Galeta Unlu Poğaça

Galeta Unlu Poğaça
07 Şubat 2023

Kahvaltı ve öğle aralarında tüketilen poğaça; katmer poğaça veya bayatlamayan poğaça gibi birçok farklı çeşitle sunulabilir. Malzemeleriniz hazırsa, galeta unlu poğaça nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

1 Porsiyon Galeta Unlu Poğaça Kaç Kaloridir?

Karbonhidrat değeri yüksek olan galate unlu poğaçanın 100 gramı, yaklaşık 365 kalori; orta boyutlarda bir adet poğaça ise, ortalama 220 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların, küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Galeta Unlu Poğaça için

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya 
  • 1/2 su bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 250 g tereyağı 
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Aldığı kadar un (550-600 g kadar)

Galeta unlu poğaça iç harcı için

  • 2 adet patates 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 150 g az yağlı beyaz peynir 
  • 1/2 su bardağı kıyılmış yeşillik karışımı (Maydanoz, dereotu) 
  • Tuz, karabiber, kimyon 

Galeta unlu poğaça üzeri için

  • 2 yumurtanın sarısı 
  • 1 su bardağı galeta unu
Galeta Unlu Poğaça

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle mayayı ılık şekerli suyun içinde eritin. Oda ısısında 15 dakika köpürmesi için bekletin. 
  2. Oda ısısında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve 1 yumurtayı hamur yoğurma kabında karıştırın.
  3. 2 bardak unu ve mayalı karışımı ekleyerek spatula ile karıştırın. Daha sonra kontrollü olarak azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  4. Hamurun üzerini bir bezle örtün ve mayalanması için oda ısısında 30 dakika dinlendirin. 
  5. İç harcı için; patatesleri haşladıktan sonra çatalla ezin. Sıvı yağı tavada ısıtıp salçayı kavurun.
  6. Patatesi, tuzu ve baharatını ekleyip, birkaç dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Biraz ılındıktan sonra peyniri ve kıyılmış yeşillikleri de ilave edip karıştırın. 
  7. Dinlendirdiğiniz hamurdan 20 eşit beze hazırlayın. Her bezeyi tezgahın üzerinde parmak uçlarınızla oval olacak şekilde açın. İç malzemeyi de hamurun ortalarına paylaştırın. Hamuru ikiye katlayıp kenarlarını çatalın ucu ile bastırın. Poğaça hamurlarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
  8. Bu şekilde ikinci kez mayalanması için 30 dakika daha oda sıcaklığında dinlendirin. 
  9. Mayalanma süreci biten hamurların üst kısımlarına önce yumurta sarısı sürün, sonra da süzgeç yardımı ile galeta unu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25-30 dakika pişirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Galeta unlu poğaçayı, yanına çok yakışan tahinli kek ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Tarife başlamadan önce mayayı eritmeyi unutmayın. Bu sayede maya daha çabuk çözünerek kıvamın tutmasını sağlayacaktır.
  • Hamurun kıvamını anlamak için parmağınızla bastırın. Eski şeklini alması kıvamının tuttuğunu gösterir.
  • Patateslerin çiğ kalmaması için kısık ateşte pişirin. Çatal ile ezdiğinizde sertlik gelmiyorsa, patatesleri ocaktan alabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo