Afyon Lokumu

Afyon Lokumu
23 Mayıs 2024

Afyon lokumu, lezzetiyle Türkiye'nin dört bir yanına nam salmış lokum çeşitlerinden biridir. Özellikle bayramlarda ve özel günlerde ikram edilen bu tatlı hemen hemen her damak zevkine hitap eder. Sütlü muhallebinin hazırlanması ve soğutulması ile hazırlanan Afyon lokumu, kahvenin en lezzetli eşlikçisidir. Malzemeler hazırsa, Afyon lokumu tarifi için detaylara geçebiliriz.

Saray sarması tarifine de göz atabilirsiniz.

Afyon Lokumu Kaç Kalori?

Afyon lokumunun 100 gramında yaklaşık 360 kalori bulunmaktadır.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Afyon Lokumu için

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı elenmiş un
  • 130 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya 
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket sade krem şanti
  • Hindistan cevizi 
Afyon Lokumu

Nasıl Yapılır

  1. Muhallebi için tencereye tereyağını ekleyin eridikten sonra üzerine un ilave edin ve kavurmaya başlayın.
  2. Üzerine şeker ilave edip birkaç tur daha kavurduktan sonra yavaşça süt ilave edip orta ateşte sürekli karıştırın.
  3. Kaynamaya başlayan karışımın içerisine vanilya ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  4. Kullanacağınız dikdörtgen tepsinin tabanına hindistan cevizi serpip üzerine muhallebiyi dökün, eşit bir şekilde yayın ve soğumaya bırakın.
  5. Diğer bir kenarda toz şantiyi soğuk süt ile karıştırın ve sert bir kıvam oluşana kadar çırpın.
  6. Soğuyan muhallebinin üzerine Krem şantiyi bir spatula yardımıyla yayın ve 1 gece buzdolabında bekletin.
  7. Servis etmeden önce uzun şeritler halinde kesin, rulo haline sarın ve servise hazır hale getirin.
  8. Afyon lokumu servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Afyon lokumunu, Türk kahvesinin yanında sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Kırılmadan ve çatlamadan rulo haline getirebilmeniz için mutlaka 1 gece boyunca buzdolabında bekletin.
  • Krem şantiyi hazırlarken soğuk süt kullanmanız halinde kıvamı daha sert ve sürülebilir olacaktır.
  • Muhallebiyi hazırlarken krema kıvamını elde etmek için tereyağını en başta ekleyip yavaş yavaş erimesini beklemelisiniz.
  • Kakaolu bir lokum elde etmek için kakaolu krem şanti tercih edebilirsiniz.
  • Çeşitlilik için arasında dövülmüş fındık, fıstık ve ceviz serpiştirip rulo haline getirebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo