Tabaklama, bir diğer adıyla yemek sunumu, yemeğin lezzeti kadar önemli bir noktadır. Özellikle kalabalık bir misafir grubu ağırlayacaksanız veya güzel bir sofra kurmak istiyorsanız, hazırladığınız yemeklerin yanı sıra yemeğinizi nasıl sunacağınıza da dikkat etmeniz gerekir. Yemek sunumunun temelinde 3 ilke bulunur. Bu ilkelere göz atarak siz de sunumlarınızı daha şık bir hale getirebilirsiniz. İşte, yemek sunumu yaparken bilmeniz gerekenler:
Tabak seçiminde orta boyutlu tabaklar kullanmaya çalışın. Tabak çok büyükse yiyecekler kaybolmuş gibi, çok küçükse aşırı doldurulmuş gibi görünür. Parlak ve cesur renkler, yemeğinizin önüne geçebilir. Normal yemeklerde beyaz tabakları, renkli yemeklerde ise siyah tabakları tercih edebilirsiniz. Yiyecekler kare yerine yuvarlak tabaklarda daha iyi görünür ve daha kolay süslenebilir.
Yiyecekleri tabağın her yerine dağıtmak yerine üst üste yığın. Birkaç dilim köfte servis edecekseniz, birini diğerinin üzerine yarım şekilde koyun. Tabağınızda mutlaka protein, karbonhidrat ve sebzeye yer verin. Tabağın kenarlarında boşluk bırakın.
Yemeğinizi tabağa yerleştirirken sıçramalar olduysa, bu damlaları mutlaka silin. Tabağın üzerinde parmak izi, yemek damlası gibi lekelerin olmasına izin vermeyin.
Klasik tabaklamada, tabakta 3 temel yemek malzemesi bulunmalıdır. Bunlar ana yemek, nişasta/karbonhidrat ve sebzelerdir. Tabağı saat olarak düşünün ve yemekleri buna göre yerleştirin.
Bu noktalara dikkat ederek, siz de istediğiniz gibi şık sunumla bir tabaklama yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;