Sıcak bir çayın yanında, mis kokulu bir kahveyle veya bir bardak sütle birlikte ikram edilen kurabiyeler, damaklarda büyük mutluluklar yaratır. Misafir ağırlarken sofralardaki baş köşeyi alan kurabiyelerin tatlı ve tuzlu olmak üzere birçok farklı çeşidi vardır. Çikolatayla harmanlanan, bademle zenginleştirilen, balla tatlandırılan birbirinden lezzetli ve pratik kurabiye tarifleri doğru ölçülerde hazırlandığı takdirde, yumuşacık bir kıvama sahip olur.
Ağızda dağılan yumuşak kurabiye yapmanın püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde, hem lezzetli, hem de kıyır kıyır kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Eğer olur da kurabiyeleriniz artarsa, kalan kurabiyeleri saklama yöntemleri ile sonra tüketmek üzere muhafaza edebilirsiniz.
Yumurta, nişasta, çikolata ve mısır gevreği ile hazırlanan bu kurabiyeler, çıtır çıtır lezzetiyle mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. Bir adedi yaklaşık 195 kalori olan mısır gevrekli kurabiyelerin dışı gevreğe batırılır. Yuvarlak şekil verilen kurabiyeler, isteğe göre kürdan veya küçük çöp şişlere batırılarak daha şık bir şekilde sunulabilir.
Un, nişasta ve pudra şekeri ile hazırlanan nişastalı kurabiye, yaklaşık 240 kalori değerindedir. Hazırlaması ve pişirmesi ortalama 30 dakika süren nişastalı kurabiye, içinde süt ve yoğurt kullanılmadığı için uzun süre bayatlamadan saklanabilir. Videolu ve resimli anlatımıyla nişastalı kurabiyeleri kolayca yapabilir, bir bardak süt eşliğinde tüketebilirsiniz.
Alman mutfağının en sevilen kurabiyelerinden biri olan nussecken, 'fındık köşeleri' ismiyle de bilinir. Hazırlaması 10, pişirmesi 15 dakika olan nussecken, un, fındık, vanilya ve yumurta karışımından oluşur. Hazırlanan kurabiyeler üçgen şeklinde kesilir ve çikolatalı sosa bulanarak servis edilir.
Kokusu tüm evi saracak cookie, en kıtır kurabiye çeşitlerinden biridir. Bir adedi yaklaşık 90 kalori olan damla çikolatalı cookie, un, yumurta ve damla çikolata ile hazırlanır. İsteğe göre hem sütlü, hem de bitter çikolata kullanılabilir. 15 dakika fırında pişen kurabiyeler, 5 dakika dinlendirilir ve servis edilir.
Hazır kurabiye hamurunun beyaz, sütlü ve bitter çikolata ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu kurabiyeler, özellikle davet gibi etkinliklerde sunulabilir. İsteğe göre Türk kahvesi, kuru meyve ve kuruyemiş eklenerek de zenginleştirilebilir. Kurabiye hazırlandıktan sonra bir süre buzdolabında bekletilerek katılaşması sağlanır.
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan un kurabiye, kurabiye denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden biridir. Tereyağı, nişasta, un ve pudra şekeri ile hazırlanan un kurabiyesi, tek ısırışta ağızda dağılacak bir kıvamdadır. 15 dakikalık hazırlama sürecinin ardından kurabiyeler fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Pişen kurabiyeler oda sıcaklığında soğutulur ve üzerine pudra şekeri serpiştirilir.
Dünyanın birçok yerinde büyük ilgi gören Starbucks kurabiyesini, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Un, şeker, yumurta, ceviz ve damla çikolata ile hazırlanan Starbucks kurabiyesi, yalnızca 12 dakika pişirilir. Şekil verme işlemine geçmeden önce, kurabiye hamuru buzdolabında en az 30 dakika dinlendirilmelidir. Starbucks kurabiyesi, latte, mocha gibi kahve çeşitleriyle birlikte sunulur.
Evde kurabiye hazırlamak istediğiniz ama fırının çalışmadığını fark ettiniz. İşte böyle zamanlarda pişmeyen kurabiye ile tatlı krizlerini bastırabilirsiniz. Fındık, pekmez ve hindistan cevizi unu ile hazırlanan bu kurabiyeleri yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz orta kısımlarında fındık veya badem batırabilirsiniz.
Un, çam fıstığı ve bal ile hazırlanan çıtır kurabiye, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Hazırlaması 20, pişirmesi ise 8 dakikadır. Tereyağı, bal ve pudra şekerinden oluşan krema, iki kurabiyenin arasına sürülür. Dilerseniz, kurabiyenin arasına çilek veya muz dilimi koymayı da deneyebilirsiniz.
Eğitmen Şef Arif Akdaş'ın anlatımıyla ev yapımı çatlak kurabiye, damla çikolata, fındık, fıstık ve hindistan cevizi ile hazırlanır. Kurabiye hamuru hazırlandıktan sonra üzeri antep fıstığı gibi sevilen malzemelere bulanır. 25 dakikalık pişirme süresinin ardından kahve eşliğinde servis edilir. Hem videolu, hem de resimli anlatımıyla çatlak kurabiyeleri defterinize ekleyebilirsiniz.
Ortası sakız, yanları ise gevrek kıvamında olan çikolata parçacıklı kurabiye, okurumuz Umar Gür'ün çok sevilen tariflerinden biridir. Ortalama 30 dakikada hazırlanan çikolata parçacıklı kurabiyeyi, tereyağı, şeker, vanilya ve bitter çikolata karışımından oluşur. Pişen kurabiyeler fırından çıkarıldıktan sonra, bardakla bastırılarak cookie boyutuna getirilir.
Yumurta beyazı, kakao, çikolata ve krema ile hazırlanan bu kurabiye, atıştırmalık olarak tüketilir. Uzun ince olacak şekilde şekil verilen kurabiyeler, 180 dereceli fırında 8 dakika pişirilir. Pişen kurabiyelerin kenarları önce benmari usulü eritilmiş çikolataya, ardından renkli pasta süslerine batırılır. Bu sayede daha şık bir sunum elde edebilirsiniz.
Özellikle doğum günü, davet gibi etkinliklerde tercih edilen kelebek kurabiye, un, tereyağı, şeker, yumurta ve badem ile hazırlanır. Kurabiye hamuruna kelebek şeklindeki kalıplarla şekil verilir. Fırında 10-15 dakika pişirilen kurabiyeler şeker hamuru yardımıyla kolayca süslenebilir.
Okurumuzdan gelen red velvet kurabiye, özellikle yılbaşı ve Sevgililer Günü'nde tercih edilir. Beyaz çikolata, un ve vanilya ile hazırlanan kurabiyeler, gıda boyası ile kırmızı rengini alır. Kurabiye hamuru hazırlandıktan sonra, en az 30 dakika buzdolabında dinlendirilmelidir. Ardından fırında 13 dakika pişirilir ve servis edilir.
Şef Hakan Özfırıncı'nın paylaştığı tuzlu salçalı kurabiye, un, salça ve tereyağı ile hazırlanır. Hazırlanışı 30, pişirmesi 10 dakika olan tuzlu kurabiyeler, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Üzerine mavi haşhaş tohumları kullanılır. Ilık veya soğuk servis edilen tuzlu kurabiye, ortalama 8 kişiliktir.
Şunlara da göz atın;