Sushi, çiğ deniz ürünleri ve sebzelerden oluşan, içinde sirkeli pirinç kullanılan bir Japon yemeğidir. Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde sevilerek tüketilen bu yemek, beyaz pirinç ile yapılır. Yapımında somon, ton balığı yengeç, sarı kuyruk, yılan balığı ve kalamar gibi çiğ deniz ürünleri kullanılır. Sushinin bazı türleri, vejetaryendir. Geleneksel sushilerin yanı sıra, günümüzde farklı malzemelerle uyarlanmış modern sushi çeşitleri de bulunur. İşte, Uzak Doğu ülkelerinden 15 farklı sushi çeşidi:
En çok tüketilen sushi türlerinin başında gelir. Maki sushi, çiğ balıkların farklı sebzelerle nori yosununa sarılmasıyla hazırlanır. Nori yosununu rulo şeklinde sarabilmek için, bambu hasırlar kullanılır. Daha sonra eşit büyüklükte dilimlenir. Maki sushi, kendi içinde farklı türlere ayrılır.
Bakınız; Maki sushi tarifi
Reçetesinde 2-3 malzeme bir arada kullanılır. Hosomakiye göre daha kalındır.
Çapı dar rulolardan oluşan hosomaki, yalnızca tek çeşit sebze veya balıktan oluşur. Hosomaki yapımında genelde salatalık, havuç ve ton balığı gibi malzemeler tercih edilir.
Bol malzemeden oluşan futomaki, 3-4 farklı malzemenin bir araya gelmesinden oluşur. Geniş rulolar halinde hazırlanan futomaki, chumakiye göre daha kalın ve daha bol malzemelidir.
Bir türüm dürüm suşi olarak da bilinir. Japonca'da el anlamına gelen 'te', bu sushinin elde yenilebileceğini gösterir. Tarifte kullanılacak deniz yosunu külah haline getirilir ve içinde pirinç ve sebzeler yer alır. Bu sayede elle tutularak rahat bir şekilde tüketilir.
Bakınız; Temaki tarifi
Diğerlerine göre daha oval bir biçimde sunulan gunkanmakide, pirincin üzerine balık yumurtası veya balık kondurulur.
Temel sushi çeşitlerinden biridir. Uramakide sebze ve balıklar önce deniz yosunuyla, ardından pirinçle sarılır. Yani dış kısımda yosun yerine pirinç bulunur. Pirincin üzerine isteğe göre susam serpiştirilir. Özellikle deniz yosununun keskin tadını sevmeyenler için, oldukça lezzetli bir seçenektir.
Bakınız; Uramaki tarifi
Kızart��lmış tofunun pirinçle doldurulmasıyla hazırlanır.
Bir sushi salatası olarak da tanımlanan chirashinin yapımında, tabağa önce haşlanmış pirinç konur. Pirinçlerin üzerine çiğ balıklar yerleştirilir. Tabağı daha yaratıcı göstermek için, farklı deniz ürünleri de eklenebilir.
Nigiri, sadece elle şekillendirilen haşlanmış pirinçlerin üzerine yerleştirilen çiğ balık dilimlerinden oluşur. Nigiri yapımında dil balığı veya somon kullanılır. Deniz yosunu sevmeyen kişiler için de idealdir.
Bakınız; Nigiri tarifi
Sashimi, nigiri ve chirashi yapımında kullanılan çiğ balık dilimlerinin ta kendisidir. Yanında haşlanmış pirin, nori ve deniz ürünü olmadan servis edilir. İncecik dilimler olarak servis edilir. Kokusuz, soğutulmuş ve hafif aromalıdır.
Bakınız; Sashimi tarifi
Ülkemizde en çok sevilen sushi çeşitlerinden biridir. Avokado, balık yumurtası, salatalık ve yengeç ile hazırlanır. Yengeç yerine somon kullanılıyorsa, Alaska roll ismini alır.
California roll'ün malzeme bakımından daha zengin olan versiyonudur. Daikon filizi, marul ve baharatlı mayonez gibi ek malzemeler kullanılır.
Balık sevmeyen ve vegan beslenen kişilerin tercihidir. Avokado, havuç, salatalık gibi sebzelerden oluşan vegan roll, deniz yosunu ve haşlanmış pirince sarılır.
Ana malzemesi, kızarmış somon balığıdır. Ek olarak krem peynir ve salatalık kullanılır. Hafif bir tat arayanlar için idealdir.
Şunlara da göz atın;