Chana Masala
23 Aralık 2024

Zengin baharatlar, taze domates ve nohutun muazzam uyumuyla hazırlanan Chana Masala, hem lezzetiyle hem de sağlıklı içeriğiyle sofralarınıza neşe katacak. Pratik, doyurucu ve geleneksel Hint mutfağının en sevilen tariflerinden biri. İşte chana Masala  tarifi:

Hint Ekmeği Naan tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Chana Masala kaç kaloridir?

Bir porsiyon Chana Masala 250 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Chana Masala için

Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 büyük soğan, ince doğranmış
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 yemek kaşığı taze zencefil
  • 1 yeşil biber
  • 2 domates, doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı garam masala
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kişniş tozu
  • Tuz 
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Taze kişniş yaprakları 
Chana Masala

Nasıl Yapılır

  1. Bir tencerede sıvı yağı ısıtın. İçine doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  2. Soğanlar yumuşadıktan sonra ezilmiş sarımsak ve rendelenmiş zencefili ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  3. Kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, kişniş tozu ve garam masala baharatlarını tencereye ilave edin. Baharatları karıştırarak 1-2 dakika kavurun.
  4. Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin. Domatesler suyunu salıp yumuşayana kadar pişirin.
  5. Haşlanmış veya konserve nohutları tencereye ilave edin. Tuzunu da ekleyin ve karıştırın.
  6. Yarım çay bardağı suyu ekleyin ve karıştırın. Ocağı kısık ateşe alın ve 10-15 dakika kadar pişmeye bırakın, gerekirse su ekleyebilirsiniz.
  7. Chana masala yemeğini ocaktan almadan önce yarım limonun suyunu sıkın ve taze kişniş yaprakları ile süsleyin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Chana Masala'yı sade basmati pirinci veya tereyağlı pilav ile birlikte servis edebilirsiniz.
  • Özellikle Hint mutfağına ait naan ekmeği, Chana Masala'yla mükemmel bir uyum yakalar. Sıcak naan ekmeğini bu yemeğin yanında kırıp, sosu ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Yanında taze nane, salatalık ve yoğurt karıştırarak hazırlanan raita, yemeğin baharatlı tadını dengelemeye yardımcı olur.
Püf Noktası
  • Baharatlar, Chana Masala’nın ana karakterini oluşturur. Kendi damak zevkinize göre, özellikle kimyon, garam masala ve kişniş tozunu ayarlayarak daha yoğun veya hafif bir tat elde edebilirsiniz.
  • Eğer kuru nohut kullanıyorsanız, nohutları bir gece önceden suya koyup, ertesi gün iyice haşlayın.
  • Domatesleri uzun süre pişirmeniz, sosun kıvamını ve lezzetini arttırır. Domatesler iyice yumuşayıp, suyunu salıp koyulaşmadan diğer malzemeleri eklemeyin.
  • Eğer daha koyu ve zengin bir sos tercih ediyorsanız, pişirme sırasında yemeği kısık ateşte biraz daha uzun süre tutarak suyunun çekilmesini sağlayabilirsiniz. Yemeğin fazla suyu bu şekilde buharlaşacak ve lezzet yoğunlaşacaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo