Mıhlama

Mıhlama
15 Ağustos 2024

Karadeniz Bölgesi'ne ait olan mıhlama; Gürcistan, Kafkasya ve Azerbaycan'da da tüketilir. Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın diğer adı ise kuymaktır. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unudur. Soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra ateş düşürücü özelliği de mevcuttur. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde boğazda oluşan iltihapların giderilmesinde etkili bir rol oynar. Malzemeleriniz hazırsa, ustasından mıhlama yapımı için tarife başlayabiliriz.

1 Porsiyon Mıhlama Kaç Kaloridir?

  • İçerisinde bol miktarda tereyağı kullanılan mıhlamanın bir porsiyonu, yaklaşık 400 kaloridir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Siz de farklı kültürlerin yöresel yemeklerini denemek istiyorsanız, protein bakımından zengin olan çerkez tavuğu tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 14 Kişi Kaydetti
Mıhlama için

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 300 gram Trabzon peyniri (dil peyniri ya da çeçil peyniri de olur)
Mıhlama

Nasıl Yapılır

  1. Tereyağını sahana alıp eritin ve tereyağının yanmasına izin vermeyin.
  2. Üzerine mısır ununu ekleyerek karıştırın. Mısır ununu kavurup rengi değişene kadar pişirin. Un kavrulurken tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın.
  3. Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ilave edip iyice karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanacaktır. Bu yüzden hızlı hızlı karıştırmaya devam edin.
  4. Karıştıktan sonra kalan suyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvama ulaşın.
  5. Karışım kaynamaya başladığında altını biraz kısın. Kısık ateşte kaynayan karışımın kabarcıklarından üzerine tereyağlar çıkıp tavanın kenarlarında birikmeye başladığında bize artık peynir istediğini gösterir.
  6. Trabzon peynirini elinizle tel tel ayırarak tavaya ekleyin. Ara ara karıştırarak mıhlamayı kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Mıhlamayı mısır ekmeği, laz böreği ve karalahana çorbası ile birlikte sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Mıhlama yaparken malzeme kalitesine dikkat edilmelidir. Yöresel bir yemek olan mıhlama için tereyağı, un ve peynir kaliteli olmalıdır.
  • Mıhlama yapmanın ve yemenin en önemli unsuru tereyağının üste çıkmasıdır. Bunu yapmak için, tereyağı eridikten hemen sonra mısır unu eklenmemeli, yağı yakmadan bir süre kaynatılmalı. Böylece istenen görüntü ortaya çıkmaktadır. 
  • Peynir de mıhlama için oldukça önemlidir. Bizim önerimiz Trabzon kolot peyniri kullanılmasıdır. Bu peynirin erime kalitesi yüksek olduğundan istenen uzama sağlanacaktır. 
  • Mısır unu iyice kavrulmalı ama yanmamasına dikkat edilmelidir. Böylece mısır unu lezzetini daha da hissettirecektir.
  • Tuz miktarı mıhlama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasındadır. çünkü kullanılan tereyağı, peynir tuzlu olabilir. Buna göre tuz oranı ayarlanmalıdır.
  • Mıhlama yapılırken dibinin yapışmaması için karıştırma işlemi devamlı olarak yapılmalıdır. 
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo