Pazarda, manavda, markette alışveriş yaparken en çok dikkat edilmesi gereken nokta sebze ve meyvelerin seçimidir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu besinleri hem kaliteli, hem de sağlıklı bir şekilde seçmenizin önemi sağlığınız açısından oldukça büyük. Büyük şehirlerde yaşayanlar için organik ürün bulmanın zorluğunu herkes biliyor. Ancak alışveriş yaparken birkaç püf noktaya dikkat ederek en kaliteli ürünleri bulabilirsiniz. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir diye merak edenler için en etkili yöntemleri yazımızda derledik. İşte, meyve ve sebze seçimi:
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin. Domateslerin saplarının koyu yeşil olması da taze olduğunu gösterir. Sapları sararan domatesler, tazeliğini kaybetmeye başlamıştır.
Bakınız; Domates nasıl seçilir?
Taze domatesler ile yapabileceğiniz yemekler için; Domatesli tarifler
Salatalığın boyu büyüdükçe tatsızlaşmaya başlar. Ayrıca şekli bozulmuş, bir kenarı kalın, diğer kenarı ince olan salatalıklarda genelde yumuşamaya başlar. Salatanın düzgün bir şeklinin olması ve renginin koyu yeşil olması taze olduğunu gösterir.
Taze salatalığın faydaları hakkındaki yazımızı okumayı unutmayın.
Patlıcan alırken boyutunun ortalama olmasına özen gösterin. Aşırı büyük patlıcanlar hormonludur. Bununla birlikte rengi de oldukça önemlidir. Patlıcanı tuttuktan sonra elinize rengi geliyorsa, ilaçlanmış olduğunu gösterir. Taze patlıcan seçmek için elinize alın ve hafifçe sıkın. Eğer sıktığınız yer eski haline geliyorsa, patlıcan tazedir.
Bakınız; Patlıcanın kötü olduğu nasıl anlaşılır?
Patlıcanla hazırlayabileceğiniz yemekler için; Patlıcanlı tarifler
Patates seçerken kararmamış, düzgün şekilli ve pürüzsüz olmasına özen gösterin. Tazeliğini anlamak için parmağınızla kabuğuna baskı uygulayın. Eğer patatesin kabuğu inceyse ve çabuk soyuluyorsa tazedir. Ayrıca patatesi kullanacağınız şekle göre almanız da önemlidir. Eğer yemeklik alıyorsanız daha yumuşak, kızartmalık alıyorsanız sert olmalıdır. Kendi patateslerinizi doğal bir şekilde yetiştirmek için, evde patates nasıl yetiştirilir yazımıza göz atın.
Bakınız; Patates çeşitleri nelerdir?
Patatesle hazırlayabileceğiniz yemek için; Patatesli tarifler
Soğanın tazeliğini ele veren en önemli nokta kokusudur. Eğer soğan çok keskin bir kokuya sahipse ve filizlenmeye başladıysa taze değildir. Bu yüzden soğan alırken, mutlaka koklayın ve filizlenmemesine özen gösterin.
Kilo vermeye yardımcı olan soğan kürü tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Şeftali seçiminde ağırlığı büyük bir rol oynar. Eğer şeftaliyi elinize aldığınızda görünümünden daha ağırsa, bu olgun ve sulu olduğunu gösterir. Aynı zamanda taze şeftalilerin ağız kısmı daha kapalıdır.
Bakınız; Şeftalili tarifler
Limon seçiminde dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Öncelikle taze limon boyutuna göre daha ağırdır. İkinci nokta ise limonun parlak görünümüdür. Limon ne kadar tazeyse o kadar parlak görünür.
Bakınız; Limon nasıl seçilir?
Portakal seçerken kabuğunun ince olması önemlidir. Aynı zamanda hafifçe sıkarak sertliğine de bakabilirsiniz. Büyüklüğüne göre daha ağır olan ve parlak renkli olan portakallar genellikle ağır çıkar. Bununla birlikte kuru ve hafif portakallar yeterince sulu değildir.
Bakınız; Portakallı tarifler
Greyfurt alırken ağır olmasına özen gösterin. Aynı zamanda kabuğunun rengi açılmışsa ve çabuk ayrılıyorsa, tazeliği azalmış demektir. Canlı renkteki greyfurtları tercih edin.
Bakınız; Greyfurt tarifleri
Çilek alırken şekline dikkat etmek gerekir. Düzgün şekilli ve büyük boyutlu olan çilekler idealdir. Özellikle yamuk yumuk olanlardan ve yapışık çileklerden uzak durmanızı öneriyoruz.
Bakınız; Çilekli tarifler
Avokado seçiminde rengi oldukça önemlidir. Eğer rengi çok açık ve canlıysa avokadolar henüz olgunlaşmamış demektir. Koyu yeşil renkteki avokadolar genellikle daha tazedir. Bununla birlikte avokadonun kabukları gerginse uygun olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak avokado seçerken ipucu veren diğer nokta sapıdır. Eğer sapını tuttuğunuzda kolayca kopacak gibi duruyorsa, olgun bir avokado olduğu anlaşılır. İçeriğinde birçok vitamin barındıran avokadonun faydalarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bakınız; En iyi avokado nasıl seçilir?
Avokado ile hazırlayabileceğiniz yemekler için; Avokadolu tarifler
Muz, satın alındıktan sonra olgunlaşmaya devam eden bir meyvedir. Aynı avokado gibi tüketeceğiniz zamana göre uygun renkte olanları seçmelisiniz. Muzu bir hafta boyunca tüketmeyi planlıyorsanız sarı ya da yeşil renkte muz tercih edebilirsiniz. Muzlar beklerken sarı renkleri koyulaşacak, yer yer kahverengilikler olacak ve tadı tatlanmaya başlayacaktır. Ancak aldığınız gibi tatlı bit muz tüketmek isterseniz daha sarı renkte olanları tercih etmelisiniz.
Bakınız; Muzlu tatlı tarifleri
Yumuşak, tatsız bir elmayı kimse sevmez. Yanlış bir tercih ile elmalarınızı kötü seçebilirsiniz. Neyse ki elmanın tazesini ayırt etmek diğer meyvelere göre daha kolaydır. Parlak görünümü, renk eşitliği ve dokunulduğunda canlılığı var ise elma taze bir elmadır. Öte yandan, daha yumuşaksa ve kahverengi lekeleri varsa, elmanız uzun süre dayanmaz.
Bakınız; Elmalı tatlı tarifleri
Marul seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta kapalı olarak satılan marulları tercih etmemek olabilir. Bu şekilde satılan marullar nemli şekilde poşet içerisinde yer alacakları için daha hızlı solacaklardır. Dış alanda satılan, kabarık ve açık yeşil yapraklı olanları tercih etmelisiniz.
Şunlara da göz atın;