Erzincan'ın Yöresel Yemekleri: Erzincan Mutfağından 14 Tarif

Erzincan'ın en meşhur yemekleri nelerdir? Erzincan'da ne yenir? İşte, Erzincan mutfağından mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli 14 yöresel tarif:
Erzincan'ın Yöresel Yemekleri: Erzincan Mutfağından 14 Tarif
25 Ağustos 2023, 17:27

Erzincan'ın Meşhur Yemekleri

  1. Gendime Çorbası
  2. Soğuk Ayran Aşı
  3. Erzincan Çorbası
  4. Kelecoş
  5. Pirpirim Aşı
  6. Ekşili Köfte
  7. Bükmeli Sırın
  8. Erzincan Lokumu
  9. Kete
  10. Un Çorbası
  11. Buğu Kebabı
  12. Ayva Kalye
  13. Sarı Burma Tatlısı
  14. Dut Pekmezi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzincan, farklı yemek kültürü ile ön plana çıkar. Yörede et yemeklerine ağırlık verilir. Kesme çorba, etli yaprak sarma, kuzu dolması, gasefe tatlısı yörenin meşhur yemekleri arasında yer alır. Sert bir iklime sahiptir. Özellikle kış aylarında hava sıcaklığı eksilere düşer. Erzincan'ın sevilen yöresel yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.


Erzincan'ın Yöresel Yemekleri

  1. Gendime Çorbası


Buğday, nohut ve fasulye ile hazırlanan bir yemektir. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.

  1. Soğuk Ayran Aşı Çorbası


Doğu Anadolu'nun hemen hemen her yerinde sevilen bir tariftir. Klasik çorbaların aksine soğutularak servis edilir.

  1. Erzincan Çorbası


Ana malzemeleri taze fasulye, kıyma ve salçadır. Farklı baharatlarla tatlandırılır. Bağışıklığı güçlendirir.

  1. Pirpirim Aşı


Semizotu ve nohut ile hazırlanan bir yemektir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da semizotuna 'pirpirim' denilmektedir. Bu nedenle yemeğe pirpirim aşı denilir.

  1. Ekşili Köfte


Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde hazırlanır. Sulu köfte ile benzerlikler gösterir. Genellikle terbiye ile birlikte servis edilir.

  1. Bükmeli Sırın


Sırın, hamur işi bir tariftir. Sarımsaklı yoğurt ve sos ile birlikte servis edilir. Şekil vermek için hazırlanan hamurlar rulo haline getirilir.

  1. Kelecoş


Nohut, fasulye, mercimek ve buğday ile hazırlanan kelecoş, bakliyat deposu olarak da bilinir. Aynı zamanda kuzu eti de kullanılır.

  1. Erzincan Lokumu


Yörenin en sevilen tatlıları arasında yer alan Erzincan lokumu, keke benzer. Tatlandırmak için pudra şekeri ile birlikte sunulur.

  1. Buğu Kebabı


Dana kuşbaşı et, havuç, bezelye ve patates ile hazırlanan buğu kebabı, Erzincan mutfağıyla özdeşleşmiştir. Genellikle güveç kaplarında pişirilir, üzerine kaşar peyniri serpilir.

  1. Kete


Un, tereyağı ve süt ile hazırlanan kete, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Hem kahvaltılarda, hem de çay saatlerinde tüketilebilir.

  1. Ayva Kalye


Ayva, kıyma ve pekmez ile hazırlanan ayva kalyesi, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış yemeklerden biridir. Kalabalık sofralarda da tercih edilir.

  1. Un Çorbası


Su, un ve tereyağı ile hazırlanan un çorbası, kış aylarında sık sık tüketilir. Üzerine kırmızı biber ve lor peyniri ile eklenebilir.

  1. Sarı Burma Tatlısı


Adıyaman ile özdeşleşen sarı burma tatlısı, Erzincan yöresinde de tüketilir. Özellikle bayram sofralarında ikram edilir.

  1. Dut Pekmezi


Erzincan kahvaltılarında sık sık görebileceğiniz lezzetlerden biri de, dut pekmezidir. Evde kolayca yapabileceğiniz dut pekmezi, yalnızca 2 malzemeden oluşur.

Yumurta Pilavı


Erzurum mutfağıyla özdeşleşen yumurta pilavı, görünümü ile makarnaya daha çok benzemektedir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan yumurta pilavı, ceviz ile zenginleştirilir.

Gliko


Erzurum mutfağına özgü bir yemek olan gliko, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden biridir. Görüntüsüyle mantıyı andıran gliko, bulgur ve un karışımından oluşur. Tuzlu suda haşlanan köfteler, yoğurt ve domates sosu ile zenginleştirilir.

Lalanga


Kökeni Osmanlı'ya kadar dayanan lalanga, Erzurum mutfağıyla özdeşleşmiştir. Un, süt ve yumurta ile hazırlanan bu yemek, damak zevkine göre kaşar peyniri ile zenginleştirilir.

Çiriş Otu Yemeği


Bazı yörelerde 'yabani pırasa veya kirkiş otu' isimleriyle de anılır. Demir bakımından zengin olan bu otun yemeği özellikle Erzurum mutfağında sık sık tüketilir.

Otlu Kebap


Erzurum yöresine ait olan otlu kebap, dereotu, kıyma ve maydanoz ile hazırlanan bir yemektir. İçerisinde iki farklı salça kullanılır.

Şiş Köfte


Erzurum yöresi ile özdeşleşen şiş köfte, bazlama ile birlikte servis edilir. Hazırlanan köfte harcı tahta şişlere geçirilerek kızartılır. Salatalar ile birlikte servis edebilirsiniz. 

Sirkeli Pilav


Bulgur ve yeşil mercimek karışımından oluşan bu pilav, sirke ile lezzetlendirilir. Erzurum'a özgü bu lezzeti et yemeklerinin yanında tercih edebilirsiniz.

Erzincan'da Gezilecek Yerler

Yolunuz Erzincan'a düşerse gezmeniz gereken yerler;

  1. Girlevik Şelalesi
  2. Atatürk Parkı
  3. Otlukbeli Gölü
  4. Melik Gazi Türbesi
  5. Abrenk Kilisesi
  6. Kadıgölü
  7. Mama Hatun Kervansarayı
  8. Kemaliye Karanlık Kanyon
  9. Acemoğlu Köprüsü Şehitler Anıtı
  10. Saat Kulesi

Şunlara da göz atın;

  1. Diyarbakır yemekleri
  2. Kilis yemekleri
  3. Batman yemekleri
  4. Erzurum yemekleri
  5. Sivas yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo