Yasemin pirincinin hafif tadı ve tatlı kokusu onu pirinç severlerin favorisi yapar. Özellikle Uzakdoğu mutfağında sıklıkla kullanılan pirinç türüdür. Tay mutfağında popüler olan yasemin pirincini tavuk veya köri gibi diğer yemeklerin yanında da servis edebilirsiniz. Pilav, güveç veya sütlaçta bile kullanabilirsiniz. Sizler için 3 farklı yasemin pirinç hazırlama yönteminden bahsettik. İşte, yasemin pirinç nasıl temizlenir:
Ocakta Pişirmek için Malzemeler:
- 350 mL su
- 225 gr yasemin pirinci
- 1/2 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)
Pilav Pişirici için Malzemeler:
- 240 mL su
- 225 gr yasemin pirinci
- 1/2 çay kaşığı tu
Mikrodalgada Pişirmek İçin Malzemeler:
- 225 gr yasemin pirinci
- 475 mL su
- 1/8 çay kaşığı tuz
Ocakta Yasemin Pirinci Nasıl Pişirilir?
- 225 gr yasemin pirincini 2 ila 3 kez soğuk suyla durulayın. Bunu bir tencerede veya süzgeçte yapabilirsiniz. Bu, pirinçteki nişastalı kaplamayı çıkaracağı ve yapışkan hale gelmesini engelleyeceği için önemlidir.
- Orta boy, kalın tabanlı bir tencereye pirinci ve suyu ekleyin. Yaptığınız her 225 gr yasemin pirinci için 350 mL suya ihtiyacınız olacak. Tencerenin tabanının ağır ve sıkıca oturan bir kapağı olduğundan emin olun.
- Pişirdiğiniz pirinç miktarının 4 katını alabilecek bir tencere seçin. Pirinç, 3 katına kadar genişleyecektir, bu nedenle tencerenin yeterince büyük olmasını istiyorsunuz.
- Tavaya sadece su yerine biraz tavuk suyu koyarak pilava lezzet katabilirsiniz.
- Pirinç ve suyu orta ateşte kaynamaya bırakın. Aceleniz varsa suyu yüksek ateşte kaynatabilirsiniz ama kaynamamasına dikkat edin yoksa pirinç tencereye yapışır.
- Pirincin hala suyla kaplı olduğundan emin olun. Suyun içinde pirinç höyükleri varsa, suyu bir kaşıkla karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve pirinci 15 ila 20 dakika kısık ateşte pişirin. Sıkı oturan bir kapak kullandığınızdan emin olun. Kapağınız yoksa tencerenin üzerini alüminyum folyo veya ısıya dayanıklı bir tabakla kapatın.
- Pirinci 5 dakika ağzı kapalı olarak bekletin. Kapağı henüz çıkarmayın. Tencereyi brülörden çıkarın ve farklı bir brülöre aktarın. 5 dakika bekletin.
- Servis yapmadan önce pirinci çatalla kabartın. Tencerenin dibindeki pirinç kuru olmalıdır.
Pilav Pişiricide Nasıl Pişirilir?
- 225 gr yasemin pirincini soğuk suyla durulayın. Bunu doğrudan pilav pişiricide veya bunun yerine bir süzgeçte bir lavabonun üzerinde yapabilirsiniz. Temiz su akana kadar pirinci durulamaya devam edin - yaklaşık 2 ila 3 kez yeterli olacaktır.
- Pirinci durulamak, nişastayı gidereceği ve pirincin yapışkan hale gelmesini önleyeceği için önemlidir.
- Pirinci bir pirinç pişiriciye koyun ve 240 mL su ekleyin. Önce pirinç pişiricinizle birlikte gelen kılavuzu iki kez kontrol edin. Bu yöntem çoğu pirinç pişirici türü için işe yarayacaktır, ancak su/pirinç oranları ve pişirme süreleri açısından bazı farklılıklar olabilir.
- Pirinç pişiriciyi açın, ardından pirinci kapanana kadar pişirin. Yine, bunu nasıl yapacağınız pirinç pişiricinize bağlı olacaktır. Çoğu durumda, pilav pişiriciyi ısıya dayanıklı bir yüzeye yerleştirmiş, fişini prize takmış ve açmış olacaksınız. Çoğu pirinç pişirici, pirinci pişirmeyi bitirdikten sonra otomatik olarak kapanacaktır.
