Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları artış göstermeye başladı. Bu süreçte hastalığı en kısa sürede atlatmak için doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, portakal, mandalina gibi meyvelerden bol bol C vitamini alınmalıdır. Ayrıca boğaz ağrısı ve boğaz tahrişinden kurtulmak için, ılık çaylar tüketilebilir. İşte, soğuk algınlığına iyi gelecek 8 nefis kış çayı tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: 1 litre suyu kaynayın ve tencereye aktarın. İçerisine tüm malzemeleri ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ardından ilk sıcaklığının geçmesi için bekleyin. Çay demlendikten sonra süzerek fincanlara paylaştırın. Tadını güzelleştirmek için bal ilavesi yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kivinin kabuklarını soyun ve bir tencereye alın. Üzerine limon ve pudra şekerini ekleyip sıcak suda kaynatın. 10 dakika kaynattıktan sonra süzün ve fincanlara bölüştürün.
Malzemeler;
Yapılışı: Çay demleme süzgecine önce suyu aktarın ve kaynatın. Kaynayan suya aronya meyvesini atarak 10 dakika kaynatın. Ardından 5 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra süzerek afiyetle içebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Suyu bir cezvede kaynatın. Kaynayan suyu ocakta kısık ateşe alın ve içerisine kurutulmuş lavantayı ekleyerek 5 dakika demlendirin. Ardından içindeki lavantaları güzelce süzün. Çayın içerisine 3-4 damla limon ve bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Önce zencefilin kabuklarını soyun ve zencefili rendeleyin. Zencefil, nane, limon ve suyu demliğin içine alarak kaynatın. Ardından 5 dakika demlenmeye bırakın. Üzerine bal ve tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kaynar suyu 2 dakika dinlendirin. Ardından mürver çiçeği, ada çayı ve naneyi üzerine ekleyip karıştırın ve demlenmesini bekleyin. Hazırladığınız çayı süzerek bardaklara aktarın.
Malzemeler;
Yapılışı: İçme suyunu kaynatın. Kaynayan suya kurutulmuş papatyaları ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzerek fincanlara paylaştırın. Tatlandırmak için bir miktar bal ilavesi yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: İçme suyunu güzelce kaynatın. Kaynar suya diğer malzemeleri atın ve 5 dakika birlikte kaynatıp altını kapatın. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek servis edin.
Şunlara da göz atın;