Tarhanalı Karides

Tarhanalı Karides
26 Eylül 2023

Şef Serra Beklen'den tarhanalı karides tarifi;

Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesine giren Akdeniz Bölgesindeki 5 çeşit tarhanadan bir tanesi.

Antalya/ Korkuteli Yelten Köyü’nde Kezban Hanım ve ailesi tarafından üretiliyor. Diğer tarhanalardan farki ise süt kesiği ve nohut mayasıyla yapiliyor oluşu. Capra menüsünde bu değerli tarhana çeşidi Finike Körfezi karidesi ile buluşuyor.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Tarhanalı Karides için

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı tarhana
  • 4 bardak su
  • 8 adet orta boy kabuklu karides
  • 1 yemek kaşığı +1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı beyaz şarap sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı ince kıyım maydanoz
  • 1 çay kaşığı füme paprika
Tarhanalı Karides

Nasıl Yapılır

  1. Tarhanayı önden 1 bardak soğuk suyla karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
  2. Karidesin kabuklarını sadece kuyruğu kalacak şekilde ayıklayıp kenara alın.
  3. Tencereye tereyağı ve salçayı koyup kavurun. Üzerine karidesin kabuklarını ekleyip karıştırın.
  4. Kalan 3 bardak suyu da ekleyip yaklaşık yarım saat kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirin.
  5. Karışımı süzün ve karides suyunun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  6. Oda sıcaklığına gelen karides suyunu, tarhanaya ekleyin. Tuzla beraber yaklaşık 15 dakika karıştırarak pişirin.
  7. Çorbanız pişmeye yakın, yapışmaz tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağı ve zeytinyağı koyun.
  8. Tereyağını erittikten sonra, kuyruklu karidesleri ekleyin ve sotelemeye başlayın.
  9. Karidesleri ters yüz ederken 4 diş sarımsak ve tuzu ekleyin.
  10. Sarımsakların kokusu çıkınca, beyaz şarap sirkesini ekleyin.
  11. 10-15 saniye ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydanoz ve füme paprikayı da tavaya alıp karıştırın.
  12. Çorba kasesine önce karidesleri dizin. Ardından çorbayı ekleyin. Tavada kalan sosu da çorbanın üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Şef Serra Beklen

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo