Gölevez, Afrika ve Asya'da popüler bir karbonhidrat kaynağı olan bir kök sebzedir. Pişirildiğinde hafif tatlı bir tada ve yumuşak bir dokuya sahiptir, bu da onu patatesler, tatlı patatesler ve nişastalı sebzeler için mükemmel bir alternatif yapar. Aynı zamanda mükemmel bir lif, E vitamini, B vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum ve manganez kaynağıdır.

  1. Delicata Kabağı

Delicata kabağı, dikey çizgilerle işaretlenmiş dikdörtgen bir şekle ve kremsi bir renge sahip - kış aylarında hasat edilmesine rağmen - bir tür yaz kabağıdır. Balkabağı veya balkabağı gibi diğer kabakların aksine, şarküteri ince, hassas bir cilde sahiptir ve dış kabuğu soyulmadan yenebilir. Delicata, birçok yiyecekle iyi uyum sağlayan tatlı, balkabağı benzeri bir tada sahiptir.

  1. Yer Elması

Yer elması, yenilebilir yumruları için yetiştirilen bir ayçiçeği türüdür. Bu nişastalı sebze zencefil köküne benziyor. Pişirildiğinde yumuşaktır ve hafif ceviz tadındadır. Birçok besin maddesi için iyi bir kaynak olan Kudüs enginarları, özellikle kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan demir ve sindirim sağlığını ve kan şekeri kontrolünü destekleyebilecek bir tür lif olan inülin bakımından yüksektir.

  1. Eğrelti Otu

Eğrelti otu, henüz açılmamış genç eğrelti otlarının lezzetli yapraklarıdır. Toplayıcılar arasında popülerdirler, olgunlaşmamış eğrelti otlarından toplanırlar ve sıkıca sarılmış, kıvrılmış bir şekle sahiptirler.

  1. Meksika Turbu

Meksika turpu,  şalgam şeklindedir, beyaz, hafif tatlı eti vardır. Bu yumrulu sebze, bağışıklık sağlığı için önemli olan ve bir antioksidan görevi gören suda çözünen bir vitamin olan C vitamini ile yüklüdür.

  1. Manyok

Manyok, tatlı patatese benzeyen ancak daha hafif, daha lezzetli bir tada sahip bir kök sebzedir. Genellikle püre haline getirilir, kızartılır veya kavrulur, tiroid fonksiyonunu bozabilecek siyanojenik glikozit düzeylerini azaltmak için pişirilmelidir. Manyok iyi bir C vitamini, birkaç B vitamini, magnezyum, potasyum, manganez ve bakır kaynağıdır. Aynı zamanda kuraklığa dayanıklıdır, bu da onu gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için temel bir gıda haline getirir.


  1. Kereviz

Kereviz, kereviz ve maydanozla yakından ilişkili olan özel bir kök sebzedir. Çorbalarda ve yahnilerde patates için mükemmel bir düşük karbonhidrat ikamesi yapan kereviz benzeri bir tada sahiptir, ancak çiğ olarak da tüketilebilir. Kereviz aynı zamanda harika bir fosfor, potasyum ve C ve K vitaminleri kaynağıdır.

  1. Rutabaga

Rutabagas, lahana, karnabahar ve lahana ile aynı aileden turpgillerden bir sebzedir. Şalgam ve lahana arasında bir melez olduklarına ve görünüşte şalgamlara çok benzediklerine inanılıyor. Bununla birlikte, daha pürüzlü bir cilde ve daha hafif bir tada sahiptirler.

  1. Piramit Karnabahar

Romanesco, bir diğer adı ile piramit karnabahar, karmaşık, spiral benzeri bir şekle ve parlak yeşil renge sahip göz alıcı bir sebzedir. Dahası, birkaç güçlü bitki bileşiği sunar. Araştırmalar, romanesko, brokoli ve lahana içeren brassica sebzelerinin polifenol antioksidanları ve potansiyel antikanser ve bağışıklık güçlendirici etkileri olan diğer bitki bileşikleri açısından zengin olduğunu gösteriyor.

  1. Semizotu

Semizotu, tarlalarda ve çimenlerde doğal olarak yetişen yenilebilir bir ottur. Teknik olarak etli, parlak yaprakları ve limon aroması vardır. Semizotu kalorisi çok düşüktür ve 40 gram başına sadece 9 kalori içerir. Aynı zamanda, bitki bazlı bir omega-3 yağı olan etkileyici miktarda potasyum, magnezyum ve alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Ayrıca, hücresel hasarı önlemeye ve kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olan C vitamini, beta karoten, glutatyon ve alfa tokoferol gibi güçlü antioksidanlar açısından da zengindir.

  1. Mashua

Mashua, keskin, biberli bir tada sahip yenilebilir bir yumru üreten Güney Amerika'ya özgü çiçekli bir bitkidir. Yumrular sarı, kırmızı ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir ve hayvan ve test tüpü çalışmalarında antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan etkiler sağladığı gösterilmiştir. Ancak kemirgenlerde yapılan araştırmalara göre mashua testis fonksiyonuna zarar verebilir. Bu nedenle, ölçülü olarak yenilmelidir. Mashua genellikle pişirilir ancak çiğ olarak da servis edilebilir.

  1. Tomatillo

Meksika mutfağında popüler olan tomatillos, domates ve patlıcan içeren itüzümü ailesinin üyeleridir. Tomatillos domatesleri andırır ve yemekten önce çıkarılan kağıt gibi bir kabukla kaplıdır. Olgunlaştıklarında, çeşitliliğe bağlı olarak yeşil, mor veya kırmızı bir renk alırlar. Tomatillos, olgunlaşmanın farklı noktalarında toplanabilir, gençken ekşi bir tat ve olgunlaştığında daha tatlı bir tat sunar. 130 gramında 40 kalori vardır. Günlük C vitamini ihtiyacınızın %17'sinden fazlasını sağlarken, besin açısından yoğun ve düşük kalorilidirler.

  1. Sakız Otu

Uzun bir havuca benzeyen bir kök sebzedir. Her biri farklı bir tada ve görünüme sahip beyaz ve siyah çeşitlerde gelir. Siyah olanı koyu tenlidir ve hafif istiridye benzeri tadı nedeniyle genellikle "sebze istiridyesi" olarak adlandırılır. Öte yandan, beyaz çeşidin ten rengi teni vardır ve enginar kalbi gibi tadı olduğu söylenir. Her iki tür de patates ve havuç gibi diğer kök sebzeler için mükemmel alternatifler oluşturur ve C vitamini, birkaç B vitamini ve potasyum dahil olmak üzere birçok besin maddesi bakımından yüksektir.


Şunlara da göz atın;

  1. Dünyanın eşsiz meyveleri
  2. Yenebilecek en sağlıklı orman meyveleri
  3. Mineral açısından zengin besinler
  4. Renklerine göre sebze ve meyveler



Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?