Zeytin sütü; zeytin proteinleri, lipitleri ve şekerlerini içeren meyve ve yapraklarının bir özüdür. Tahrişleri önleyici, yaşlanma karşıtı, nemlendirici ve yatıştırıcı ürünler dahil olmak üzere, genellikle kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Güzellik uygulamalarına da dahil edilebilir. Alternatif tıpta ise; antiseptik olarak ve yaraların tedavisinde tropikal olarak uygulanması önerilmektedir.
Damla damla süzülerek ve bir litresi için yaklaşık 150 kg zeytin sıkılan zeytin sütü, soğuk sıkım zeytinyağından elde edilmektedir. Çiğ yağ ya da burun yağı olarak da adlandırılan zeytin sütüne rağbet ise her geçen gün artıyor.
Üretimi oldukça meşakkatli olan zeytin sütünün sofranıza gelmeden önce hangi işlemlerden geçtiğini ve doğanın bu mucizevi ürününü nerelerde kullanabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? O halde, okumaya devam edin!
Zeytin Sütü Nedir?
Zeytin sütü; cilt ve saç kalitesini korumayı hedefleyen kozmetik ürünleri, tahriş giderici kremler, antiseptik ve arındırıcı özellikli ürünlerde kullanılmak için çok faydalıdır. Tonik, sıkılaştırıcı, krem ve losyon gibi kozmetik ürünlerde en fazla %10’a kadar kullanılmaktadır. Zeytin sütü, aynı zamanda antioksidan, antiseptik ve iltihaplanma karşıtı bir içeriğe sahiptir.
Zeytin Sütü Nasıl Üretilir?
Zeytin sütünün üretimi için; zeytinyağı fabrikasındaki taş baskı bölümünde ezilen zeytinlerin hamur haline getirilir ve bir süre bekletilir. Bu bekleme süresi, zeytin sütünün elde edilebilmesi için önemlidir.
Zeytinyağı, belli bir süre sonra en doğal haliyle hamurun üzerine çıkar ve bu şekilde zeytin sütü elde edilebilir. Bu işlem, biraz güç ve zor olsa da, sadece bu şekilde zeytin sütü elde edilebilmektedir. Zeytin sütü; hiçbir işlem görmemiş, herhangi bir makineye girmemiş zeytinyağının en doğal halidir.
Bekleme süresinin ardından hamurun üzerinde biriken süt alınır ve biriktirilir. Az bir miktar alınabildiği için, zeytinyağının da en kıymetli halidir. Zeytin sütünün elde edildiği bu aşamada ezilen zeytinlere hiçbir ısıl işlem ya da fiziksel baskı uygulanmadığı için, yapımı oldukça meşakkatli ve maliyetlidir.
100 kg zeytinden en fazla 1.5 litre zeytin sütü elde edilebilir.
Zeytin Sütü Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Çiğ yağ olarak da bilinen zeytin sütü ile ilişkilendirilen sağlık yararlarından bazıları şöyledir:
Zeytin sütünün olumlu etkilerinin ilk anlaşılacağı yerlerden biri kalbiniz olacaktır. Soğuk sıkım zeytinyağından elde edilen zeytin sütü; sağlıklı yağ asitleri açısından en zengin besinlerden biridir. Her insan, hayatta kalmak için yağa ihtiyaç duyar ancak sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı yağlar; kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye ve iyi kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan yağlardır.
Zeytin sütü, çok sayıda hastalıkla mücadelede yardımcı olduğu bilinen C vitamini ve antioksidan içeriği ile de öne çıkmaktadır. Yüksek tansiyona karşı savaşmak için de harikadır.
Zeytin sütü sindirim sistemine nasıl yardımcı olur? Bunu; sindirim sürecindeki olası rahatsızlıkları azaltarak ve aktif olarak kabızlıkla mücadele ederek yapmaktadır. Zeytin sütünün hafif müshil etkisi de vardır. Bu da, kabızlık problemi yaşayan insanlar için mükemmel bir besin haline getirir.
Zeytin sütü, hem karaciğeri hem de safra kesesini temizlemek için en iyi gıdalardan biridir. Temel görevi kanı temizlemek olan karaciğer, vücuttaki en hayati organlardan biridir. Zeytin sütü tüketmek, kanserle savaşmada da iyi bir yardımcıdır. Akdeniz tipi beslenmenin merkezinde yer alır. Akdeniz tipi beslenme, dünya genelinde en sağlıklı beslenme şekli olarak gösterilmektedir.
Kaynak: Bizeytin