Sıkıntılı bir ruh hali içinde misiniz? İşinizi yaparken, ev işlerini tamamlamaya çalışırken, düşüncelerinizi bir araya getirmekte zorlanıyor musunuz? Tüm bunlar, zihinsel yakıt deponuzun azaldığının göstergesidir. Bazı uzmanlar zihinsel enerjiyi kendinizi üretken, motive olmuş ve işleri halletmeye hazır hissettiğiniz bir ruh hali olarak tanımlıyor. Düşük zihinsel enerji, kolaylıkla fiziksel enerjide de düşüşe yol açabilir. Fiziksel hareket, örneğin bir matematik problemini çözmek veya bir rapor hazırlamakla aynı düzeyde biliş gerektirmeyebilir. Yine de beyin gücü gerektirir. Beyniniz tamamen bitkin ve tükenmiş hissediyorsa, birçok işi yapmakta zorluk yaşayabilirsiniz. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, zihinsel enerjiyi artırmak için yapabilecekleriniz;
Beyniniz, tıpkı vücudunuzun geri kalanı gibi, yediğiniz yiyeceklerden enerji alır. Bu nedenle doğru besinleri yeterince almamak, genel ruh halinizin yanı sıra, hem zihinsel hem de fiziksel enerji üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip olabilir. Sözde "beyin gıdaları" gerçekten bir fark yaratabilir. Ton balığı, somon gibi yağlı balıklar, fındık, ceviz, roka, ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kivi, narenciye, tam tahıllar, yoğurt, yumurta, peynir, tavuk ve hindi eti gibi yağsız proteinleri beslenmenize eklemek, ihtiyacınız olan enerjiyi size verebilir.
Kendinizi zihinsel olarak yorgun hissettiğinizde bir bardak su almayı unutmayın. Beyninizin çalışması için suya da ihtiyacı vardır, bu nedenle susuz kalmamanın zihinsel enerji üzerinde gözle görülür bir etkisi olabilir.
Zihinsel enerjiyi artırmak için, düşük-orta dozda kafein almak işe yarayabilir. Kafeinin bilişsel, fiziksel ve işyeri performansı üzerindeki etkilerini araştıran 2016 araştırmasına göre, yaklaşık 40 ila 300 miligram arası kafein uyanıklık, dikkat ve reaksiyon süresi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kafein ayrıca muhakeme yeteneğinin, hafızanın ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesine de yardımcı olabilir, ancak öğleden sonra veya akşam kafein içmek, özellikle de etkilerine karşı hassassanız, uykunuzu bozabilir.
Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre, kanıtlar sürekli olarak egzersizin vücudunuza olduğu kadar zihninize de fayda sağladığını gösteriyor. Egzersiz yapmak, yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini düşürür, hafızayı ve zihni geliştirir. kısa bir yürüyüş, koşu veya bisiklete binmek sizi yeni bir ortama götürebilir; bu da beyninizin sıfırlanıp yeniden enerji depolamasına yardımcı olabilir.
Bazı takviyeler aynı zamanda zihinsel enerjiyi artırmaya yardımcı olabilir ve hafıza, düşünme ve dikkatte iyileşmelere yol açabilir. B12 vitamini, ginseng, omega 3 ve kurkumin takviyeleri, zihinsel enerjinizi artırabilir. Ancak herhangi bir yeni takviyeyi denemeden önce her zaman doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Gününüze düzenli bir meditasyon uygulaması eklemek, zihinsel olarak yeniden şarj olmayı ve yeniden odaklanmayı kolaylaştırabilir; bu da zihin ve bedendeki enerjinin yenilenmesine yardımcı olabilir. Meditasyon yapmak, ruh haline iyi gelir, kan akışını hızlandırır, farkındalığı artırır ve odaklanma yeteneğini olumlu yönde etkiler. Kısacası meditasyon, beyninizin dinlenmesi ve yenilenmesi için zihinsel bir enerji kaynağıdır.
Beyin gücünüzün çoğunu zihinsel olarak zorlu bir göreve yönlendirmek, enerjinizi oldukça hızlı bir şekilde tüketebilir. Bir şeye ne kadar konsantre olmaya çalışırsanız, kendinizi daha bitkin hissedebilirsiniz. Bu yüzden kısa bir mola vermek işe yarayabilir. 20-30 dakikalık kısa molalar esnasında bulunduğunuz ortamı değiştirirseniz, özellikle sakinleştirici bir yere giderseniz, zihinsel enerjiniz artacaktır. Yakınlarınızda bulunan yeşil bir alan, sahil kenarı, göl kenarı, park, kuşları duyabileceğiniz herhangi bir yer zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, birkaç dakikalığına parlak güneş ışığına çıkmak bile kendinizi biraz daha uyanık hissetmenize neden olabilir.
Stresin zihinsel enerji seviyenizi etkileyebileceğini öğrenmek sizi pek şaşırtmayabilir. Sonuçta yapacak çok fazla şeyin olması çoğu zaman fiziksel yorgunluğa katkıda bulunur. Stres birçok kaynaktan gelse de, olası bir kaynak noktası bulmak için günlük veya haftalık programınızı gözden geçirin. Daha az aciliyeti olan sorumluluklarınızı daha stressiz olduğunuz bir zamana erteleyin. Kısıtlı zamanda çok iş yapmaya çalışmayın.
Beyninizin en iyi şekilde çalışması için belirli miktarda kaliteli uykuya ihtiyaç duyduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Çoğu yetişkinin her gece 7 ila 9 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Uyku, beyninize bilgi depolamak, atıklardan kurtulmak ve diğer önemli vücut süreçlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu zamanı da verir. Yeterince uyumadığınızda zihinsel enerji hızla azalmaya başlayabilir. Kendinizi donuk, dikkatiniz dağılmış hissedebilir ve hatta duygularınızı düzenlemekte zorluk yaşayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;