Katmer / Gaziantep

Katmer / Gaziantep
06 Mayıs 2024

Gaziantep'in meşhur tatlılarından biri olan katmer, Ege'de haşhaş ve tahinle birlikte sunulur. Orta Asya ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle antep fıstığı ve fındık ile süslenir. Pişirme işleminde demir sac kullanılır. Yağlı olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Yöresel lezzetler arasında yer alan katmer, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Malzemeler hazırsa, orijinal katmer nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenmek için tarife başlayabiliriz.

1 Porsiyon Katmer Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan bir adet katmer, yaklaşık 500 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolünde olanların küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

Adını dünyaya duyuran yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Bursa'nın en sevilen lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısına göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 9 Kişi Kaydetti
Katmer / Gaziantep için

Malzemeler

Hamuru için

  • 100 gr Yağ
  • 200 ml su
  • 2~3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Açmak için

  • Nişasta

Arası için

  • 250 gr kaymak
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı toz Antep Fıstığı

Üzeri için

  • Toz Antep fsıtğı
  • Kaymak
Katmer / Gaziantep

Nasıl Yapılır

  1. Su ve tuzu geniş bir kaba alarak tuz tamamen eriyinceye kadar elinizle karıştırın.
  2. Üzerine unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  3. Hamuru sekiz eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bir gün dinlendirin. Ertesi gün, dinlenen bezeleri üzerlerine nişasta serperek incecik olacak şekilde açın.
  4. Her birinin üzerine erittiğiniz 100gr yağ sürün. Üzerine kaymak parçaları ile bir kasede karıştırdığınız toz şeker ve Antep fıstığından serpip yufkayı kare şeklinde katlayın.
  5. Yapışmaz tavayı ısıtıp katmerlerin her iki yüzünü kızartın. Şık bir sunum elde etmek için kaymak ve antep fıstığı serpiştirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi
Püf Noktası
  • Katmer hamuru, kadife bir kıvam elde edinceye kadar yoğrulmalıdır.
  • Hamuru açarken merdane kullanın. Bu sayede yırtıklar oluşmadan daha ince bir hale getirebilirsiniz.
  • Sac yerine yapışmaz tava da kullanılabilir. Bu durumda ocağı orta ateşe getirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız katmerler artarsa, streç ile örtüp difrizde saklayabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo