Şemsiye Mantarı Yenir Mi?

Şemsiye mantarı, hem Türkiye'de, hem de dünya çapında tanınan mantarlardan biridir. Peki, şemsiye mantarı nasıl yenir? İşte, şemsiye mantarının tüketimi hakkında merak edilenler:
Şemsiye Mantarı Yenir Mi?
17 Ekim 2024, 14:07

Şemsiye mantarı, bilimsel adıyla macrolepiota procera olarak bilinir. Ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde yetişen bu mantar, büyük şapkalara sahiptir. Şapkası şemsiyeye benzetildiği için bu ismi almıştır. İyi drene edilmiş topraklarda yetişir. Ormanlık alanlarda tek başına veya gruplar halinde bulunabilir. Kuzey Amerika'da ve ılıman bölgelerde görülür.

şemsiye mantarı

Şemsiye Mantarı Yenir Mi?

Macrolepiota procera yani şemsiye mantarı, yenilebilir bir mantar türüdür. Avrupa'da çok popüler olan bu mantar, Eylül-Aralık ayları arasında toplanır. Ülkemizde en çok çam ormanlarında, ormanlık alanların yanındaki yol kenarlarında görülebilir. Ancak şemsiye mantarı, zehirli bir tür olan Chlorophyllum molybdites ile benzer bir görünüme sahiptir. Bu yüzden kesinlikle doğadan toplanıp bilinçsizce tüketilmesi önerilmez. 

Yenilebilir ve zehirli mantarlar, yalnızca alanında uzman kişiler tarafından tespit edilebilir. Bu yüzden doğadan bilinçsizce toplanan mantarların zehirli olması halinde ciddi sonuçlar görülebilir. Zehirli mantar tüketimi, ölüme yol açabilir. Bu yüzden ormanlık alanlarda mantar toplanması ve tüketilmesi sakıncalıdır. 

şemsiye mantarı

Şemsiye Mantarı Nasıl Yenir?

Şemsiye mantarı, köy pazarlarında ve bazı yerel marketlerden temin edilebilir. Şemsiye mantarı şu şekilde tüketilebilir;

  1. Kızartma: Şemsiye mantarlarının saplarını kesip sadece şapka kısmını kullanabilirsiniz. Mantarları temizleyip ince dilimler halinde keserek una veya galeta ununa bulayabilir, ardından kızgın yağda kızartabilirsiniz. Üzerine tuz ve karabiber ekleyerek sade ya da çeşitli soslarla servis edebilirsiniz.
  2. Izgara: Şapka kısmını zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile marine edip ızgarada pişirebilirsiniz. Mantarlar büyük olduğu için bütün halde veya dilimlenmiş şekilde ızgarada kızartılabilir. Hafif çıtır ve lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
  3. Sote: Mantarları ince dilimler halinde doğrayın ve zeytinyağı, sarımsak, soğan ve biberle birlikte tavada soteleyin. Taze otlar (maydanoz, kekik) ekleyerek lezzeti artırabilirsiniz.
  4. Fırınlama: Şapka kısmını temizleyip içini doldurabilirsiniz. Peynir, sarımsak, soğan, otlar ve ekmek kırıntısı gibi malzemelerle doldurup fırında pişirin. 180°C'de yaklaşık 20-25 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

Şemsiye mantarları en taze haliyle tüketilmelidir. Taze mantarlar beyaz ve canlı görünümlüdür. Mantarın şapkası çok fazla açılmış veya aşırı yumuşaksa tüketmemek en iyisidir. Şemsiye mantarları çiğ olarak tüketilmemelidir. Tüm mantar türlerinde olduğu gibi, pişirme işlemi mantarın içindeki potansiyel toksinleri etkisiz hale getirir ve sindirimi kolaylaştırır.

Önemli Not: Şemsiye mantarı, bazı zehirli mantar türlerine benzeyebilir. Bu nedenle, doğadan toplanan mantarların doğru bir şekilde tanımlandığından emin olmalısınız. Eğer emin değilseniz, güvenilir bir uzmana danışmak veya mantarları ticari olarak satın almak en güvenli seçenektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantar tarifleri
  2. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
  3. Kestane mantarı nasıl pişirilir?
  4. İmparator mantarı nasıl pişirilir?
  5. Reishi mantarı nasıl tüketilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo