Türk mutfağında nereye giderseniz gidin yöresel yemeklerin yeri bir başkadır. Ancak iddialı olduğumuz bir konu daha var, o da yöresel köfteler. Ülkemizde kendine has köfteleriyle bilinen birçok şehrimiz var. Ama İnegöl, Akçaabat, Tekirdağ köftesi gibi bazı köfte çeşitleri daha ön plana çıkıyor. Biz de evlerinde yöresel tatlar denemek isteyenler için birbirinden lezzetli köfte tariflerini bir araya getirdik. Yöresel köfteler nelerdir diye merak edenler için, işte Türk mutfağından en sevilen 17 nefis yöresel köfte tarifi:
Karadeniz mutfağının her yemeği eşsiz bir lezzette olsa da, akçaabat köftesinin yeri bir başkadır. Trabzon ile özdeşleşen akçaabat köfte, dana eti ile hazırlanır.
Bursa denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de inegöl köftedir. Yağsız kıyma ile hazırlanan inegöl köfte genelde ızgarada pişirilerek servis edilir.
Adana mutfağından yayılan fellah köfte, ince bulgur ve irmik ile hazırlanır. Arapça'da 'çiftçi' anlamına gelen bu köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Fellah köfte tarifinin detaylarından videolu anlatımını izleyebilirsiniz.
Adından anlaşılacağı gibi İzmir mutfağından yayılan bu köfte yalnızca Türk mutfağında değil, Yunan mutfağında da ilgi görmektedir. Domates sos eşliğinde sunulan İzmir köfte, patates, domates ve biberle zenginleştirilir.
Nevşehir'in en gözde yemeklerinden biri olan Ürgüp köftesi, patates, soğan ve irmik ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu köfte, fındık yağında kızartıldıktan sonra servis edilir.
Diyarbakır mutfağında sık sık tüketilen patlıcan dizme, hem köfte, hem de kebap çeşidi olarak bilinir. İnce dilimlenmiş patlıcan, köfte ve domates sosuyla hazırlanan bir yemektir.
Kıyma, sarımsak ve mengen peyniri ile hazırlanan Bolu köftesi, Karadeniz mutfağının favorilerinden biridir. Köfte harcı 1 gece dinlendirildikten sonra pişirilir ve söğüş ile birlikte servis edilir.
Elazığ'ın yöresel yemeklerinden biri olan harput köftesi, kıyma ve ince bulgur ile hazırlanır. 'Bugün ne pişirsem' diyenlerin kurtarıcısı olacak harput köftesi, domatesli sos ile birlikte sunulur.
Kahramanmaraş'ın en meşhur yemeklerinden biri olan sömelek köfte, bulgur, et ve irmik ile hazırlanır. Kısa sürede hazırlanan sömelek köfte, genellikle havuçlu pilav eşliğinde sunulur.
Kıymasız köfte arayanların favorisi olacak sıkma köfte, Malatya mutfağı ile özdeşleşmiştir. Özellikle Anadolu'da çok sevilen bu köfte, haşlama usulüyle pişirilir.
Adana mutfağıyla özdeşleşen sarımsaklı köfte, bulgur ve irmik ile hazırlanır. Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen sarımsaklı köfte, 30 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır.
Şanlıurfa mutfağına özgü bir yemek olan yumurtalı köfte, az bilinmesine rağmen çok rağbet görüyor. Yiyenlerin bir daha vazgeçemediği yumurtalı köfte, ince bulgur, yumurta ve salça ile hazırlanır.
Adapazarı denildiğinde ilk akla gelen yemek ıslama köftedir. Kıyma ile hazırlanan ıslama köftenin en önemli özelliği iki ekmek arasında sunulmasıdır.
Kadınbudu köftenin ismini duymayan yoktur elbet. Kıyma ve pirinç ile hazırlanan kadınbudu köfte Trakya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle Edirne'de sık sık tüketilen kadınbudu köfte, Balkan ülkelerinde farklı versiyonlarıyla sunulmaktadır.
Van mutfağına özgü bir yemek olan acem köftesi, kıyma, bulgur ve pirinç ile hazırlanır. Görünümü ile sulu köfteyi andıran bu yemek, yaklaşık 240 kaloridir.
Yöresel köftelerden bahsetmişken çiğ köfteye yer vermemek olmaz. Şanlıurfa ve Adıyaman ile özdeşleşen çiğ köfte başta Antep, Diyarbakır ve Adana olmak üzere hemen hemen tüm şehirlerimizde ilgi görmektedir.
Güneydoğu Anadolu'nun en sevilen köfteleri arasında yer alan içli köfte, isteğe göre kızartma veya haşlama usulüyle pişirilebilir. İçli köftenin iç harcında kıyma, dışında ise ince bulgur kullanılır.
Şunlara da göz atın;