Bir soğanı almak için kilerinize uzanıyorsunuz, ancak biraz bozuk göründüğünü (ve koktuğunu) fark ediyorsunuz. Hiç kimse mükemmel bir sebzeyi atmak istemez - ama bu soğan gerçekten kötü mü? Yoksa hala kullanmak uygun mu? Tüm sorularınızı yanıtlamak için, doğru aramayı yapabilmeniz için soğanınızın bozulduğunu gösteren bir işaret listesi hazırladık. İşte, soğanın kötü olduğunun 5 işareti;
Soğan kabuğu boyunca tek renk olması gerekiyordu. Soğanınızın çok uzun süre oturduğunun kesin bir işareti, herhangi bir yerinde koyu kahverengi veya siyah noktalar bulunmasıdır. Kahverengi lekeleri kesip soğanın geri kalanını yemek güvenli olsa da küf (siyah veya yeşil lekeler) görürseniz soğanı atın. Soğanınız yumuşak, duygusal veya filizleniyorsa da kötü olabilir. Küflü soğan yemek tehlikeli olabilir, bu yüzden emin değilseniz riske atmayın.
Soğanınızı hissedin. Duygusal mı yoksa ortası boş mu? Bu muhtemelen çürüdüğü anlamına gelir. Taze soğan, hafifçe veren ancak dokunduğunuzda geri yaylanan sert bir dokuya sahip olacaktır.
Bütün soğanlar çok uzun süre oturduklarında, tepeden filizlenme veya büyüme eğilimi gösterirler. Soğanınıza bakarsanız ve tepesinde yeşil yapraklı bir filiz görürseniz, muhtemelen son kullanma tarihi biraz geçmiştir. Filizlenme, soğanınızın süper taze olmadığı anlamına gelse de, birçok kişi filizi üstten kesmeyi ve soğanın geri kalanını yemeyi tercih eder. Bununla birlikte, bir soğan filizlendiğinde, tadı biraz acı olma eğilimindedir.
Taze soğan hiçbir şekilde nemi salmaz. Bir soğan alırsanız ve dokunulduğunda ıslanırsa veya altında bir su birikintisi varsa, o soğanı atmanın zamanı gelmiştir - nem çürümenin bir işaretidir. Sıvı muhtemelen berrak veya kahverengi olacaktır.
Soğanınızı alın ve bir koklama testi yapın: normalde bir soğanın yaptığı gibi keskin ve taze kokuyor mu? Yoksa küflü, çürük bir koku mu var? Soğanınız kokuyorsa, en iyisi onu atıp yenisini almaktır.
Şunlara da göz atın;