Dünyanın en geniş veritabanına sahip olan Taste Atlas, kullanıcı oyları ve eleştirmenlerin verdiği puanları göz önünde tutarak 2024'ün en iyi mutfaklarını açıkladı. En yüksek ortalamaları alan mutfaklar ilk 10'a girerken, Nikaragua mutfağı 100. sırada yer aldı. İşte, TasteAtlas'a göre dünyanın en iyi mutfakları:
2024'ün en iyi mutfakları listesinin birinci sırasında 4.60 puanla Yunan mutfağı yer alıyor. Taste Atlas, Yunan mutfağından souvlaki, musakka, Yunan salatası, tzatziki, pastitsio, spanakopita, yemista ve keftedakiayı öneriyor.
Listenin ikinci sırasında ise yemeklerinde basitliğe önem veren İtalyan mutfağı yer alıyor. Pizza, risotto, spagetti carbonara, ravioli, gnocchi, tiramisu, margarita pizza ve bruschetta ise önerilen yiyecekler arasında. Kaliteye önem veren İtalyan mutfağında espresso, cappuccino ve ristretto kahveleri öne çıkıyor.
Listenin üçüncü sırasında 4.52 puanla Meksika mutfağı yer alıyor. Meyve ve sebze kullanımının yoğun olduğu Meksika mutfağında, tacos, tortilla, nachos, burrito, guacamole, quesadilla, fajita, tamale ve mole sosu en çok önerilen yemekler arasında. Meksika mutfağında avokado, mısır, domates ve Meksika fasulyesi kullanımının yaygın olduğu biliniyor.
4.50 puanla listenin dördüncü sırasına oturan İspanyol mutfağı, sağlıklı beslenmeye önem veren Akdeniz mutfağı kültürünü yansıtıyor. Sebze ve deniz ürünlerinin yaygın olarak tüketildiği bu mutfakta, paella, churros, chorizo, bocadillo, croquetas, migas ve krem katalan öneriliyor.
Listenin 5. sırasında Portekiz mutfağı yer alıyor. Migas, francesinha, feijoada, espetada, pastel de nata, bacalhau, arroz de pato, acorda ve caldo verde gibi lezzetlerin önerildiği bu mutfakta, et ürünleri ağırlıklı olarak tüketiliyor.
Listenin 6. sırasında 4.50 puanla Türk mutfağı yer alıyor. Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Türk mutfağında, börek, Maraş dondurması, köfte, sarma, baklava, mantı, açma, muhallebi, döner, lokum ve Türk kahvaltısı öneriliyor. Türk kahvesi, ayran, salep, boza, boza ve şalgam suyu ise en popüler içecekler arasında gösteriliyor.
4.48 puanla listenin 7. sırasında yer alan Endonezya mutfağında, deniz ürünleri oldukça popülerdir. Satay, sambal, laksa, rendang, soto, ketupat, acar ve tempe gibi lezzetler ön plana çıkar.
Listenin 8. sırasında çeşitliliği ve zenginliği ile bilinen Fransız mutfağı yer alıyor. Deniz ürünler, sebze ve et ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı Fransa'da yanı zamanda tatlılar da oldukça popülerdir. Taste Atlas, Fransız mutfağından kruvasan, krep, baget ekmeği, makaron, ekler, sufle, foie gras, creme brule ve ratatouilleyi öneriyor.
4.47 puanla listenin 9. sırasında yer alan Japon mutfağı, sağlıklı olmasıyla ön plana çıkıyor. Deniz ürünleri ve taze sebzelerin yaygın olarak kullanıldığı Japon mutfağında balık, fermente edilmiş soya ürünler ve miso gibi malzemeler kullanılıyor. Taste Atlas, sushi, ramen, sashimi, yakitori, mochi, onigiri, gyoza ve wagashi önerilen yemekler arasında bulunuyor.
Dünyanın en iyi mutfakları listesinde 10. sırada yer alan Çin mutfağı, çeşitliliği ile ön plana çıkıyor. Çin mutfağında pirinç, hamur, soya sosu ve wasabi yaygın olarak kullanılıyor. Jiaozi, baozi, wonton, spring rolls, shaobing, chow mein, shabu shabu ve hot pot önerilen lezzetler arasında yer alıyor.
Listenin geri kalanına bakacak olursak;