Erzincan'ın Meşhur Yemekleri
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzincan, farklı yemek kültürü ile ön plana çıkar. Yörede et yemeklerine ağırlık verilir. Kesme çorba, etli yaprak sarma, kuzu dolması, gasefe tatlısı yörenin meşhur yemekleri arasında yer alır. Sert bir iklime sahiptir. Özellikle kış aylarında hava sıcaklığı eksilere düşer. Erzincan'ın sevilen yöresel yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Buğday, nohut ve fasulye ile hazırlanan bir yemektir. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.
Doğu Anadolu'nun hemen hemen her yerinde sevilen bir tariftir. Klasik çorbaların aksine soğutularak servis edilir.
Ana malzemeleri taze fasulye, kıyma ve salçadır. Farklı baharatlarla tatlandırılır. Bağışıklığı güçlendirir.
Semizotu ve nohut ile hazırlanan bir yemektir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da semizotuna 'pirpirim' denilmektedir. Bu nedenle yemeğe pirpirim aşı denilir.
Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde hazırlanır. Sulu köfte ile benzerlikler gösterir. Genellikle terbiye ile birlikte servis edilir.
Sırın, hamur işi bir tariftir. Sarımsaklı yoğurt ve sos ile birlikte servis edilir. Şekil vermek için hazırlanan hamurlar rulo haline getirilir.
Nohut, fasulye, mercimek ve buğday ile hazırlanan kelecoş, bakliyat deposu olarak da bilinir. Aynı zamanda kuzu eti de kullanılır.
Yörenin en sevilen tatlıları arasında yer alan Erzincan lokumu, keke benzer. Tatlandırmak için pudra şekeri ile birlikte sunulur.
Dana kuşbaşı et, havuç, bezelye ve patates ile hazırlanan buğu kebabı, Erzincan mutfağıyla özdeşleşmiştir. Genellikle güveç kaplarında pişirilir, üzerine kaşar peyniri serpilir.
Un, tereyağı ve süt ile hazırlanan kete, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Hem kahvaltılarda, hem de çay saatlerinde tüketilebilir.
Ayva, kıyma ve pekmez ile hazırlanan ayva kalyesi, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış yemeklerden biridir. Kalabalık sofralarda da tercih edilir.
Su, un ve tereyağı ile hazırlanan un çorbası, kış aylarında sık sık tüketilir. Üzerine kırmızı biber ve lor peyniri ile eklenebilir.
Adıyaman ile özdeşleşen sarı burma tatlısı, Erzincan yöresinde de tüketilir. Özellikle bayram sofralarında ikram edilir.
Erzincan kahvaltılarında sık sık görebileceğiniz lezzetlerden biri de, dut pekmezidir. Evde kolayca yapabileceğiniz dut pekmezi, yalnızca 2 malzemeden oluşur.
Yumurta Pilavı
Erzurum mutfağıyla özdeşleşen yumurta pilavı, görünümü ile makarnaya daha çok benzemektedir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan yumurta pilavı, ceviz ile zenginleştirilir.
Gliko
Erzurum mutfağına özgü bir yemek olan gliko, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden biridir. Görüntüsüyle mantıyı andıran gliko, bulgur ve un karışımından oluşur. Tuzlu suda haşlanan köfteler, yoğurt ve domates sosu ile zenginleştirilir.
Lalanga
Kökeni Osmanlı'ya kadar dayanan lalanga, Erzurum mutfağıyla özdeşleşmiştir. Un, süt ve yumurta ile hazırlanan bu yemek, damak zevkine göre kaşar peyniri ile zenginleştirilir.
Çiriş Otu Yemeği
Bazı yörelerde 'yabani pırasa veya kirkiş otu' isimleriyle de anılır. Demir bakımından zengin olan bu otun yemeği özellikle Erzurum mutfağında sık sık tüketilir.
Otlu Kebap
Erzurum yöresine ait olan otlu kebap, dereotu, kıyma ve maydanoz ile hazırlanan bir yemektir. İçerisinde iki farklı salça kullanılır.
Şiş Köfte
Erzurum yöresi ile özdeşleşen şiş köfte, bazlama ile birlikte servis edilir. Hazırlanan köfte harcı tahta şişlere geçirilerek kızartılır. Salatalar ile birlikte servis edebilirsiniz.
Sirkeli Pilav
Bulgur ve yeşil mercimek karışımından oluşan bu pilav, sirke ile lezzetlendirilir. Erzurum'a özgü bu lezzeti et yemeklerinin yanında tercih edebilirsiniz.
Yolunuz Erzincan'a düşerse gezmeniz gereken yerler;
Şunlara da göz atın;