Yüzmenin vücuda birçok faydası olduğu konusunda fizyoterapistler hemfikirdir. Birçok fizyoterapist danışanlarına yüzmeyi önermektedir. Bugünkü yazımda sizlere 'Yüzmenin vücuda olan faydaları nelerdir? Haftada kaç gün yüzme yapılır?' gibi soruların cevabını vermek istiyorum.
Vücutta tüm kasları koordineli bir şekilde çalışmasını sağlar. Fizyoterapi programı içerisine kombine edilerek uygulanması kişinin ağrı şikayetlerinin azaltılmasında yardımcı olur.
Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
- Birçok kas grubunun çalışmasını sağlar.
- Kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemede yardımcıdır.
- Kronik ağrılarda etkilidir.
- Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur.
- Psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizde yardımcıdır. Aynı zamanda depresyonu önler.
- Yüzmenin diğer bir faydası da vücutta sağladığı rehabilitasyon halidir. Suyun vücuda sedatif dediğimiz rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır. Su içerisinde eklemlere binen yük azalır böylece ağrılarınızın azalmasında yardımcıdır.
- Stres seviyelerini azaltır.
- Sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
- Vücuda esneklik kazandırır.
- Diğer spor branşlarında da olduğu gibi kasları devamlı olarak çalıştırma sonrasında vücutta mikro hasarlar oluşur. Mikro hasarlar metabolizma tarafından onarılırken immün sistemi hücreleri harekete geçer. Böylelikle immün sistem üzerine etkilidir.
Haftada Kaç Gün Yapılmalıdır?
Yüzmenin herhangi bir gün sınırı yoktur günde bir saat olacak şekilde haftanın 5-7 günü yapabilirsiniz. Yüzme esnasında herhangi bir halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtiler oluşursa yüzmeyi hemen bırakın ve dinlenin.
Yüzmek Hangi Kasları Çalıştırır?
Yüzme omuz, kol, bacak, karın, göğüs ve kalça adelelerini çalıştırır. Vücutta hemen hemen tüm kas gruplarını çalıştırmaktadır.
Şunlara da göz atın;
- Köprü hareketinin faydaları nelerdir?
- Squat ne işe yarar?
- İp atlamak neye iyi gelir?
- Pilatesin faydaları nelerdir?
- Plank hareketi ne işe yarar?