Mumbar

Mumbar
13 Ekim 2023

Gaziantep'in coğrafi işaret almış ürünlerinden biri olan mumbar dolması, koyun bağırsağı ve bulgur ya da pirinç kullanılarak hazırlanan bir dolma çeşididir. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da çok sevilen mumbar, halk arasında 'bumbar' ismiyle de bilinir. Özellikle Kurban Bayramında yapılan bu yemek, zahmetli olduğu için ustalık becerisi gerektirir. Pişirme işleminden sonra tereyağı veya sade yağda kızartılarak dışı daha gevrek bir hale getirilir. Malzemeler hazırsa, Antep mutfağının coğrafi işaret almış mumbar dolması tarifine başlayabiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Mumbar için

Malzemeler

  • 1 kg koyun mumbarı
  • 300 gram koyun kıyması (yağlı)
  • 400 gram bulgur
  • 300 gram pirinç (isteğe göre)
  • 40 gram domates salçası
  • 40 gram biber salçası
  • 25 gram tereyağı
  • 2-3 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar (isteğe göre)

Temizleme suyu için:

  • 0,5 litre sirke
  • Yeterince su
  • Portakal veya limon kabuğu
Mumbar

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle mumbar hazırlanırken, iç ve dış tarafının çevrilerek iyice temizlenmesi ve sirkeli suda bekletilmesi gerekir.
  2. Suyun altında yıkanan mumbar, ters çevrilerek bıçak yardımıyla kazınarak temizlenir.
  3. Mumbarın içi ve dışı tuz ve soğan ile ovulur. Büyük bir kabın içine sirkeli su doldurulur. Mumbarlar, bu suyun içinde 2-3 saat kadar bekletilir.
  4. Dolma yapımında genelde bulgur kullanılır ancak tercihe göre pirinç de tercih edilebilir.
  5. Mumbar tekrar yıkanarak yağlı kısmı içe gelecek şekilde kenara alınır.
  6. İç harç yukarıda malzemelerle hazırlanır. İç harcı mumbarın içine aparatlar yardımıyla çevrilerek doldurulur.
  7. Bu aşamada mumbarın delinmemesine ve yırtılmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca pişerken patlamaması için, içi çok fazla doldurulmaz.
  8. Mumbarın içi tamemen doldurulunca, uçlarından bağlanarak birkaç yerinden şişle delinir.
  9. Hazırlanan mumbarlar tencereye dizilir ve dolmaların üstünü geçecek kadar su ilave edilir.
  10. Pişirme işleminden sonra tencereden çıkartılır ve tavaya alınır.
  11. Eritilmiş tereyağı ile gevrek hale gelinceye kadar kızartılır. Sıcak bir şekilde servis edilir. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo