Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?
- Badem tüm fındıkgiller arasında en popüler olan ve çok tüketilenlerden biridir. Yüksek tüketim oranı muhtemelen sağlıklı kan yağları profili çizmesi, bağışıklık artırıcı ve antioksidan etkileri gibi iyi bilinen tıbbi özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
- Badem konsantre bir besin kaynağıdır ve serbest radikal reaksiyonlarıyla mücadelede ve dolayısıyla oksidatif stresin önlenmesinde önemli bir rol oynayan dikkat çekici bir α-tokoferol kaynağıdır.
- Magnezyum, bakır, fosfor gibi minerallerle zenginleştirilmesinin yanı sıra yüksek lif içeriğine sahiptir.
- Bademin yağ içeriği oldukça yüksektir, özellikle yüksek seviye tekli doymamış yağ asitleri içermesi kalp sağlığı için potansiyel olarak faydalı olduğunu göstermektedir.
- Ayrıca badem kalp koruyucu özelliklere sahip polifenoller ve fitosteroller içerir.
- Badem sütü, görünüşte ve kıvamda inek sütüne benzerlik gösteren zengin kremsi sütlü beyaz bir sıvıdır, süt ve laktoz içermez. Hastalıklarla mücadele eden bir antioksidan olan E vitamini bakımından doğal olarak yüksektir.
- Bir bardakta günlük önerilen E vitamininin %50’sini karşılar. Cildi güneş hasarına karşı korur. İşleme sırasında genellikle kalsiyum, A ve D vitamini ile takviye edilir.
- Badem iyi bir protein kaynağı olsa da badem sütü inek, keçi, koyun ve soya sütünden daha az protein içerir. %2 yağlı bir sütün 1/3 kadar bir kalori sağlar. Şekersiz ve tatlandırılmamış badem sütü seçilmelidir.
- Kolesterol ve doymuş yağ içermez ve sodyumdan düşüktür. Badem sütü fındıkgillere alerjisi olanlar için uygun değildir.
Badem Sütü Nasıl Yapılır?
Taze yapılıp, taze tüketilmelidir. 2-3 günden fazla saklanmamalıdır.
Yaklaşık 2 bardak badem sütü için 1 su bardağı badem, 2,5 su bardağı su, bir tutam tarçın ve bir tutam bal veya diğer istenilen bir tatlandırıcı gerekmektedir.
Yapılışı: Bademleri bir gece önceden suda bekletin ki ertesi gün soyulması kolay olsun. Soyulmuş bademleri blendıra koyup suyu ekleyin. Karışımı öğüttükten sonra bir bez yardımıyla süzün. Çıkan su badem sütüdür. Tatlandırmak için bal/tarçın vb. ekleyebilirsiniz. Kapalı bir kapta saklayın.
Evde Yapılan Badem Sütü Ne Kadar Dayanır?
Hazırladığınız badem sütünü buzdolabında muhafaza edin. Evde yapılan badem sütü 3 gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir. 3 günün ardından tadında bozulmalar meydana gelir.
Badem Sütü Yüze Nasıl Uygulanır?
Öncelikle bir avuç bademi mikserden geçirin ve toz haline getirin. Üzerine bir kaşık toz şeker ve göz kararı gül suyu ekleyerek karıştırın. Bu karışımı 2 gün dinlendirin. Ardından temiz bir pamuk ile karışımı cildinize sürebilirsiniz. 15 dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık su ile durulayın.
Badem Sütü Kilo Verdirir Mi?
Porsiyonu yaklaşık 165 kalori olan badem sütü, kilo vermeye yardımcı olan besinlerden biridir. Özellikle diyet listelerinde yer verilir. Çok fazla tüketildiğinde ishale neden olduğu için, aralıklı tüketilmesi önerilir.
Önemli Not: Badem sütü, kişiler üzerinde farklı etkilere neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;
- Bitkisel sütler ve faydaları
- Fındık sütü nasıl yapılır?
- Kaju sütü nasıl yapılır?
- Hindistan cevizi sütünün faydaları nelerdir?
- Soya sütü ne işe yarar?