Zeytinyağı, zeytin meyvesinden elde edilen sarımtırak bir yağdır. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu yağ, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, zeytinyağlılar denildiğinde akla en lezzetli yemekler gelir. Zeytinyağının kullanım ömrü uzun olsa da, son kullanma tarihi vardır.
Zeytinyağının Raf Ömrü
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Zeytinyağı Nasıl Saklanır?
- Zeytinyağı, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Kiler, dolap ve buzdolabı saklamak için uygun alanlardır.
- Buzdolabında saklandığında bulanık bir görünüm alabilir.
- Zeytinyağının koyu yeşil veya kehribar rengi bir kapta durması, saklama açısından daha uygundur. Çünkü bu kaplar, oksidasyonu destekleyen ışığı engeller.
- Oksidasyon, zeytinyağında yağ moleküllerinin parçalanmasını hızlandırabilir.
- Zeytinyağını açtıktan sonra kapağını doğru bir şekilde kapattığınızdan mutlaka emin olun.
- Plastik şişedeki zeytinyağını hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, koyu renkli cam şişeye veya tenekeye aktarmanız daha doğru olabilir.
- Zeytinyağı şişesinde bulunan şişeleme tarihi veya son kullanma tarihine göz atabilirsiniz.
Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağı bozulduğunda tadında ve kokusunda bazı değişiklikler olur. Eğer zeytinyağından acı, ekşi ve bayat bir tat geliyorsa, bozulmuş olabilir. Zeytinyağı, boya kalemi, tutkal veya macun gibi kokmaya başladıysa, kullanmamanız gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Ayçiçek yağı nasıl saklanır?
- Tereyağı nasıl saklanır?
- Kefir mayası saklama yöntemleri
- Bal nasıl saklanır?
- Kereviz nasıl saklanır?