- Bazı pirinç ocaklarının farklı pişirme seçenekleri vardır. Doğru seçeneği bulmak için etiketleri okuyun ve ardından seçin.
- Pirinci, kapandıktan sonra 10 ila 15 dakika pirinç ocakta bekletin. Bu süre zarfında kapağı açık bırakın. Bu, buharın sizin için pirinci pişirmeyi bitirmesini sağlayacaktır. Ayrıca pirincin çok yapışkan veya duygusal olmasını da önleyecektir.
- Bazı durumlarda pirinci pirinç pişiricide 30 dakikaya kadar bırakabilirsiniz.
- Pirinci tahta bir kürekle kabartın ve servis yapın. Direkt pilav pişiriciden servis edebilir veya onun yerine bir servis kasesine aktarabilirsiniz.
- Pirinci çıkardıktan sonra pilav pişiriciyi açık bırakın ve kurumasını bekleyin. Kalan pirinç tanelerini fırçalayın, ardından nemli bir sünger veya bezle silerek temizleyin.
Mikrodalgada Yasemin Pirinç Nasıl Pişirilir?
- 225 gr yasemin pirincini berrak su akana kadar yıkayın. Yaklaşık 2 ila 3 kez yeterli olmalıdır. Bu, fazla nişastayı çıkaracağı ve pirincin yapışkan olmasını engelleyeceği için önemlidir.
- Pirinci ve suyu mikrodalgaya uygun bir kapta birleştirin. Pirinci yaklaşık 1,5 L mikrodalgaya uygun bir kaba koyun ve ardından 2 bardak (475 mL) su ile ekleyin. Çanağı plastik sargı veya kapakla kapatmayın.
- Daha lezzetli pirinç için 1/8 çay kaşığı tuz ekleyin.
- Pirinci yaklaşık 10 dakika yüksekte pişirin. Şimdiye kadar suyun çoğu gitmiş olmalı ve pirinçte sızan buharın oluşturduğu küçük delikler olmalıdır. Pirinç böyle görünmüyorsa buhar delikleri görünene kadar 1 dakikalık aralıklarla pişirmeye devam edin.
- Pişirme süreleri mikrodalgadan mikrodalgaya değişebilir, bu nedenle buhar delikleri 10 dakika sonra görünmeyebilir.
- Güçlü bir mikrodalga fırınınız varsa, pişirme süresini azaltmanız bile gerekebilir. Buhar deliklerini yakından izleyin.
- Pirinç az pişmiş görünüyorsa endişelenmeyin. Bu adım sadece pişirme işlemini hızlı bir şekilde başlatır.
- Pirinci bir kapak veya plastik sargı ile örtün ve 4 dakika pişirin. Çanağı mikrodalgadan dikkatlice çıkarmak için bir tencere tutacağı veya fırın eldiveni kullanın. Mikrodalgaya dayanıklı bir kapak veya plastik sargı ile örtün. Tekrar mikrodalgaya koyun ve 4-5 dakika daha pişirin.
- Pirinci örtülü olarak 5 dakika bekletin. Bu süre zarfında, sıkışan buhar sizin için pirinci pişirmeyi bitirecektir. Pirinç çok ıslak görünüyorsa, pişene kadar 1 dakikalık aralıklarla pişirmeye devam edin.
- Pirinç çok kuruysa, bir tutam su ekleyin, tekrar örtün ve yeniden sulanması için 1-2 dakika daha pişirin.
- Plastik sargıyı çıkarın ve servis yapmadan önce pirinci kabartın. Pirinci kabartırken çatal kullanmak en kolayı olacaktır, ancak tahta bir pirinç küreği de kullanabilirsiniz. Çok fazla sıcak buhar olacağından, plastik sargıyı çıkarırken çok dikkatli olun.
Şunlara da göz atın;
- Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır?
- Pirinç nasıl yetiştirilir?
- Kurtlanan pirinç nasıl temizlenir?
- Pirinç çeşitleri nasıl belirlenir?
- Pirinç sirkesi nasıl yapılır?