Soğan, allium cinsinin en yaygın yetiştirilen sebzesidir. Yakın akrabaları arasında yeşil soğan, frenk soğanı, Çin soğanı ve sarımsak bulunur. Soğan genellikle iki yıllık veya çok yıllık bir bitkidir. Ancak yıllık olarak işlenir ve ilk büyüme mevsiminde hasat edilir. Dünya çapında yetiştirilen ve kullanılan bu besin, genelde pişirilerek yemeklerin içerisine eklenir. Çiğ olarak salata veya turşu yapımında kullanılabilir. Kıyıldığında keskin oldukları için gözleri tahriş edebilecek bazı kimyasal maddeler içerirler.
Dünyada soğan üretiminin en çok yapıldığı yer, Çin'dir. Hindistan, Amerika, Mısır ve İran sırasıyla Çin'i takip eder. Türkiye ise soğan üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkemizde soğan yetiştiriciliği en çok Ankara ve Amasya'da yapılmaktadır. Eskişehir, Hatay, Adana ve Çorum, sırasıyla bu şehirleri takip eder.
Hemen hemen her iklime uyum sağlamış olsa da, çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu dışında kalan her bölgede yetiştirilebilir. Soğan, erken gelişme evresinde serin havaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde sıcaklık yaklaşık 13 derece olmalıdır. Baş bağlamaya başladığında hava sıcaklığı 21 derece, başın olgunlaşmaya başladığı dönemde ise 24-27 derece arasında olmalıdır. Erkenci soğan çeşitleri, soğuk bölgelerde iyi ürün vermez.
Soğan, kumlu, killi ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Ekim yapılacak tarla, sonbaharda 1-2 defa orta derinlikte sürülmeli ve ekime uygun bir hale getirilmelidir. Soğan, toprak pH'sına karşı çok hassastır ve pH değeri 6-6.5 arasında olmalıdır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Şunlara da göz atın;