Hemen kullanamayacağınız tavuğu dondurmak, gıda israfını en aza indirmenin harika bir yoludur. Bunu yapmak bakteri, maya ve küf gibi mikroorganizmaların büyümesini önleyerek eti korur. Ancak tavuğun çözüldükten sonra tekrar dondurulup dondurulamayacağını merak edebilirsiniz.Bu yazıda tavuğun güvenli bir şekilde nasıl yeniden dondurulacağı, ayrıca saklanması ve kalitesinin korunmasıyla ilgili ipuçları anlatılmaktadır.
Tavukta yaygın olarak bulunan Salmonella gibi bakteriler ciddi hastalıklara ve potansiyel olarak ölüme neden olabilir. Dondurma, mikrobiyal büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatırken, gıda kaynaklı patojenlerin çoğunu öldürmez. Bu nedenle tavuğun yeniden dondurulmadan önce uygun şekilde işlenmesi önemlidir. Yeni başlayanlar için tavuğun uygun şekilde çözülüp çözülmediğini düşünün. Üç güvenli buz çözme yöntemi vardır:
Daha da önemlisi, buzun soğuk su altında veya mikrodalgada çözülmesi bazı zararlı bakterilerin çoğalmasına olanak tanır. Bu yöntemleri kullanırsanız tavuğu yeniden dondurmadan önce pişirin. Tavuğun buzunu asla tezgahınızda çözmeyin. Bakteriler oda sıcaklığında çoğaldığı için bu tavuğun yeniden dondurulması şöyle dursun, kullanılmaması bile gerekir.
Soğutma ve gıda güvenliği kurallarına göre çiğ tavuk buzdolabında 2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 güne kadar saklanabilir. Çiğ ve pişmiş tavukları raf ömürleri içerisinde güvenle yeniden dondurabilirsiniz. Yine de yalnızca buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurun.
Güvenlik açısından tavuk dondurucuda süresiz olarak saklanabilir. Ancak yeniden dondurmak tadını ve dokusunu etkileyebilir. Tazeliği en üst düzeye çıkarmak için bazı ipuçları:
Doğru şekilde saklandığında, yeniden dondurulmuş çiğ tavuk kalitesini 9-12 ay korurken, pişmiş tavuk 4 ay dayanır.
Şunlara da göz atın;