Yöresel Köfte Tarifleri: Ağızları Sulandıracak 17 Köfte Tarifi

Yöresel köfteler nelerdir? Türk mutfağında çok sevilen birbirinden lezzetli köfte tariflerini sizler için derledik. İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek 17 yöresel köfte tarifi:
Yöresel Köfte Tarifleri: Ağızları Sulandıracak 17 Köfte Tarifi
29 Temmuz 2024, 10:59

Türk mutfağında nereye giderseniz gidin yöresel yemeklerin yeri bir başkadır. Ancak iddialı olduğumuz bir konu daha var, o da yöresel köfteler. Ülkemizde kendine has köfteleriyle bilinen birçok şehrimiz var. Ama İnegöl, Akçaabat, Tekirdağ köftesi gibi bazı köfte çeşitleri daha ön plana çıkıyor. Biz de evlerinde yöresel tatlar denemek isteyenler için birbirinden lezzetli köfte tariflerini bir araya getirdik. Yöresel köfteler nelerdir diye merak edenler için, işte Türk mutfağından en sevilen 17 nefis yöresel köfte tarifi:


  1. Akçaabat Köftesi


Karadeniz mutfağının her yemeği eşsiz bir lezzette olsa da, akçaabat köftesinin yeri bir başkadır. Trabzon ile özdeşleşen akçaabat köfte, dana eti ile hazırlanır.


  1. İnegöl Köfte


Bursa denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de inegöl köftedir. Yağsız kıyma ile hazırlanan inegöl köfte genelde ızgarada pişirilerek servis edilir.


  1. Fellah Köfte


Adana mutfağından yayılan fellah köfte, ince bulgur ve irmik ile hazırlanır. Arapça'da 'çiftçi' anlamına gelen bu köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Fellah köfte tarifinin detaylarından videolu anlatımını izleyebilirsiniz.


  1. İzmir Köfte


Adından anlaşılacağı gibi İzmir mutfağından yayılan bu köfte yalnızca Türk mutfağında değil, Yunan mutfağında da ilgi görmektedir. Domates sos eşliğinde sunulan İzmir köfte, patates, domates ve biberle zenginleştirilir.


  1. Ürgüp Köftesi


Nevşehir'in en gözde yemeklerinden biri olan Ürgüp köftesi, patates, soğan ve irmik ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu köfte, fındık yağında kızartıldıktan sonra servis edilir.


  1. Patlıcan Dizme


Diyarbakır mutfağında sık sık tüketilen patlıcan dizme, hem köfte, hem de kebap çeşidi olarak bilinir. İnce dilimlenmiş patlıcan, köfte ve domates sosuyla hazırlanan bir yemektir.


  1. Bolu Köftesi


Kıyma, sarımsak ve mengen peyniri ile hazırlanan Bolu köftesi, Karadeniz mutfağının favorilerinden biridir. Köfte harcı 1 gece dinlendirildikten sonra pişirilir ve söğüş ile birlikte servis edilir.


  1. Harput Köftesi


Elazığ'ın yöresel yemeklerinden biri olan harput köftesi, kıyma ve ince bulgur ile hazırlanır. 'Bugün ne pişirsem' diyenlerin kurtarıcısı olacak harput köftesi, domatesli sos ile birlikte sunulur.


  1. Havuçlu Pilav ve Sömelek Köfte


Kahramanmaraş'ın en meşhur yemeklerinden biri olan sömelek köfte, bulgur, et ve irmik ile hazırlanır. Kısa sürede hazırlanan sömelek köfte, genellikle havuçlu pilav eşliğinde sunulur.


  1. Sıkma Köfte


Kıymasız köfte arayanların favorisi olacak sıkma köfte, Malatya mutfağı ile özdeşleşmiştir. Özellikle Anadolu'da çok sevilen bu köfte, haşlama usulüyle pişirilir.


  1. Sarımsaklı Köfte


Adana mutfağıyla özdeşleşen sarımsaklı köfte, bulgur ve irmik ile hazırlanır. Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen sarımsaklı köfte, 30 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır.


  1. Yumurtalı Köfte


Şanlıurfa mutfağına özgü bir yemek olan yumurtalı köfte, az bilinmesine rağmen çok rağbet görüyor. Yiyenlerin bir daha vazgeçemediği yumurtalı köfte, ince bulgur, yumurta ve salça ile hazırlanır.


  1. Islama Köfte


Adapazarı denildiğinde ilk akla gelen yemek ıslama köftedir. Kıyma ile hazırlanan ıslama köftenin en önemli özelliği iki ekmek arasında sunulmasıdır.


  1. Kadınbudu Köfte


Kadınbudu köftenin ismini duymayan yoktur elbet. Kıyma ve pirinç ile hazırlanan kadınbudu köfte Trakya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle Edirne'de sık sık tüketilen kadınbudu köfte, Balkan ülkelerinde farklı versiyonlarıyla sunulmaktadır.


  1. Acem Köftesi


Van mutfağına özgü bir yemek olan acem köftesi, kıyma, bulgur ve pirinç ile hazırlanır. Görünümü ile sulu köfteyi andıran bu yemek, yaklaşık 240 kaloridir.


  1. Çiğ Köfte


Yöresel köftelerden bahsetmişken çiğ köfteye yer vermemek olmaz. Şanlıurfa ve Adıyaman ile özdeşleşen çiğ köfte başta Antep, Diyarbakır ve Adana olmak üzere hemen hemen tüm şehirlerimizde ilgi görmektedir.


  1. İçli Köfte


Güneydoğu Anadolu'nun en sevilen köfteleri arasında yer alan içli köfte, isteğe göre kızartma veya haşlama usulüyle pişirilebilir. İçli köftenin iç harcında kıyma, dışında ise ince bulgur kullanılır.


Şunlara da göz atın;

  1. En lezzetli 30 köfte tarifi
  2. Bugün ne pişirsem
  3. Çalışanlar için pratik yemekler
  4. Dana etli yemekler
  5. Google'da en çok aranan yemekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo