Vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzeyen ve tadı kirazdan daha ekşi olan bir meyvedir. Birçok kaynağa göre vişnenin anavatanı, Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge olarak kabul edilir. Vişnenin yaprakları, kirazdan daha küçüktür. Dalları ise daha yaygındır. Vişnenin Türkmenistan ve İran'ın kuzeyindeki bölgede ortaya çıktığı, oradan da Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır.
Vişnenin dünya üzerinde en çok üretildiği yer, Türkiye olarak bilinmektedir. ABD, Özbekistan, Şili ve İran, Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde ise en çok Ege, İç Anadolu ve Karadeniz'de yetişir. Afyon, Kütahya, Denizli ve Bayburt vişne üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Vişne, serin ve soğuk iklimleri seven bir meyve türüdür. Hem sıcağa, hem de soğuğa karşı dayanıklıdır. Genellikle kışlık dinlenmesini sağlamak için, yılda saatlik bir soğuklama yapılmasına ihtiyacı vardır. Genel olarak düzenli yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç duymadan yetişebilir. Vişnenin odunsu kısımları, -40 dereceye kadar dayanabilir. İlkbaharda çiçeklenme geç olduğu için, ilkbaharın geç donlarından zarar görme riski daha düşüktür.
Vişneler, toprak seçiciliği bakımından toleranslıdır. Kuru, kumlu veya kireçli topraklarda yetiştirilebilir. Mahlep anacı kullanılan vişne ağaçlarında, kuraklığa dayanıklılık artar. Vişne ağacı için, derin, süzek ve iyi bir şekilde havalanan topraklar uygundur. Toprağın pH'sı, 6-7 arasında olmalıdır.
Vişne, yaz meyvesi olarak bilinir. Temmuz ve Ağustos ayında hasat edilir, pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Şunlara da göz atın;