100 yaşa kadar yaşamak mümkün diyen Hint doktordan 13 öneri
Ayurvedik tıp, wellness ve detoks uzmanı Hint kökenli Dr. Pratap, uzun ve sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenleri anlattı. İşte, Dr. Pratap'tan sağlıklı yaşam için 13 öneri:

Ayurvedik tıp, wellness ve detoks alanında uzmanlıkları olan Dr. Pratap, sağlıklı bir yaşam için hiçbir zaman geç olmadığını vurguluyor. Ekonomist.com.tr'den  Özlem Bay Yılmaz'ın haberine göre Dr. Pratap'ın önerileri:

Dr. Pratap'tan Sağlıklı ve Uzun Yaşamın 13 Altın Kuralı

Hint kökenli Dr. Pratap'ın 100 yaşına kadar sağlıklı yaşamak için önerileri;

  1. Kahvaltı önemli

"Kahvaltı en önemli öğün. Geç kahvaltı en önemli yanlış. Çok fazla yemeniz gerekmiyor. Küçük bir elma bile kahvaltınız olabilir."

  1. Uyku düzeni

"Mutlaka 8-9 saat uyuyun. Sindirim sistemi çalışmayan insanın uykusu gelmez. Sindirim sistemi iyiyse en geç 22.30 -23.00'te uyur. Uykusuz insanların yüzde 80 kabızlık sorunu vardır. Uykusuzluk obezite getirir."

  1. Koku

"İdrarınızda ve terinizde koku var mı bu önemli. Koku varsa yediklerinizde ve içtiklerinizde toksit birşey var demektir. Bunlar kendinizi tanımanız için önemli parametrelerdir."

  1. Çiğneme

"Ne kadar dişiniz varsa o kadar çiğnemeniz lazım. Kimse yemiyor, yutuyor artık."

  1. Hayvansal gıdayı sınırlandırın

"Saat 14.00-15.00' ten sonra hayvansal gıda yenmesini tavsiye etmiyoruz. Et gibi yiyecekler sindirimi zor olduğu için geç saatte tüketilmemeli."

  1. Asitli içecekler

"Asitli içecekten 40 dakika sonra bütün değerleriniz düşüyor. Bu tür içeceklerden uzak durun."

  1. Vücut yenilenmesi

"24 saat açlıktan sonra vücut otofajiye giriyor. Vücut yenileniyor. Hafta bir, ayda bir ne kadar yapabiliyorsa 24 saat açlık yapılmalı. Bunu yapanlarda hastalık ve yaşlanma yüzde 70'e kadar düşüyor."

  1. Tuzu azaltın

"Sadece tuz oranını değiştirerek insanlar hayatına 5 yıl kazandırabilir."

  1. Vücudu genç tutun

"Dünyada insanların yüzde 97'si hastalıktan ölüyor. Yaşlılıktan ölen çok az. Her 7 yaş vücut için bir parametredir. 7/14/ ... gibi. Doğru tekniklerle istersek en az 5 -7 yaş genç tutabiliriz vücudumuzu. Bunu yapmak mümkün."

  1. Meyve tüketimi

"Öte yandan meyvelerin ise ara öğün olarak tüketilmesi doğrudur."

  1. Yaşam amacınız olsun

"Hindu felsefesine göre insanların hayat amacı tektir. O da bir konuda bilgi sahibi olup, onu başka insanlara öğretmektir" diye anlatan Dr. Pratap, sağlıklı ve uzun yaşam için 'yaşam amacı'nın da çok önemli olduğunun altını çiziyor.

  1. Yüzde 85 Sebze Ağırlıklı Beslenin

Sebze ağırlıklı beslenme yanlısı olan Dr. Pratap, "Yüzde 85 bitkisel beslenen insanların daha uzun yaşadıklarına yönelik araştırmaların sayısı çok fazla. Haftada bir - iki gün yumurta yiyebilirsiniz. O da hayvansal gıdaya girdiği için her gün tüketilmesini önermiyoruz" diye anlatıyor.

  1. Vücudun da Arabalar Gibi Yağa İhtiyacı Var

Sindirimi düzgün olan insanları 'sağlıklı' olarak nitelendiren Dr. Pratap, şöyle devam ediyor: "Nasıl arabanızı bakıma götürdüğünüzde yağlanır. Onun gibi vücudumuzun da yağ alması gerekiyor. Yağ kilo aldırmaz, kötü yağ aldırır. Bunun için doğal zeytinyağı mutlaka tüketilmeli."

Şunlara da göz atın;

  1. Kadınlar için sağlıklı besin grupları
  2. Yaz aylarında uzak durmanız gereken besinler
  3. Beyin yaşlanmasını önleyen süper besinler
  4. Şişkinliğe yol açabilen meyveler
  5. Diyetisyenlerin ailelerine öğrettiği sağlıklı alışkanlıklar

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!