Ramazan ayının gelmesiyle birlikte nefis iftar yemekleri de sofralardaki yerini almaya başladı. 'İftara ne yapsam?' diye düşünenler için Türk mutfağında iz bırakan geleneksel tarifleri yazımızda derledik. Evde kolayca yapabileceğiniz bu tarifler ile iftar sofralarını daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. İşte, sizi her gün yemek düşünme zahmetinden kurtaracak 20 doyurucu iftar yemeği tarifi:
Ramazan ayının en sevilen tariflerinden biri olan saksı kebabı, kuşbaşı et, salça ve bostan patlıcanı ile hazırlanır. Genelde pilavla birlikte sunulan saksı kebabının porsiyonu, yaklaşık 250 kalori değerindedir.
Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşan hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan ve kuzu eti ile hazırlanır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'yle özdeşleşen hünkar beğendinin, tavuklu versiyonu da mevcuttur.
Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen Ali Nazik kebabı, közlenmiş patlıcan ve kıyma ile hazırlanır. Üzeri yoğurtla zenginleştirilen bu kebap, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır.
Havuç, kereviz ve maydanozla zenginleştirilen terbiyeli sulu köfte, protein bakımından zengin bir yemektir. Porsiyonu ortalama 270 kalori olan bu köfte, limonla birlikte sunulur.
Antep, Urfa ve Maraş mutfağında çok sevilen kuru patlıcan dolması, kış için kurutulan patlıcanlarla hazırlanır. Kuru patlıcanın içi baharatlı pirinç ile doldurulur ve pişirme işleminin ardından servis edilir.
Patlıcan, kabak, havuç, biber ve domatesle hazırlanan sebze güveç, iftarda sebze yemeklerine ağırlık vermek isteyenler için idealdir. Dilimlenerek güvece yerleştirilen sebzeler, fırında pişirildikten sonra sofralardaki baş köşeyi alır.
Ispanak, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan ıspanak borani, demir bakımından zengin bir yemektir. Üzeri çam fıstığı ve pul biber ile zenginleştirilir. İsteğe göre ıspanak yerine farklı sebzelerle de yapabilirsiniz.
Adından anlaşılacağı üzere Arnavut mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan Arnavut ciğeri, ülkemizdeki en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Arnavut ciğeri kızarmış patates, soğan ve maydanoz eşliğinde sunulur.
Adana mutfağıyla özdeşleşen fellah köfte, Hatay, Antep ve Adıyaman yörelerinde de sık sık tüketilir. İrmik ve bulgur ile hazırlanan fellah köfte, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur.
İftarda hem doyurucu, hem de pratik tarifler hazırlamak isteyenler için, nefis kabak mücver tarifini öneriyoruz. Kabak, dereotu ve beyaz peynir ile hazırlanan mücverler tavada kızartıldıktan sonra sıcak bir şekilde servis edilir.
Adana mutfağının pek bilinmeyen lezzetlerinden biri olan bamya dolması, pirinçli harç ile doldurulur. Dolma yapımında, iri boyutlu bamyalar kullanılmalıdır.
Cümbüş pilavı, kızartmış patlıcan dilimlerine sarılarak hazırlanır. Pilav, havuç, biber, bezelye ve kuş üzümü ile zenginleştirilir.
Klasik Kayseri mantısından sıkılanlar için, okurumuzdan gelen fırında gül mantısı tarifini öneriyoruz. İsmini görünümünden alan bu mantı, iftar sofralarında sunulabilir.
Kabak, patates ve soğan ile hazırlanan kabak yemeği, iftarda hafif yemeklere yer vermek isteyenler için idealdir. Düşük kalorisiyle diyet listelerine de eklenebilir.
Afyon mutfağıyla özdeşleşen göce köftesi, yöresel tatlar denemek isteyenlerin favorisidir. Bulgur, un ve yumurta ile hazırlanan bu köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.
Kırmızı erik, tarçın ve tavuk but ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralar için idealdir. Aromalı tadıyla iftar sofralarının gözdesi olacak tariflerden biridir.
Sığır eti ile hazırlanan bu yemek, yumuşacık kıvamıyla iftar sofralarına çok yakışır. Lezzetini artırmak için, güveç kabında pişirilmesi önerilir.
Tekirdağ mutfağıyla özdeşleşen patlıcan ekşilisi, özel günlerde sofralarda yer verilen tariflerden biridir. Patlıcan, soğan ve domates ile hazırlanır.
İftar sofralarında hem damak zevkine, hem de göze hitap edecek bir yemek hazırlamak istiyorsanız, pırasalı peynirli turta tam size göre.
Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak kereviz yemeği, portakal suyu ile tatlandırılır. Aromatik tadı ve düşük kalorisi ile mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Kuzunun en lezzetli yerlerinden biri olan karski, sırt bölümünden elde edilir. Fırında, mangalda ve ızgarada pişirilebilir. Yumuşak bir kıvamı vardır.
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen timballo, fırında makarna sevenler için idealdir. Makarnaların, kıymalı bezelyeli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, beşamel sos ile zenginleştirilir.
Mantar, havuç ve biber ile hazırlanan mantar yemeği, yüksek oranda protein içerir. Kalabalık sofralarda tercih edilir.
Afyon kebabı olarak da bilinen Ramazan kebabı, dana eti ve pide ile hazırlanır. Videolu ve resimli anlatımıyla, ramazan kebabını kolayca hazırlayabilir ve iftar sofraları için nefis bir ziyafet sunabilirsiniz.
İzmir mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan tira köfte, kıyma ve tırnak pide ile hazırlanır. Domatesli sos ile lezzetlendirilen bu yemek, yoğurtla birlikte servis edilir.
Palamut, biber, patates, domates gibi malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan şişte palamut, humus gibi mezeler eşliğinde servis edilebilir.
Klasik tariflerden sıkılanlar için, kabak lazanya tarifimizi öneriyoruz. Kıymalı harç ile doldurulan ve beşamel sosla zenginleştirilen kabak lazanyayı, mutlaka defterinize ekleyin.
Son yıllarda çok tercih edilen airfryer'ı, hamsi yapmak için kullanmaya ne dersiniz? Hamsi kızartmayı, bol yeşillikli bir salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Domates ve piliç bonfile ile hazırlanan şinitzel, özellikle çocukların çok seveceği tariflerden biridir. Hem sunumu, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.
Porsiyonu yaklaşık 50 kalori olan zeytinyağlı taze bakla, iftarda hafif ve düşük kalorili bir tarif arayanlar için idealdir.
Şunlara da göz atın;